Ποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των παραγωγών προτείνονται από την Προοδευτική Αγροτική Κίνηση
Αυτοψία σε πληγείσες, από την πρόσφατη θεομηνία, περιοχές των Φαρσάλων πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 1/6/2022 κλιμάκιο της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αποτελούμενο από τους:
- Χρήστο Αθανασιάδη
- Κώστα Αρχοντή
- Γιωργο Ζώγα
- Θωμά Καραγιώργο
- Γιώργο Μακρή
Τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες των αγροτών και συναντήθηκαν με αγροτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Πρώτος σταθμός της αυτοψίας ήταν το Μ. Ευύδριο, παρουσία του προέδρου της τοπικής Κοινότητας και αντιπροέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ενιπέας Φαρσάλων» κ. Νίκου Γούσιου, του μέλους του Δ.Σ. του συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ κ. Νίκο Κυρίτση, του Φαρσαλινού εκπροσώπου τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κ. Σωκράτη Αλειφτήρα και του φίλου Γιώργου Αρσενόπουλου.
Κατόπιν το κλιμάκιο της ΠΑΚ Θεσσαλίας μετέβη στην κοινότητα Βασιλή, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Γιώργο Μπόγκα και τον πρόεδρο της Ο.Π. Βάμβακος του τοπικού συνεταιρισμού κ. Γιώργο Νικολόπουλο.
Τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, προέβησαν σε δηλώσεις, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Τόσο οι περιοχές των Φαρσάλων, όσο και οι περιοχές του Παλαμά Καρδίτσας καθώς και του Τυρνάβου, επλήγεισαν για πολλοστή φορά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απόροια σε μεγάλο βαθμό της κλιματικής κρίσης.
Δυστυχώς οι πληττόμενοι αγρότες όλων των παραπάνω περιοχών έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού πέραν των καιρικών φαινομένων, έχουν να αντιμετωπίσουν-αν όχι την αδιαφορία- σίγουρα την βραδυπορία της συντεταγμένης πολιτείας, αφού οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είναι ακόμα απλήρωτοι από τις περσυνές χαλαζοπτώσεις αλλά και τον καύσωνα του Ιουλίου του 2021 και ειδικά οι αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας δεν έχουν εξαφληθεί για το έγγειο κεφάλαιο, ούτε από τις ζημιές του «Ιανού» που υέστησαν εδώ και δύο χρόνια, πράγμα εντελώς απαράδεκτο και πολιτικά καταδικαστέο.
Για τους παραπάνω λόγους, τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει άμεσα:
- Ειδικά για τις ζημιές των σιτηρών και των φακών αλλά και όλων γενικότερα των καλλιεργειών που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής να εκδοθούν άμεσα τα πορίσματα, ώστε να αποζημιωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με παράλληλη χορήγηση προκαταβολής, μέχρι την εξόφληση.
- Ειδικά για τα βαμβάκια, που πολλά εξ αυτών είναι με επανασπορές, θα πρέπει, όπως και για τις άλλες καλλιέργειες, να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος, αφού η παραγωγή αναμενεται να είναι μειωμένη
- Σε όσες καλλιέργειες δεν μπορούν να αποζημιωθούν, βάση Κανονισμού, να χορηγηθούν άμεσα «ad hoc» ενισχύσεις, κατά τα πρότυπα των παγετόπληκτων εσπεριδοειδών
Σε γενικότερο επίπεδο, κυβέρνηση, ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ, θα πρέπει:
- Να αλλάξουν επιτέλους τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα, συμπεριλαμβάνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με διατήρηση του Δημόσιου και Αλληλέγγυου χαρακτήρα του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας, από την εκτίμηση μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων.
- Να ενισχυθούν περαιτέρω τα αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας των καλλιεργειών
- Κατά τα πρότυπα της Κύπρου, να υπάρχει κατ’ έτος, ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΓΑ από τον εθνικό προϋπολογισμό, στο ύψος τουλάχιστον των συνολικών εισφορών των αγροτών»