Μήνυμα ελπίδας η νέα σύμβαση ξενοδόχων – ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ένα αχνό φως ελπίδας για τους εργαζόμενους δίνεται στην εκπνοή του 2013. Η νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα παρότι η αύξηση, που προβλέπεται είναι μηδενική για το 2013 κι  αμελητέα στο 1% μετά το 2015.

Είναι η πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, που εκδηλώθηκε στη χώρα μας, που παρατηρείται έστω και μηδαμινή αύξηση των μισθών. Σ΄ αυτό διάστημα κοντά στα 80 ξενοδοχεία μόνο στην Αθήνα έκλεισαν κι εργαζόμενοι κι από τον κλάδο του τουρισμού αλλά ιδίως από τον κλάδο του επισιτισμού βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και των δραστικών περικοπών, παρότι οι συμβάσεις μιλούσαν για 15% μείωση.

Η νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας χαιρετίστηκε θερμά από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κι από τον συνάδελφό της υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η σύμβαση υπογράφτηκε από το ΔΣ της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με επικεφαλής το Γιάννη Ρέτσο κι από την πλευρά του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Προύτζο. Στη σύμβαση προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό κλάδο μπορούν να εργαστούν κατά το δίμηνο Ιούλιο – Αύγουστο κι εφόσον οι πληρότητες ξεπερνούν το 75% μέχρι και 10 ώρες χωρίς να αμειφθούν παραπάνω αλλά δικαιούνται ρεπό το επόμενο διάστημα.