Μικρή αύξηση στον φετινό οβελία
Για το νομοσχέδιο για την αισχροκέρδεια, την ακρίβεια στα τρόφιμα και τη διαμόρφωση των τιμών των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα μίλησε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», από όπου και προανήγγειλε την καταβολή στήριξης στους κτηνοτρόφους.
«Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα όταν έχουμε βεβαίωση παράβασης 50.000 ευρώ ή μικρότερες, αλλά δύο φορές, να δημοσιοποιείται από τον Υπουργό το όνομα της επιχείρησης», περιέγραψε τον πυρήνα του νομοσχεδίου που ψηφίζεται από την Ολομέλεια.
Μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιωθεί 65 παραβάσεις για αισχροκέρδεια, σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ Γιώργο Γεωργαντά, που εξήγησε πως, το μέτρο δημοσιοποίησης του ονόματος της επιχείρησης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Παραδεχόμενος ότι υπήρξε αύξηση των τιμών το περασμένο διάστημα, ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως, «η αγορά έχει σταθεροποιηθεί» και συμπλήρωσε πως, η επάρκεια που υπάρχει βοηθά στη συγκράτηση των τιμών.
«50.000 τόνοι ζωοτροφές ήρθαν οδικώς και άλλες 80.000 έχουν ελλιμενιστεί», συμπλήρωσε σχετικά.
«Είδε» λίγο πιο αυξημένη από πέρυσι την τιμή του αρνιού και είπε πως «υπάρχει πολύ καλή ροή στην αγορά».
Σε παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβέρετος, σχετικά με την τιμή του αρνιού, εξήγησε πως:
Από την ηπειρωτική Ελλάδα το αρνί πωλείται σφαγμένο στα περίπου 8 ευρώ.
«Πολλά φεύγουν στους κρεοπώλες, με τους οποίους έχουμε συνεργασία όλο το χρόνο, εκεί γίνεται διαπραγμάτευση ποιος θα πληρώσει το σφαγείο. Σε άλλη περίπτωση, το παίρνει ο έμπορος από το σφαγέα», εξήγησε ο πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας πως, «τα 8 ευρώ δεν καλύπτουν τα έξοδα που φτιάξαμε το αρνί.
Εμείς χαμένοι είμαστε, αν ο κρεοπώλης το πάρει από εμάς, μπορεί να το πουλήσει. Αν το πουλήσει 13-14 ευρώ, θα αισχροκερδήσει, γιατί αν κάνει σκόντο στο κέρδος του, θα το πουλήσει 12 ευρώ».
Στα νησιά το αρνί πωλείται ζωντανό από 4 με 5 ευρώ και στην Κρήτη κάτω από 7 ευρώ το κιλό.
Πέρυσι η τιμή πώλησης του αρνιού από τον κτηνοτρόφο ήταν στα 6,5-7 ευρώ το κιλό.