Ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής γης δεν είναι ιδιόκτητο αλλά νοικιάζεται στους παραγωγούς ενώ υπάρχουν και αγρότες που νοικιάζουν τη γη τους σε άλλους.
Μάλιστα στην Ελλάδα κύριο χαρακτηριστικό είναι ο μικρός κλήρος.Είναι δε πολλοί οι αγρότες οι οποίοι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές ανάγκες νοικιάζουν τη γη τους, είτε ως βραχυπρόθεσμη είτε ως μακροπρόθεσμη επιχειρηματική απόφαση.
Ποια είναι όμως η χώρα της ΕΕ με τα ακριβότερα ενοίκια αγροτικής γης; Αυτή δεν είναι άλλη από την Ιταλία. Σύμφωνα, με στοιχεία της Eurostat, η ενοικίαση ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης ή/και μόνιμων λιβαδιών ήταν πιο ακριβή στην Ιταλία, με κατά μέσο όρο 837 ευρώ/εκτάριο ετησίως το 2020 (83,7 ευρώ/στρέμμα). Οι υψηλότερες όμως, τιμές ενοικίου γι’ αυτόν τον τύπο αγροτικής γης το 2020 καταγράφηκαν στην ιταλική περιφέρεια Friuli-Venezia Giulia με κατά μέσο όρο 1.714 ευρώ/εκτάριο (171,4 ευρώ/στρέμμα), ποσό λίγο περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.
Την τριάδα των ακριβότερων χωρών συμπληρώνουν η Ολλανδία και η Δανία ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα φιγουράρει στην 4η θυέση με ενοίκια που κυμαίνονται κατά μέσο όρο περίπου στα 770 ευρώ/εκτάριο (77 ευρώ/στρέμμα).
Διάγραμμα αποθεμάτων: Εθνικά και περιφερειακά γεωργικά ενοίκια σε ευρώ ανά εκτάριο καλλιεργήσιμης γης ή/και μόνιμων βοσκοτόπων ανά έτος, το 2020 ή το τελευταίο διαθέσιμο έτος, στην ΕΕ και τις χώρες ΕΖΕΣ.
Στον αντίποδα, το 2020, η ενοικίαση γεωργικής γης ήταν φθηνότερη στη Σλοβακία, με ένα εκτάριο να κοστίζει κατά μέσο όρο 57 ευρώ για το έτος, αν και οι φθηνότερες περιοχές στην ΕΕ για ενοικίαση γεωργικής γης ήταν το Central Norrland και το Upper Norrland στη Σουηδία (και οι δύο 34 ευρώ ετησίως).
Να σημειωθεί, ότι σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η ενοικίαση μόνιμων λιβαδιών ήταν φθηνότερη από την ενοικίαση καλλιεργήσιμης γης.