Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο, έκαναν λόγο για πόλεμο με συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί να παλεύει για 100 χρόνια με τις συνέπειες του πολέμου, προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις βόμβες που θα μείνουν στο έδαφός της για δεκαετίες, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της διαταραχής των ουκρανικών εξαγωγών.
«Όσοι ζουν στη Γερμανία γνωρίζουν ότι βόμβες που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι και σήμερα (…) Γνωρίζουμε ότι τέτοιοι πόλεμοι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για να παλεύει τα επόμενα 100 χρόνια με τις συνέπειες αυτού του πολέμου», δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σε αυτό το πνεύμα, ο καγκελάριος χαιρέτισε την πρόσκληση που απηύθυνε η Ομάδα G20 στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Ινδονησία. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό μήνυμα. Δείχνει ότι η συζήτηση για το μέλλον της ομάδας των κορυφαίων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τον πόλεμο της Ουκρανίας», εξήγησε ο κ. Σολτς, διευκρίνισε ωστόσο ότι για την ώρα δεν είναι σαφές τι είδους δράση θα αναλάβει η G20 για την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε από την πλευρά του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον ένα ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, «αλλά για όλον τον κόσμο» και αναφέρθηκε σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής οι οποίες έχουν ήδη ερημοποιηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι δυνατόν πλέον να καλλιεργηθούν. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας έχουν συνέπειες σε όλους. «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε και, αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λατινική Αμερική, μίλησε για «προστατευτισμούς» σε ορισμένους τομείς , οι οποίοι αποτελούν, όπως είπε, μεγάλη πρόκληση για τις σχέσεις ΕΕ-Mercosur.
Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει πείνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εάν χώρες που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, όπως η Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν την συγκεκριμένη δραστηριότητά τους.