Όπως τόνισε, η Ρωσία συσσωρεύει τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μία μορφή εκβιασμού.
H πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων: «Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε η ίδια.
Όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, τα χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία έχουν καεί και «στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα».
«Σήμερα, το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει αποθήκες σιτηρών σε όλη την Ουκρανία, εσκεμμένα. Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείουν ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους. Οι συνέπειες αυτών των επαίσχυντων πράξεων είναι εκεί για να τις δουν όλοι. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτοξεύονται. Και είναι οι εύθραυστες χώρες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως τόνισε, η Ρωσία συσσωρεύει τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μία μορφή εκβιασμού, εμποδίζει τις προμήθειες για να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται σιτάρι με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη. «Αυτό λέγεται χρήση της πείνας και των σιτηρών για την άσκηση εξουσίας», συμπλήρωσε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κολλημένοι 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού στην Ουκρανία, που, μαζί με τη Ρωσία, παρέχουν έως και το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.
Η Ουκρανία εξάγει συνήθως πέντε εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα, αλλά επί του παρόντος καταφέρνει να εξάγει μόνο ένα κλάσμα από αυτό, μεταξύ 200.000 και ενός εκατομμυρίου τόνων το μήνα.
Οι παγκόσμιες συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας γίνονται ήδη αισθητές στις εκτοξευόμενες τιμές των σιτηρών, επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν.
Η τιμή του σιταριού συνέχισε να αυξάνεται αυτή την εβδομάδα, ανεβαίνοντας στο μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό τη Δευτέρα (23 Μαΐου) μετά την απόφαση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές για να διαφυλάξει την εθνική επισιτιστική ασφάλεια μετά από ένα μήνα καύσωνα που έπληξε τη χώρα.
Αυτές οι τιμές θα πλήξουν περισσότερο τις πιο εύθραυστες χώρες, προειδοποίησε.
Για παράδειγμα, οι τιμές του ψωμιού στον Λίβανο έχουν αυξηθεί κατά 70% από το ξέσπασμα του πολέμου. Εν τω μεταξύ, ο κώδωνας κινδύνου κρούει και στην Υεμένη, μια από τις πιο επισιτιστικής ανασφάλειας χώρες παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπορούσε να πέσει σε «επίπεδα έκτακτης ανάγκης πείνας» τους επόμενους μήνες.