Η καταβολή των ενισχύσεων, το νέο ΟΣΔΕ και την προκήρυξη νέων αγροτών


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παραχώρησε χτες, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, συνέντευξη Τύπου, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη, του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκου, του Αντιπροέδρου κ. Αλέξανδρου Οφίδη και της Αντιπροέδρου κας Δήμητρα Χαλικιά.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε ο κ. Τσαυτάρης ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και των κτηνοτρόφων με το συνολικό ποσό του 1,046 δις ευρώ που αφορά στην εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2013 σε 680.000 δικαιούχους, στην αλλαγή του συστήματος ΟΣΔΕ, στην υπογραφή της ΚΥΑ για τη νέα προκήρυξη εγκατάστασης νέων γεωργών, ύψους 140 εκατ. ευρώ, στην οποία αναμένεται να ενταχθούν περίπου 8.000 νέοι παραγωγοί, όπως επίσης και στην υπογραφή απόφασης που αφορά στην προκήρυξη εθνικού διαγωνισμού για τη διανομή δωρεάν διανομής ρυζιού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 

Ακολουθούν τα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού.
Για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,046 δις ευρώ σε 680.000 δικαιούχους
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας να πληρώσουμε τους αγρότες πριν τα Χριστούγεννα σε ό,τι αφορά στην ενιαία ενίσχυση, ανακοινώνουμε σήμερα ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουν ήδη αποσταλεί τα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα. Με συνέπεια από σήμερα οι αγρότες θα μπορούν να βλέπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα που δικαιούνται και τους έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους και από αύριο το πρωί τα χρήματα θα  να είναι διαθέσιμα.

Το ύψος των δικαιούχων πλησιάζει τις 680.000 και το ύψος των χρημάτων πλησιάζει το 1,046  δις €. Είναι ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, που θα βοηθήσει αυτή την περίοδο στους αγρότες να αποκτήσουν ρευστότητα στις εκμεταλλεύσεις τους. Σας θυμίζω ότι ετοιμάζονται πλέον για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες να πάρουν τα εφόδιά τους, τους σπόρους, τα λιπάσματά τους, τα πετρέλαιά τους και να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά.

«Σκορπίζουμε», λοιπόν σε όλη την Περιφέρεια  1 δις και κάτι εκατομμύρια ευρώ, που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει να δώσουμε στον κόσμο ένα τόσο σημαντικό ποσό.

Θέλω να πιστεύω ότι κλείνουμε τη χρονιά βοηθώντας όσο μπορούμε τον πρωτογενή τομέα, αν αναλογιστείτε ότι λίγες  μέρες πριν ολοκληρώσαμε και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, το  ποσό που υπολειπόταν, όπως επίσης ξεπληρώσαμε και τις εξισωτικές αποζημιώσεις στα ποσά που είχαμε δεσμευτεί, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας, τα νησιά, την ορεινή Ελλάδα. Και το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τη μεταποίηση μπορεί να αποτελέσει ένα πυλώνα πραγματικά να πατήσει κάπου ο τόπος, πιστεύω ότι το καταφέρνουμε.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο που ήθελα να σας ανακοινώσω, θέλω όμως πριν πάω στις λεπτομέρειες να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τους Διευθυντές αλλά και όλο το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δούλεψαν σκληρά, μέρα – νύχτα θα έλεγα το τελευταίο ειδικά διάστημα, γιατί έπρεπε να λύσουμε όλα τα επιμέρους προβλήματα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που είχαμε στην προκαταβολή και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των αγροτών, ειδικά στα θέματα των κτηνοτρόφων με τους βοσκοτόπους και τα λοιπά και χαίρομαι που τα προβλήματα αυτά έχουν επιλυθεί.

Σας θυμίζω ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε γιατί και στη νέα ΚΑΠ το θέμα των βοσκοτόπων θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι, άπτεται ενός σημαντικού φυσικού πόρου που πρέπει να τον διαχειριστούμε σωστά και να τον αναβαθμίσουμε και φυσικά άπτεται της εκτατικής μας αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας. Κατά συνέπεια έχουμε κάθε λόγο να τον υποστηρίξουμε.

Το Υπουργείο υποστηρίζει όσο μπορεί τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σας θυμίζω ότι είναι ο μοναδικός και ένας πιστοποιημένος φορέας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των κονδυλίων, τόσο αυτά που αφορούν τον Πυλώνα Ι δηλαδή τις ενιαίες ενισχύσεις, αλλά ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουμε μέσω του Πυλώνα ΙΙ,  δηλαδή αυτό που λέμε μέχρι σήμερα  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Επομένως είναι ένα σημαντικό εργαλείο και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Εμείς θα υποστηρίξουμε τον Οργανισμό, τον υποστηρίξαμε ήδη με έκτακτο προσωπικό, με την έννοια ότι από τώρα να έρθουν άνθρωποι να εξοικειωθούν με τη λειτουργία του, να αποκτήσουν εμπειρία επιστήμονες, έτσι ώστε εφόσον θα ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό να έχουμε ανθρώπους έμπειρους για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης έγιναν σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό του με την έννοια της απόκτησης ψηφιακής τεχνολογίας κλπ, τα έχουμε συζητήσει αυτά μιλώντας για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και γίνονται επίσης άλλα δυο - τρία προγράμματα προς την ίδια κατεύθυνση, αξιοποιώντας πάλι την τεχνολογία, προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο του.

Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά γι' αυτά που είπατε  κύριε Υπουργέ για τους εργαζόμενους του Οργανισμού για δυο πράγματα: για τη δουλειά την οποία έχουν κάνει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι  εγώ είχα έρθει στον Οργανισμό αυτό με σκεπτικισμό, ενδεχομένως και με μια προκατάληψη και όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει στον κ. Υπουργό, βρέθηκα σε μια πραγματικότητα η οποία ήταν πάρα πολύ ευχάριστη για εμένα.

Βρήκα ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο προσφέρει τεράστιες κοινωνικές υπηρεσίες και δεν το λέω για να τους κολακεύσω. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι σε αυτό  που αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Τσαυτάρης, ότι η δουλειά η οποία έγινε εδώ μέσα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι.

Και την έχουν κάνει και σε πνεύμα εξαιρετικής συνεργασίας και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με τους συνεργαζόμενους φορείς εν προκειμένω, εννοώ τις πύλες εισαγωγής των ΕΑΣ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, το Τεχνικό Σύμβουλο κ.λ.π. Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί και με τη βοήθεια και στήριξη και καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο για εμένα επικεντρώνεται στη δουλειά των εργαζομένων και υπό αυτή την έννοια αποδέχομαι τα συγχαρητήρια τα οποία λέτε, όχι προσωπικά και για λογαριασμό των Αντιπροέδρων και του Γενικού Διευθυντή, αλλά για λογαριασμό των εργαζομένων.

Η δεύτερη επισήμανση είναι αυτό το οποίο που είπατε νωρίτερα ότι θα στηρίξετε πολιτικά και εσείς και η Κυβέρνηση τον Οργανισμό αυτό. Για εμένα είναι ακόμη πιο σημαντικό αυτό. Έχω εδραία πεποίθηση ότι ίσως είναι ο μοναδικός Οργανισμός πιστοποιημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος ανταποκρίνεται στο ρόλο και την αποστολή ενός δημόσιου Οργανισμού σε ό,τι αφορά στην προστασία του Δημοσίου συμφέροντος και κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του κοινωνικού συμφέροντος  μέσα από την επιτυχημένη δουλειά την οποία κάνει.

Θέλω να σας πω ότι είναι επαρκής η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου, για το δημόσιο συμφέρον και κοινωνικό συμφέρον, αναφορικά όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, όπου καθημερινά ή ανά εβδομάδα πηγαίνουν οι εργαζόμενοι που είναι υψηλών προσόντων, οι περισσότεροι και εκπροσωπούν επάξια και με επάρκεια τα συμφέροντα του κράτους και τα συμφέροντα των πολιτών.

Ήδη έχω καλυφθεί για τρία θέματα τα οποία ανέφερε ο κ. Υπουργός και να σας πω ότι αν υπάρχει ένας γνώμονας λειτουργίας αναφορικά με τη δεύτερη εξαγγελία που έκανε ο κ. Υπουργός, είναι η τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας στον Οργανισμό αυτό και ό,τι λέω ισχύει και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Άρα θέλω να ξέρετε ότι εδώ έχει τηρηθεί όχι μόνο το γράμμα αλλά και η ουσία του νόμου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αντιτιθέμενων οικονομικών συμφερόντων ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει. Οι προκλήσεις είναι όλες για μας και κλείνω με την εξής παρατήρηση που την είπε ο κ. Υπουργός: το διακύβευμα και το αφήγημα μέσα από  την πρόσκληση της νέας ΚΑΠ ξεκινάει μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και τη σύγκλιση των δράσεων. Ξεκινάει από το εμείς και από την ομαδική δουλειά η οποία γίνεται. Η χώρα δεν έχει τα περιθώρια πια να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών, που μας οδήγησαν εδώ που μας  οδήγησαν. Σε ό,τι μας αφορά, για την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εννοώ και προφανώς εναρμονισμένη με την αντίστοιχη πολιτική που ακολουθεί το ΥπΑΑΤ, σας λέμε ότι λειτουργούμε με αυτή τη λογική.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να πω κάτι προς επίρρωση αυτών γιατί υπάρχει και η έξωθεν καλή μαρτυρία γι' αυτά που λέμε. Δεν είναι παράξενο που η 28η χώρα, η Κροατία που μόλις ενώθηκε με τους άλλους 27, ως 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από τον δικό μας ΟΠΕΚΕΠΕ και πήγε λίγες μέρες πριν ένα κλιμάκιο από εδώ, προκειμένου να γίνουν οι συζητήσεις και να δείξουμε πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε να στήσουν κι αυτοί τον αντίστοιχο ΟΠΕΚΕΠΕ της Κροατίας.
Αυτό πρέπει να μας κάνει περήφανους και δεν είναι το μοναδικό, σας γνωρίζω ότι ο δικός μας ΕΦΕΤ κλήθηκε στην Αρμενία να στήσει τον αρμενικό Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που σημαίνει ότι τα συστήματά μας έχουν πραγματικά την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Για το νέο καθεστώς στο σύστημα ΟΣΔΕ

Η φετινή χρονιά ήταν η τελευταία χρονιά που λειτουργούσε το σύστημα του ΟΣΔΕ  με το διαγωνισμό που γινόταν με τη σύμβαση που είχαμε με την ΠΑΣΕΓΕΣ, τις Ενώσεις δηλαδή των Συνεταιρισμών που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις του ΟΣΔΕ.
Το σύστημα αυτό θα αλλάξει και θα έχει τρία νέα στοιχεία. Πρώτα – πρώτα πολλοί δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν από μόνοι τους τη δήλωσή τους και πιστεύω ότι πολλοί θα την κάνουν, γιατί αν αναλογιστείτε από την 1/1/2014 δηλαδή σε λίγες μέρες θα αρχίσει η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατά συνέπεια οι ίδιοι άνθρωποι που θα τηρούν τα βιβλία αυτά, θα μπορούν να κάνουν και τη δήλωση στο ΟΣΔΕ.

Δεύτερον,  προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός που θα δίνει τη δυνατότητα και σε όλους τους άλλους φορείς που θέλουν να πιστοποιηθούν, προκειμένου να παίξουν αυτό το ρόλο στη νέα περίοδο. Για παράδειγμα μπορεί να έρθει ένας συνεταιρισμός και να πει «εγώ θέλω να το κάνω για τους συνεταιριζόμενούς μου ή μια ομάδα, ή ομάδες ομάδων που θα δημιουργηθούν τώρα και με τη νέα Κοινής Οργάνωσης Αγοράς».
Η λειτουργία των ομάδων θα πάει σε δυο βαθμούς πιο ψηλά, θα επιτραπεί δηλαδή η δημιουργία ομάδων – ομάδων και όπως επίσης και κλαδικές τριτοβάθμιες οργανώσεις αυτών των ομάδων.
Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν και  να πιστοποιηθούν για να κάνουν είτε σε πρωτοβάθμια δραστηριότητα την κατάθεση της δήλωσης ΟΣΔΕ ή σε δευτεροβάθμια δραστηριότητα τον έλεγχο αυτών των δηλώσεων κατά Περιφέρεια ή κατά περιοχή ή και κατά τομέα.
Όλοι αυτοί θα ελεγχθούν, θα πιστοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θέλω να πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό θα λυθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό ήταν το τρίτο στοιχείο που αφορά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τη νέα χρονιά.


Για το πρόγραμμα νέων αγροτών ύψους 140 εκατ. ευρώ


Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι  μόλις υπέγραψα την ΚΥΑ που αφορά το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Επομένως θα δείτε σύντομα την προκήρυξη. Το πρόγραμμα έχει ανέλθει σε 140 εκατομμύρια ευρώ, άρα υπολογίζουμε ότι ακόμη 8.000 νέοι αγρότες θα έχουν την ευχέρεια να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναλογιζόμενοι το μεγάλο αριθμό των αιτημάτων που είχαμε από τους νέους αγρότες και τη στροφή του κόσμου προς τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση κ.λ.π.

Αναλογιζόμενος το μεγάλο μας κοινωνικό πρόβλημα που είναι αυτή τη στιγμή η ανεργία και αναλογιζόμενος όπως έχω ξαναπεί την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα της ενίσχυσης των νέων στη γεωργία, να επαναλάβω ότι ένα από τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα που υλοποιείται στην τρέχουσα περίοδο έστω και τα τελευταία ένα - δυο χρόνια θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε  καλύτερα το πρόγραμμα αυτό στη νέα προγραμματική περίοδο, με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Σας θυμίζω ότι μέσα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αναλογιζόμενοι το πρόβλημα το δημογραφικό που έχει η γεωργία της Ευρώπης, είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι και 2% των χρημάτων της νέας ΚΑΠ να το δώσουμε για την είσοδο νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα.


Για την υπογραφή απόφασης σχετικά με την προκήρυξη Εθνικού Διαγωνισμού για τη δωρεάν διανομή ρυζιού σε ευπαθείς ομάδες

Σε ό,τι αφορά στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες της χώρας μας, σας θυμίζω ότι πρώτη φορά ο διαγωνισμός αυτός «έτρεξε» για τις τρεις ξέχωρες γεωγραφικές ενότητες του τόπου μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν πάρα πολλές εταιρείες και να διαγωνιστούν και αρκετές εταιρείες να κερδίσουν κομμάτια αυτού του διαγωνισμού και να το υλοποιήσουν.

Το πρόγραμμα αυτό «έτρεξε» με επιτυχία σε όλα τα προϊόντα. Εμείς δηλαδή, σαν ΟΠΕΚΕΠΕ και σαν Υπουργείο,  κάναμε τους διαγωνισμούς στην ώρα μας σε όλα τα προϊόντα. Σε ένα από τα προϊόντα υπήρξαν νομικές παρεμβάσεις, δηλαδή έγιναν ασφαλιστικά μέτρα, ευελπιστώντας ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν όπως προβλέπει ο νόμος μέσα σε μια εβδομάδα. Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι όλα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και οι πληρωμές, παράταση δυο εβδομάδων, προκειμένου μια εβδομάδα να έρθουν οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων και σε μια εβδομάδα να πληρώσουμε. Και πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσε το 15θήμερο που αιτηθήκαμε. Δεν μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη παράταση γιατί, όπως γνωρίζετε, από την 15η Οκτωβρίου λήγει το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς, πήρε 21 ημέρες στα δικαστήρια  να μας στείλουν τις αποφάσεις τους. Επομένως όταν ήρθε η απόφαση δεν μπορούσε πλέον να πληρωθεί από  κοινοτικούς πόρους το πρόγραμμα γιατί έληξε το προβλεπόμενο 15θήμερο και δεν μπορούσε να παραταθεί για άλλο χρονικό διάστημα. Άρα η απάντηση της Κοινότητας ήταν πλέον αρνητική.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα από εθνικούς πόρους και αυτό είναι αυτό που σας ανακοινώνω σήμερα. Έχουν εξευρεθεί δηλαδή εθνικοί πόροι, επομένως τέλειωσε ο προηγούμενος διαγωνισμός ανεστάλη και θα πάμε σε νέο εθνικό διαγωνισμό από εθνικούς πόρους για να δώσουμε στους δικαιούχους των ευπαθών ομάδων τις ποσότητες ρυζιού που δικαιούνται.

Έχει υπογραφεί η απόφαση, πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός και σε λίγο διάστημα θα έχουμε την ικανότητα να μοιράσουμε και ρύζι όπως έχουμε υποσχεθεί στις ομάδες αυτές.