Παρασκευής ξεκίνημα, νέοι αγώνες

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, παρά τις διαμαρτυρίες των αγροτών, που σήκωσαν το θέμα,  έγινε νόμος από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αλλά οι άνθρωποι που ηγούνται του συνεταιριστικού και του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος θεωρούν ότι το συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής ήταν μόνο η αρχή. Πέρασε όπως λένε ένας νόμος με ψήφους μόλις 152 βουλευτών, που δεν έχει επαφή με την κοινωνία και δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν την κατάργησή του, ενώ ορισμένοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως ήρθε ο καιρός ακόμη και ν΄ αλλάξουν πολιτική στέγη.  Σε δηλώσεις τους στο Agrocapital,  άνθρωποι που συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο τόνισαν τα εξής:

Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ: «Αυτό που θα επιδιώξουμε και δεν θα παραιτηθούμε είναι ν’ ανατρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροεμαχίων. Είναι σταθερή διεκδίκηση μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα. Για τους λόγους, που έχουμε πει, δεν μπορούν να φορολογούνται τα μέσα παραγωγής. Διαφωνούμε επί της αρχής, διαφωνούμε στην ουσία του και διαφωνούμε και στην πράξη. Το αγροτικό επάγγελμα έχει ιδιαιτερότητες.  Για παράδειγμα, εγώ είμαι ελαιοπαραγωγός. Φέτος οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν πήραν ένα κιλό ελιάς. Θα πληρώσουν χαράτσι; Αν έχει κάποιος εισόδημα, ας φορολογήσουν το εισόδημά του.».

Τάκης Πεβερέτος,
πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας:«Θα συνεχίσουμε την αντίσταση μας, ώσπου να καταργηθεί αυτός ο νόμος. Ούτε επί Τουρκοκρατίας δεν είχαν τολμήσει να φορολογήσουν τη γη, που είναι εργαλείο παραγωγής. Με βάση και τη δήλωση Τσίπρα κι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι να καταργηθεί ο άδικος κι αντιαναπτυξιακός νόμος. Δεν θα σταματήσουμε».

Γιώργος Γωνιωτάκης,
μέλος του ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, πρόεδρος συντονιστικής επιτροπής για την οργάνωση του συλλαλητηρίου: «Μετά και τη ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου από το 2014 θα αρχίσει πλέον να βαραίνει τον αγρότη ένα νέο χαράτσι όπου και θεωρώ ότι  θα πρέπει να βρεθούν νέοι  τρόποι αντίδρασης ώστε να μην πληρωθούν αυτοί οι κεφαλικοί φόροι, οι οποίοι δεν αφορούν μόνο τους Έλληνες αγρότες αλλά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που έχουν ατομική ιδιοκτησία. Θα πρέπει να υπάρξει κοινή αντίδραση των Ελλήνων πολιτών ώστε ν΄ αποσυρθεί αυτός ο κεφαλικός φόρος και  κάθε Έλληνας πολίτης να πληρώνει μόνο τους φόρους, που προκύπτουν από τα εισοδήματά του».

Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Κρήτης, εκ των υπευθύνων στο συντονιστικό του συλλαλητηρίου: «Ο Αγώνας των αγροτών συνεχίζεται κι όσο για αυτούς που αποφάσισαν με την ψήφο τους να καταδικάσουν τους αγρότες να είναι σίγουροι ότι όταν θα έρθει η ώρα του αγρότη να ψηφίσει, θα τους καταδικάσει πολιτικά με τον ίδιο τρόπο».

Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου: «Δυστυχώς πάει ο κόσμος στις κάλπες και είναι στην τρελή χαρά, αλλά την άλλη μέρα αρχίζει το ίδιο βιολί. Ο αγρότης πρέπει να δει επιτέλους την ώρα που πρέπει, τι ψηφίζει. Σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο, δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά γι’ αυτό και για όλα τ΄άλλα που μας έχουν φορτώσει. Στο συνδικαλιστικό, η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου έχει τον πρώτο λόγο. Όμως σε κάθε περίπτωση κι εμείς θα είμαστε δίπλα να τη στηρίξουμε, όπως πάντα».
    
Σπύρος Αντωνόπουλος,
πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας: «Η άποψη μας συλλογικά των αγροτών της Αργολίδας είναι πως πρόκειται για ένα νόμο, που θα οδηγήσει στη δήμευση της αγροτικής περιουσίας στην Ελλάδα, θα συμβάλλει στην υπερφορολόγηση των αγροτών ώστε δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους φόρους. Θα είναι η χαριστική βολή. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Μαζί με συναδέλφους απ΄ όλη την Ελλάδα, θα πάρουμε συλλογικές οι αποφάσεις. Είναι θέμα επιβίωσης για τον αγροτικό κόσμο».
 
Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων: «Υπήρξε μια διαφοροποίηση σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο αλλά παραμένουν ζητήματα ανοιχτά.. Γιατί δεν είναι μόνο η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που μας απασχολεί, είναι το εισόδημα των αγροτών, που μειώθηκε τα κτηνοτροφικά δάνεια  μ΄ εγγύηση του δημοσίου κ.ά. Το ζήτημα θα το παλέψουμε, δεν κλείνει εδώ».