Αναρωτιούνται πόσο μεγάλη αισχροκέρδεια υπάρχει στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες εμπορίας
Μην αναρωτιέται η πολιτική ηγεσία του τόπου για την μη επάρκεια αγροτικών προϊόντων όπως δηλώνουν οι αγρότες στο Agrocapital . θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να υπογράψουμε συμβάσεις με έντιμες εταιρείες που σέβονται τον κόπο μας και το κόστος καλλιέργειας αναφέρουν οι παραγωγοί.
Αναφορικά με το ηλιέλαιο, στο οποίο έχει μπει πλαφόν από όλες σχεδόν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, ωστόσο, το 90% της παραγωγής κατευθύνεται στα βιοκαύσιμα και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση ή ως συστατικό για την παραγωγή προϊόντων, όπως τα μπισκότα, η μαργαρίνη, τα πατατάκια κ.λπ., ενώ τις ανάγκες μας μέχρι σήμερα τις κάλυπτε η Ουκρανία.
Και, με δεδομένη τη μεγάλη ζήτησή του από τη βιομηχανία ,όπως και τη στροφή 180 μοιρών προς τα ενεργειακά φυτά, η καλλιέργεια του ηλίανθου στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβασιοποιείται, εξασφαλίζοντας σταθερά κέρδη για τον παραγωγό εάν το επιτρέψουν,και είναι τόσο μεγάλο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που, κατά βάση, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες σε συνεργασία με τα γεωπονικά γραφεία στους κατά τόπους νομούς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς προσεγγίζουν τους αγρότες, προσφέροντας συμβόλαια.
Σε ποια τιμή κλείνονται τα «deals»;
Ελληνική εταιρεία απευθύνθηκε σε αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας όπως μας ενημερώνουν αγρότες για συμβάσεις ηλιόσπορου για το καλλιεργητικό έτος 2022 με τιμή στο κιλό 0.45. τη στιγμή που στην Βουλγαρία αντίστοιχα συμβόλαια σε παραγωγούς έχουν 0.98 χωρίς να έχουν ένα ισχυρό νόμισμα και στην Γερμάνια 1 ευρώ το κιλό.
Από την μια το κόστος καλλιέργειας και το ρεύμα έχει φτάσει στα ύψη και από την άλλη έχουμε τους κερδοσκόπους εμπόρους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους αγρότες-παράγωγη ώστε να πλουτίζουν στην πλάτη του αγρότη . Άραγε το κράτος τι κάνει για να προστατέψει τους αγρότες του διερωτώνται οι αγρότες;;