Η δύναμη της αναζωπύρωσης των καταναλωτών τροφοδοτεί την αισιοδοξία ότι όχι μόνο μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση, αλλά και ο στασιμοπληθωρισμός.
Με την εξοικονόμηση πόρων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο ετών περιορισμού του κορωνοϊού, οι καταναλωτές της Ευρώπης δεν αφήνουν ακόμη τον πληθωρισμό-ρεκόρ να παρεμποδίσει την υπερβολική κατανάλωση δαπανών που στηρίζει την ανάκαμψη της πανδημίας της ηπείρου.
Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μετά το lockdown στο φαγητό έξω και στις διακοπές είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίσει την αδυναμία της μεταποίησης καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα ξέσπασμα του Covid-19 στην Κίνα καταστρέφουν ξανά τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η δύναμη της αναζωπύρωσης των καταναλωτών τροφοδοτεί την αισιοδοξία ότι όχι μόνο μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση, αλλά και ο στασιμοπληθωρισμός παρόμοιος με αυτόν που παρατηρήθηκε στη δεκαετία του 1970. Αυτό ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εδραιώσει τα σχέδια για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Πριν από τον πόλεμο, «νομίζαμε ότι ο καταναλωτής θα είναι ο κύριος μοχλός της συνέχισης της ισχυρής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Sylvain Broyer, οικονομολόγος της S&P Global Ratings στη Φρανκφούρτη. «Έχει αλλάξει πολύ αυτή η εικόνα με τη σύγκρουση; Ίσως όχι τόσο όσο πιστεύουν πολλοί επειδή έχουμε ακόμα πολλούς ουρανούς ανέμους».
Περιλαμβάνουν το τέλος των περιορισμών για τον ιό μεγάλης κλίμακας και ένα αυξανόμενο ποσοστό ατόμων που είτε εμβολιάζονται, είτε έχουν αναρρώσει είτε και τα δύο μετά το κύμα Omicron. Η ανεργία, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και τα νοικοκυριά κάθονται σε ένα βουνό μετρητών 700 δισεκατομμυρίων ευρώ (753 δισεκατομμύρια δολάρια) που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι αρνητές λένε ότι η αδρανής ζήτηση δεν μπορεί να θριαμβεύσει έναντι της ταχύτερης αύξησης των τιμών από τη δημιουργία του ευρώ: Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ των 19 μελών έφτασε στο 8,1% τον περασμένο μήνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος ζωής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να επιδεινώσει την κατάσταση -- ειδικά όταν τελειώσει το καλοκαίρι και οι λογαριασμοί θέρμανσης έρθουν ξανά στο προσκήνιο.
Ωστόσο, σκηνές στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με λιμοκτονία προσωπικού και κατακλυσμένες από επιβάτες, δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών δεν εμποδίζει όσους έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να πάνε στους ουρανούς.
Οι εταιρείες, επίσης, είναι ανοδικές. Ο τουριστικός κολοσσός TUI AG προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει κέρδη μετά από δύο χρόνια κρίσης, ενώ η Booking Holdings Inc. έχει αυξήσει την προοπτική μιας καλοκαιρινής σεζόν ρεκόρ.
«Δεν έχουμε πάει διακοπές εδώ και τρία χρόνια λόγω του Covid», είπε ο Dagmar Giessen, ο οποίος έκλεισε αυτό το μήνα εισιτήρια τρένου για ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στο θέρετρο Murnau στη λίμνη της Βαυαρίας.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι «όλα γίνονται πιο ακριβά», σύμφωνα με την Giessen, η οποία διατηρεί ένα κατάστημα τέχνης με τον σύζυγό της στο κέντρο της Φρανκφούρτης. «Παρατηρήσαμε ότι μπορούμε επίσης να ζήσουμε πιο απλά. Δεν χρειάζεται πραγματικά να μειώσουμε ακόμα, αλλά μπορεί να φτάσει σε αυτό."
Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί λένε ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τον τρόπο ζωής τους λόγω του πληθωρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι περικοπές στις δαπάνες γίνονται μόνο σε ορισμένους τομείς, με τους Ευρωπαίους να καταπιέζουν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες.
«Δεν πιστεύουμε ότι η τρέχουσα αδυναμία στην κατανάλωση αγαθών υποδηλώνει ότι η συνολική κατανάλωση θα συρρικνωθεί τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε η Aline Schuiling, οικονομολόγος στην ABN Amro. «Η αύξηση της κατανάλωσης στην ευρωζώνη θα υποστηριχθεί τα επόμενα τρίμηνα από τους καταναλωτές που ξοδεύουν μέρος των αποταμιεύσεων που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και από την ακόμα υγιή ανάπτυξη της απασχόλησης».
Είναι αυτό το είδος ιεράρχησης που αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Chief Economist Philip Lane, αναφέρει ως παράγοντα που επιτρέπει τη σύναψη κινήτρων και ετών αρνητικών επιτοκίων. Επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global δείχνουν ότι η ζώνη του ευρώ παραμένει «ενθαρρυντικά ανθεκτική», χάρη σε μεγάλο βαθμό στον ανεπτυγμένο τομέα των υπηρεσιών, ιδίως του τουρισμού και της αναψυχής.
Ο πόλεμος και οι αρνητικές επιπτώσεις του θα εξακολουθήσουν να κυματίζουν την οικονομία της Ευρώπης, όπου η αύξηση των μισθών συνεχίζει να ακολουθεί τον πληθωρισμό και τα φτωχότερα νοικοκυριά συμπιέζονται ιδιαίτερα. Ωστόσο, παρά όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επέκταση της ευρωζώνης κατά 2,7% το 2022.
Επιπλέον, η ώθηση από την απελευθέρωση αποταμιεύσεων μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Αν και ήταν κάτω από την κορύφωση της πανδημίας, το μερίδιο των αποταμιεύσεων στο μηνιαίο εισόδημα παρέμεινε πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο στα τέλη του περασμένου έτους και θα τονώσει την κατανάλωση καθώς θα διολισθαίνει περαιτέρω.
Η τάση ενισχύεται από ένα ποσοστό ανεργίας 6,8%, μετριάζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας που πυροδότησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Dean Turner, οικονομολόγο της UBS Global Wealth Management.
«Η ιστορία μας λέει ότι όσο περισσότερο επιμένουν αυτά τα ατυχή επεισόδια, τόσο μικρότερος αντίκτυπος τείνει να έχει στην εμπιστοσύνη», είπε. «Αν οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, αυτό έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο να περιορίσουν τις δαπάνες τους».
Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Jens Eisenschmidt, προειδοποιεί ότι η άνιση κατανομή των υπερβολικών αποταμιεύσεων σημαίνει ότι ο αντίκτυπός τους μπορεί να είναι πιο περιορισμένος από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθός τους. Ωστόσο, μαζί με το άνοιγμα της πανδημίας και τη στενή αγορά εργασίας, είναι ένας από τους «τρεις παράγοντες που λέμε ότι μας χωρίζουν από τη διολίσθηση στην ύφεση».