Ο πληθωρισμός δεν περίμενε τον πόλεμο για να εμφανιστεί. Το πραγματικό εισόδημα υποχωρεί εδώ και έναν χρόνο.
Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποιούσαν το τελευταίο διάστημα ότι τα στοιχεία της Τρίτης για τον πληθωρισμό θα είναι άσχημα και επέρριπταν την ευθύνη στον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αναμφίβολα αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να ρίξεις την ευθύνη στις δικές σου πολιτικές» σχολιάζει στο βασικό άρθρο γνώμης η WSJ και προσθέτει: «Αλλά ο πληθωρισμός δεν περίμενε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να εμφανιστεί και τώρα θα είναι δύσκολο να υποχωρήσει».
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 8,5% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι ενεργειακές τιμές ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την αύξησή του και αυτές με τη σειρά τους είναι εν μέρει αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και ο δομικός πληθωρισμός – ο δείκτης αν εξαιρέσουμε τις τιμές τροφίμων και ενέργειας- ήταν στο 6,5%. Οι τιμές υπηρεσιών, εξαιρουμένης της ενέργειας, που υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να επηρεαστούν από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αυξήθηκαν 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Η αυξητική τάση του πληθωρισμού άρχισε πριν από έναν χρόνο, στην έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν. Και επιταχύνεται για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Αυτό συμβαίνει πολύ πριν ο Πούτιν αποφασίσει τον πόλεμο. Η συγκυρία αντανακλά το γεγονός ότι υπερβολικά πολύ χρήμα κυνηγάει υπερβολικά λίγα αγαθά, κάτι που είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού τεράστιων δημοσίων δαπανών και χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Οι τιμές του πετρελαίου ίσως δεν συνεχίσουν να αυξάνονται. Ωστόσο συνολικά τα νέα για τις τιμές είναι οδυνηρά για τους Αμερικανούς εργαζομένους και καταναλωτές. Ήδη τα επίπεδα του πληθωρισμού τον Μάρτιο σημαίνουν ότι οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,8% .
Το πραγματικό μέσο εβδομαδιαίο εισόδημα μειώθηκε κατά 4,26 δολάρια μόνο τον Μάρτιο και έχει συνολικά συρρικνωθεί κατά 18 δολάρια κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και συνολικά κατά 2,7% τον τελευταίο χρόνο. σύμφωνα με τη WSJ.
«Αν θέλετε να ξέρετε, γιατί οι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι με την οικονομία παρά την αφθονία θέσεων εργασίας, να γιατί» σχολιάζει η εφημερίδα.