Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται στα ύψη και το ρύζι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ευάλωτος κρίκος στην επισιτιστική κρίση.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί τις προμήθειες τροφίμων και τις αγορές, το ρύζι είναι πλέον το εμπόρευμα στο επίκεντρο, καθώς οι φορείς σε όλο τον κόσμο αυξάνουν την παραγωγή, αυξάνουν τις τιμές, ενισχύουν τα εισοδήματα των αγροτών και αγωνίζονται για να αποκτήσουν περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στις παγκόσμιες αγορές.
Οι αγρότες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να καλύψουν το παγκόσμιο διατροφικό κενό καθώς η εισβολή της Ρωσίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, συνεχίζοντας να οδηγεί την επισιτιστική ασφάλεια σε ελεύθερη πτώση.
Σίγουρα, η παραγωγή ρυζιού εξακολουθεί να είναι άφθονη, είπαν οι ειδικοί. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του σιταριού και το γενικά υψηλότερο κόστος της γεωργίας, καθιστούν τις τιμές του ρυζιού άξιες παρακολούθησης στη συνέχεια.
Πρόσφατα, ο δείκτης τιμών ρυζιού του ΟΗΕ FAO σημείωσε την πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδο των τιμών του φτάνοντας σε υψηλό 12 μηνών. Οι τιμές του ρυζιού είναι 1,2% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά έχουν αυξηθεί πάνω από 10% αυτό το 2022, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν αύξηση 3,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
Οι υψηλές τιμές του σιταριού προκαλούν το ενδιαφέρον για άλλες καλλιέργειες όπως το ρύζι. Χώρες χωρίς οικονομική πρόσβαση σε αγορές τροφίμων, όπως η Σρι Λάνκα, ενθαρρύνουν τους αγρότες να ενισχύσουν την παραγωγή ρυζιού, προκειμένου να αποφευχθεί η αναμενόμενη έλλειψη τροφίμων στο νησί μόλις τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, ο πέμπτος και ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ - και τρίτοι και δεύτεροι εξαγωγείς ρυζιού - βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν συνασπισμό για την ενίσχυση των τιμών του ρυζιού.
Και οι δύο χώρες εκμεταλλεύονται την τρομερή ανάγκη για μια εναλλακτική λύση για το σιτάρι και προσπαθούν να συλλάβουν ξένο νόμισμα για να εξασφαλίσουν τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας των χωρών τους.
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις τιμές του ρυζιού, να αυξήσουμε το εισόδημα των αγροτών και να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη στην παγκόσμια αγορά», αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας της Ταϊλάνδης σε δήλωση.
«Η τιμή του ρυζιού είναι χαμηλή για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται».
Η αγροτική εστίαση της Κίνας
Η Κίνα συνεχίζει τις προσπάθειές της να αυξήσει τη γεωργική παραγωγή μετά την άρση ορισμένων από τους σκληρούς περιορισμούς περιορισμού του COVID-19. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες να είναι επιεικές με τους αγρότες, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα τις αγροτικές προσπάθειές τους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε προσωπικά ορισμένους ορυζώνες όπου τόνισε τη σημασία της προώθησης του εκσυγχρονισμού της γεωργίας. Ο Τζινπίνγκ κάλεσε επίσης να χτιστεί ένας «σιτοβολώνας του ουρανού» για να διαφυλάξει και να ενισχύσει τα αποθέματα ρυζιού της χώρας.
Αβεβαιότητες εξαγωγών της Ινδίας
Οι σοδειές ρυζιού στην Ινδία αναμένεται να είναι καλές δεδομένων των άφθονων βροχών αυτή τη σεζόν. Ωστόσο, η παραγωγή ζάχαρης ήταν επίσης σημαντική όταν η χώρα καθόρισε ένα όριο εξαγωγών για το προϊόν, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες ότι η Ινδία θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγχώριο εφοδιασμό ρυζιού με μια άλλη απαγόρευση εξαγωγών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας, τα αποθέματα λευκασμένου και επενδεδυμένου ρυζιού της χώρας έκλεισαν το 2021 στους 58 εκατομμύρια μετρικούς τόνους στα αποθέματα της Ινδίας, τετραπλασιάζοντας τον στόχο των 13,5 μετρικών τόνων.
Η Αμερικανική Γεωργική Υπηρεσία Εξωτερικών (USDA) έχει ορίσει την παραγωγή ρυζιού της Ινδίας σε 125 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, γεγονός που θα ανέβαζε τα αποθέματα της χώρας.
Πέρυσι, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σήμαιναν παραγωγή 129 εκατομμυρίων τόνων. Η έκθεση του USDA προβλέπει ότι οι εξαγωγές ρυζιού για φέτος θα ανέλθουν σε 18 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Οι υψηλές αποδόσεις δεν ισοδυναμούν με εμπορική βεβαιότητα. Τον Απρίλιο, η Ινδία τροφοδότησε τις παγκόσμιες αγορές με το πλεόνασμα σιταριού της. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, η χώρα επέβαλε μια εκπληκτική απαγόρευση εξαγωγής σιταριού που συμπίεσε τις αγορές δημητριακών.
Έκθεση καταστροφής των Ηνωμένων Εθνών
Ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του ΟΗΕ FAO σηματοδότησε την πέμπτη διαδοχική μηνιαία αύξηση των τιμών του.
Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τον παγκόσμιο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία προειδοποιεί ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής σε μια γενιά.
«Το 2022, μεταξύ 179 και 181 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπεται να αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση ή χειρότερες συνθήκες… Επιπλέον, 19 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν χρόνιο υποσιτισμό παγκοσμίως το 2023», εξηγεί η έκθεση.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας «μπορεί να χειροτερέψει πολύ» λόγω των εμπορικών περιορισμών και των τιμών των λιπασμάτων.
«Λόγω αυτού του βασικού ζητήματος των λιπασμάτων, η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων το 2023 μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Το ρύζι, ένα βασικό βασικό προϊόν που έχει από τώρα χαμηλές τιμές λόγω των καλών προμηθειών και είναι το βασικό προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά από αυτό το φαινόμενο», τονίζει ο διεθνής οργανισμός.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε πληθωρισμός τροφίμων σε κλίμακα που δεν παρατηρήθηκε εδώ και χρόνια, και πληθώρα απαγορεύσεων εξαγωγών που δείχνουν ένα αυξανόμενο αίσθημα προστατευτισμού για τα τρόφιμα.
Μέχρι το τέλος του 2021, πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι λογαριασμοί κόστους τροφίμων είχαν αυξηθεί κατά 265 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι οι τιμές των λιπασμάτων έχουν διπλασιαστεί και το βασικό κόστος διαβίωσης έχει τριπλασιαστεί.
«Η κλίμακα των υφιστάμενων [εξαγωγικών] περιορισμών έχει πλέον ξεπεράσει αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2007/08», αναφέρει η έκθεση.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει συντριπτικές συνθήκες σε πολλές αφρικανικές χώρες που αντιμετώπισαν χειρότερες συνθήκες από ό,τι κατά τη διάρκεια του κινήματος της Αραβικής Άνοιξης.
Ο ΟΗΕ ζητά σταθερότητα στις αγορές εμπορευμάτων και επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Πηγή: foodingredientsfirst.com