Γ.Τσιφόρος:μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα κατά 8%



Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων σε σχέση με αυτά που παράγονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και πιστοποίησης, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος μιλώντας στο Greek Agribusiness Forum.

Σύμφωνα με τα στοιχεία με τα στοιχεία που παρουσίασε:
Την πενταετία 2008-2012 το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 23% (αύξηση τιμών ζωοτροφών, πετρελαίου), ενώ αντιστοίχως μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα κατά 8%.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων και την προστιθέμενη αξία αυτών.
Όπως είπε, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία για κάθε ένα ευρώ ενίσχυσης υπάρχει προστιθέμενη αξία 1,5 ευρώ, στην Ελλάδα η προστιθέμενη αξία είναι μόλις 40 λεπτά…

Αντιστοίχως η ρευστότητα μειώθηκε κατά 64% από 4 δις ευρώ σε 1,4 δις ευρώ.
Ο αγροτικός τομέας απορρόφησε μόλις το 1,3% των κονδυλίων όλων των κλάδων της οικονομίας,  παρ΄ όλο που συνεισέφερε πολλαπλάσια στο ΑΕΠ της Ελλάδας και στην προστιθέμενη αξία της χώρας.

Ιεραρχώντας τα προβλήματα ο κ. Τσιφόρος ανέφερε τα ζητήματα της επιστροφής ΦΠΑ, το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και το αυξημένο κόστος πιστοποίησης.

Από την πλευρά της η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει την ενίσχυση της κτηνοτροφίας (γιατί εκεί παρουσιάζεται έλλειμμα παραγωγής και αύξηση εισαγωγών) με μεταφορά πόρων από άλλους τομείς.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Καρφούρ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιφόρος στη στάση πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά τροφίμων που λειτουργούν σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσιφόρο, πληρώνει τους Γερμανούς ή Γάλλους παραγωγούς μέσα σε 30 ημέρες, ενώ αντίθετα οι Έλληνες συνάδελφοι τους πληρώνονται από τη γνωστή αλυσίδα μετά από 190 ημέρες…