Ανέβηκε 3,18% (61,73 δολάρια ΗΠΑ) και έκλεισε στα 1.997,35 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο.
Το σογιέλαιο επέστρεψε στη θέση του σε υψηλό όλων των εποχών στην αγορά του Σικάγου, αφού σημείωσε νέο άλμα στις τιμές του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Η τιμή του σογιέλαιου αυξήθηκε 3,18% (61,73 δολάρια ΗΠΑ) και έκλεισε στα 1.997,35 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο οποίος παρέλυσε τις αποστολές ηλιέλαιου από τη Μαύρη Θάλασσα, και οι περιορισμοί στις εξαγωγές φοινικέλαιου που επέβαλε η Ινδονησία ώθησαν ξανά τις τιμές.
Ωστόσο, το συμβόλαιο φασολιών Μαΐου μειώθηκε κατά 1,15% (7,35 δολάρια ΗΠΑ) στα 627,03 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, ενώ η θέση Ιουλίου υποχώρησε 0,47% (2,94 δολάρια ΗΠΑ) σε 619,04 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο.
Οι λόγοι για την πτώση της τιμής των σιτηρών βασίστηκαν στην πιθανότητα οι παραγωγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν να φυτέψουν περισσότερους σπόρους σόγιας από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η αγορά.
«Η αργή πρόοδος στη φύτευση καλαμποκιού θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένους παραγωγούς να αποφασίσουν τελικά να φυτέψουν σόγια αντί για κίτρινους κόκκους, καθώς χάνεται το ιδανικό παράθυρο φύτευσης για τα δημητριακά», δήλωσε το Χρηματιστήριο Rosario (BCR).
Πέρα από αυτόν τον πτωτικό παράγοντα, η ισχύς στην αγορά σογιέλαιου περιόρισε την πτώση.
Το γεύμα συνόδευσε την πτώση και υποχώρησε 2,39% (11,90 δολάρια ΗΠΑ) για να κλείσει την ημέρα στα 485,32 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο.
Από την πλευρά του, το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο 0,06% (0,20 $) στα 321,24 $ ανά τόνο, λόγω της καθυστέρησης της φύτευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι προβλεπόμενες βροχοπτώσεις στα Μεσοδυτικά των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προκαλούν καθυστερήσεις στην πρόοδο της φύτευσης και ένα μεγάλο μέρος των παρτίδων θα έχανε το ιδανικό παράθυρο φύτευσης, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες στις αποδόσεις», ανέφερε η BCR.
Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ανέφερε ότι οι ξένες πωλήσεις την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν συνολικά σε 1,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με ό,τι αναμενόταν από τους φορείς εκμετάλλευσης.
Τέλος, το σιτάρι υποχώρησε 0,55% (2,20 δολάρια ΗΠΑ) και διαμορφώθηκε στα 394,63 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, ως αποτέλεσμα της ασθενούς διεθνούς ζήτησης για κίτρινους κόκκους.
Υπό αυτή την έννοια, το USDA ανέφερε ότι οι ξένες πωλήσεις την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν συνολικά σε 156.600 τόνους, κοντά στο κατώτερο όριο του εύρους εκτιμήσεων από τους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι προέβλεπαν ξένες πωλήσεις μεταξύ 150.000 και 575.000 τόνων.
Ωστόσο, η κακή κατάσταση του αμερικανικού σιταριού "ενισχύει τις ανησυχίες για την προσφορά και τα όρια πέφτουν", ανέφερε η BCR.