Η κλιματική αλλαγή «δείχνει τα δόντια» της.
Tα αγροκτήματα σε όλη τη Γαλλία επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση και σφοδρές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών (FNSEA), ενώ οι ομολόγους τους στην Ιταλία προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Χαλάζι, ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 65 διαμερίσματα της Γαλλίας, επηρεάζοντας το σιτάρι καθώς και τις καλλιέργειες φρούτων και τους αμπελώνες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FNSEA.
«Η ζημιά είναι πολύ σημαντική, με ορισμένες φάρμες να βλέπουν το 100% της σοδειάς τους να επηρεάζεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η συγκομιδή σιταριού πλησιάζει στη Γαλλία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο.
Περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, όπως το Πιεμόντε, η Valle d'Aosta και το Trentino Alto Adige έχουν επίσης πληγεί από καταιγίδες, αλλά η κύρια ανησυχία στην Ιταλία είναι η ξηρασία, με μια ακόμη εβδομάδα υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η Ιταλία έχει λάβει μόνο τα μισά επίπεδα βροχοπτώσεων μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με το γεωργικό λόμπι Coldiretti, το οποίο εκτιμά το κόστος της απώλειας παραγωγής σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και είπε ότι η κοιλάδα του Πάδου επλήγη περισσότερο.
«Οι καλλιέργειες που επλήγησαν περισσότερο ήταν το ρύζι, με πτώση 10.000 εκταρίων, και όλα τα άλλα δημητριακά, από σιτάρι μέχρι καλαμπόκι, με προβλεπόμενη μείωση των αποδόσεων», δήλωσε ο Coldiretti σε δήλωση στο Reuters.
Η ζημιά στην καλλιέργεια σιταριού στη δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να προσθέσει πίεση στην ήδη τεταμένη παγκόσμια προσφορά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει αυξήσει τις τιμές επειδή και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί σιταριού.
Οι καλλιέργειες φρούτων και οι αμπελώνες υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές από τις γαλλικές καταιγίδες, με τον υπουργό Γεωργίας Marc Fesneau να επισκέπτεται αμπελουργούς στις περιοχές Gironde και Gers τη Δευτέρα.
($1 = 0,9324 ευρώ)
Πηγή: Reuters