ΕΕ: Προτροπή για περισσότερες καλλιέργειες σε σιτάρι για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση

Η ρωσική εισβολή έχει διαταράξει την παραγωγή σιταριού και σιτηρών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και ένα σημαντικό σημείο ανησυχίας για τους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πώς θα κρατήσουν τους ανθρώπους να τρέφονται τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν το θέμα την Πέμπτη (7 Απριλίου).

«Οι εξαγωγές σιταριού έχουν διαταραχθεί μαζικά λόγω της απόφραξης της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski, καλώντας για αυξημένη υποστήριξη για την Ουκρανία και άλλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες σε όλο τον κόσμο – ειδικά στην Αφρική.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι πώς να αυξηθεί η παραγωγή της ΕΕ για να καλυφθεί το κενό των χαμένων ουκρανικών εξαγωγών. "Οι εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι 30% υψηλότερες [φέτος] και οι εισαγωγές 42% χαμηλότερες", δήλωσε ο Wojciechowski. «Το 2022 μπορεί να είναι πολύ καλό».

Ωστόσο, οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας και της Ρωσίας αποτελούν το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς και οι εξαγωγές μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει, προκαλώντας άλμα των τιμών του σιταριού κατά 150 τοις εκατό.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ειδικά μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα σταλούν σε Ουκρανούς και Ευρωπαίους αγρότες που επηρεάζονται άμεσα από τις υψηλές τιμές ή που έχουν αποκλειστεί από τις παγκόσμιες αγορές.

Η ΕΕ υποσχέθηκε επίσης την Τετάρτη 554 εκατομμύρια ευρώ το 2022, με στόχο την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας στην περιοχή. Και ο Wojciechowski είπε την Πέμπτη ότι χρειάζονται παρόμοια σχέδια για την υποσαχάρια Αφρική, αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή της ΕΕ, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί είπε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει «στόχους παραγωγής» για να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσει ότι όλοι θα τρέφονται.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως στρατηγικό μέσο για να προκαλέσει ζημιά», είπε, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Ρώμης, ένα από τα ιδρυτικά έγγραφα της ΕΕ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη να διασφαλίζουν σταθερό εφοδιασμό τροφίμων για τους πολίτες της. «Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας και για αυτό, πρέπει να καθορίσουμε πόσα χρειαζόμαστε», είπε.

Άλλοι, ωστόσο, τόνισαν ότι άλλες περιοχές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, ειδικά οι χώρες της Αφρικής. «Η Αφρική αξίζει ιδιαίτερη φροντίδα», είπε ο Wojciechowski.

Πολλές αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπενίν, της Αιγύπτου, του Σουδάν, της Μαδαγασκάρης και του Μπουρούντι, εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλειστικά, από τα ουκρανικά σιτηρά.

Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να χρειαστούν επείγουσα επισιτιστική βοήθεια στην περιοχή Σαχέλ στη Δυτική Αφρική λόγω της πολυετής ξηρασίας. Αλλά αυτός ο αριθμός, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει πολύ μεγαλύτερος.

«Στην Αίγυπτο τα σιτηρά είναι βασική καλλιέργεια», δήλωσε ο Koen Dekeyser, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Διαχείριση Πολιτικής Ανάπτυξης, μια ολλανδική ομάδα σκέψης, προειδοποιώντας ότι ο περιορισμός των εξαγωγών σιταριού και σιτηρών θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την τιμή.

Η Ουγγαρία είναι μια χώρα της ΕΕ που έχει ήδη υιοθετήσει ελέγχους εξαγωγών.

AddThis Website Tools