Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των έξι κορυφαίων εξαγωγέων σιταριού, καλαμποκιού, κοτόπουλου, ακόμη και μελιού.
Περίπου αυτή την εποχή του χρόνου, ο Yaroslav Andrushko θα επέβλεπε κανονικά τη σπορά των καλλιεργειών στο αγρόκτημά του 1.000 εκταρίων στην περιοχή Vinnytsya της κεντρικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αντ' αυτού, άλλαξε τα ρούχα εργασίας του με τη στολή, κατατασσόμενος στο στρατό μια μέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του. "Μια φορά αγρότης για πάντα αγρότης", δήλωσε ο Andrushko, διευθύνων σύμβουλος μιας μικρής γεωργικής εταιρείας. "Αλλά οι περιστάσεις μας επέβαλαν να πάρουμε τα όπλα".
Καθώς οι Ουκρανοί αντιστέκονται στη στρατιωτική μηχανή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο 36χρονος είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ανθεκτικότητας που επιδεικνύουν τόσοι πολλοί συμπατριώτες του στην προστασία της κρατικής υπόστασης του έθνους τους. Ωστόσο, ο Andrushko και οι αγρότες σαν κι αυτόν υπερασπίζονται επίσης ένα βασικό συστατικό της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων που κινδυνεύει όλο και περισσότερο.
Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των έξι κορυφαίων εξαγωγέων σιταριού, καλαμποκιού, κοτόπουλου, ακόμη και μελιού. Τα χρήματα που κερδίζει από τη γεωργία -28 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι- είναι τώρα πιο ζωτικής σημασίας λόγω της πολεμικής προσπάθειας και τα προϊόντα πιο κρίσιμα για έναν κόσμο όπου οι τιμές ρεκόρ αυξάνουν τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία, οι οποίες βασίζονται στα ρωσικά και ουκρανικά σιτηρά, παλεύουν με τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό. Η κυβέρνηση στο Κάιρο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες. Οι ελλείψεις ηλιέλαιου στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, αναγκάζουν τους προμηθευτές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Τα σούπερ μάρκετ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζουν την ποσότητα μαγειρικού λαδιού που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες.
Αυτό, με τη σειρά του, στέλνει τις τιμές του φυτικού ελαίου στα ύψη μέχρι την Ινδία, όπου οι πωλητές του δρόμου μαγειρεύουν το φαγητό στον ατμό αντί να το τηγανίζουν. Υπάρχει επίσης αυξημένη ζήτηση για φοινικέλαιο, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί αποψίλωση των δασών.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία είναι η ίδια βασικός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, στοχεύει σκόπιμα σε γεωργικές εκτάσεις, τοποθετώντας νάρκες στα χωράφια και καταστρέφοντας εξοπλισμό και εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Οι ισχυρισμοί αυτοί υποστηρίχθηκαν από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janusz Wojciechowski, ο οποίος δήλωσε ότι το μπλοκ θα επιδιώξει να βοηθήσει τους αγρότες της Ουκρανίας.
Η χώρα όχι μόνο αδυνατεί όλο και περισσότερο να εξάγει επειδή οι δρόμοι διαμετακόμισης έχουν διακοπεί, αλλά η Ουκρανία πρέπει να διατηρήσει τις πιο περιορισμένες προμήθειες προϊόντων για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Micheal Martin επανέλαβε τις προειδοποιήσεις στις 20 Απριλίου μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο οποίος βρισκόταν καθ' οδόν προς την Ουάσινγκτον. "Υπάρχει σαφής στόχος να δημιουργηθεί μια επισιτιστική κρίση στην κορυφή της ενεργειακής κρίσης, καθώς και να διεξαχθεί ένας ανήθικος και άδικος πόλεμος στην ίδια την Ουκρανία", δήλωσε ο Μάρτιν.
Ο ρωσικός στρατός έχει δηλώσει σταθερά ότι δεν στοχεύει σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παρά τα ευρέως διαδεδομένα στοιχεία για το αντίθετο. Η περιορισμένη υποχώρησή του από το Κίεβο σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να φυτέψουν σε προηγουμένως κατεχόμενες περιοχές όπως το Τσερνίχοφ, αλλά οι σοδειές ορισμένων από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες της Ουκρανίας θα μπορούσαν ακόμη να μειωθούν στο μισό φέτος.
Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία της γεωργίας για την Ουκρανία, η οποία φέρει το παρατσούκλι "το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης" λόγω του πλούσιου, μαύρου, εύφορου εδάφους της που είναι ιδανικό για καλλιέργεια. Η γεωργία αντιπροσώπευε περισσότερο από το 10% της οικονομίας της Ουκρανίας και το 40% των πωλήσεων των εξαγόμενων προϊόντων της πριν από τον πόλεμο. Οι αγρότες απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της βιομηχανίας.
Πρώην στρατεύσιμος, ο Andrushko αποφάσισε να καταταγεί ούτως ή άλλως, με την πεποίθηση ότι οι εργάτες του μπορούν να συνεχίσουν να φυτεύουν και να συγκομίζουν. Πράγματι, ήταν σχετικά τυχερός. Το αγρόκτημά του καλλιεργεί σιτάρι, καλαμπόκι, ηλίανθους και μήλα σε μια περιοχή που μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες, αν και τα χρήματα τελειώνουν και ο εφοδιασμός με καύσιμα έχει διακοπεί, όπως είπε.
Ο πόλεμος έχει ήδη καταστρέψει μέρος της προόδου που έχει σημειώσει η Ουκρανία εδώ και δεκαετίες όσον αφορά την αναβάθμιση της γεωργικής της βιομηχανίας. Η συγκομιδή σιταριού της το 2021 ήταν η μεγαλύτερη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Τελικά, οι αγρότες θα πρέπει να ξαναχτίσουν και να απαλλάξουν τη γη τους από τα όστρακα και τη χημική ρύπανση.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προειδοποίησε για τις "δυνητικά καταστροφικές" περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης κακού πόσιμου νερού, διαρροών χημικών και πλημμυρών.
"Πρέπει να αποκαταστήσετε τα δίκτυα εφοδιασμού, πρέπει να πάρετε πίσω τους ανθρώπους και να πάρετε πίσω το απαραίτητο κεφάλαιο, για να αποκαταστήσετε την παραγωγή", δήλωσε ο Oleg Nivievskyi, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου. "Για να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα εξαγωγών θα έλεγα ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια. Αυτό λένε οι ίδιοι οι αγρότες στους εαυτούς τους".
Προς το παρόν, μόνο μικρές ποσότητες σιτηρών και άλλων προϊόντων μεταφέρονται με τρένο, αφού η Ρωσία απέκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και βομβάρδισε ζωτικής σημασίας υποδομές. Η Ουκρανία ζητά από την Ευρώπη να παράσχει ποτάμιες φορτηγίδες και φορτηγά για να συνεχίσουν να ρέουν οι μειωμένες εξαγωγές.
"Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα και έλλειμμα τροφίμων είναι πάντα πιο ευάλωτες", δήλωσε η Laura Wellesley, ανώτερη ερευνήτρια στο Chatham House στο Λονδίνο, σε ομιλία για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στις 13 Απριλίου. "Αλλά τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όλες οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη την οικονομική ανασφάλεια των νοικοκυριών και την επισιτιστική ανασφάλεια".
Οι τιμές ήταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των προβλημάτων εφοδιαστικής καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, και τώρα χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ουγγαρία, η Ινδονησία, η Μολδαβία και η Σερβία έχουν θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων τροφίμων.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει σιτηρά σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους πελάτες της, ακόμη και όταν το κόστος μεταφοράς εκτοξεύεται και ορισμένοι έμποροι προσπαθούν να αποφύγουν τα ρωσικά εμπορεύματα. Μπορεί ακόμη και να αποκτήσει κάποιες νέες επιχειρήσεις. Το Ισραήλ, το οποίο συχνά αγοράζει από την Ουκρανία, αγόρασε λίγο ρωσικό σιτάρι τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων καλλιεργειών Agflow που εδρεύει στη Γενεύη.
Στην Ευρώπη, οι αγρότες συνήθιζαν να γκρινιάζουν για τις φθηνότερες εισαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας που έρχονταν στην αγορά. Η ΕΕ καθυστερεί τώρα τους κανόνες που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τη γεωργία πιο πράσινη, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής των προγραμματισμένων περιορισμών στη χρήση φυτοφαρμάκων. Σχεδιάζει επίσης να απελευθερώσει σχεδόν 4 εκατομμύρια εκτάρια αχρησιμοποίητης γης για να φυτέψει περισσότερες καλλιέργειες μετρητών.
"Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη την προσέγγισή μας και την άποψή μας για το μέλλον της γεωργίας", δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ Wojciechowski στις 17 Μαρτίου. "Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια".
Για τον Andrushko στην κεντρική Ουκρανία, η πρόκληση είναι πιο άμεση. Παρόλο που η γη της εταιρείας του δεν έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο, ο αντίκτυπος των αποκομμένων αλυσίδων εφοδιασμού δυσκολεύει τη συνέχιση της γεωργίας. Χρειάζεται επειγόντως καύσιμα για να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρησή του, δήλωσε τηλεφωνικά, αρνούμενος να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία του λόγω της στρατιωτικής ασφάλειας.
Η γεωργική εταιρεία συνήθιζε να στέλνει τα μήλα του μέσω Ρωσίας στο Ουζμπεκιστάν, αλλά τώρα προσπαθεί να τα παραδώσει μέσω μιας μακρύτερης και πιο δαπανηρής διαδρομής μέσω των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Και αυτό ενώ υπηρετεί την πατρίδα του: "Έκανα αυτό που απαιτεί η τιμή μου".
Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες που εξαρτώνται από το ηλιέλαιο και τις ζωοτροφές της Ουκρανίας προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες. Οι εταιρείες σπεύδουν να αντικαταστήσουν το ηλιέλαιο
Πηγή: Capital