«Είναι ψέμα –τέτοιες κατηγορίες είναι απολύτως ψέματα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η Ρωσία δήλωσε ότι η Δύση διασπείρει ψέματα για τις αιτίες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που σύμφωνα με τη Ρωσία τροφοδοτείται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανίας.
Εκτός από τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, ο πόλεμος και η προσπάθεια της Δύσης να παραλύσει τη ρωσική οικονομία ως αντίποινα οδήγησαν σε άλμα τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των λιπασμάτων και της ενέργειας, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι απογοητεύεται από τις συνεχείς δηλώσεις της Δύσης ότι η Ρωσία ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Είναι ψέμα –τέτοιες κατηγορίες είναι απολύτως ψέματα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, κατηγορούν τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την επισιτιστική κρίση με το να αποτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία –που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε στις 9 Ιουνίου ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησαν τον κόσμο «στο χείλος μιας τρομερής επισιτιστικής κρίσης».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής σίτου μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Ουκρανία είναι ο βασικότερος εξαγωγέας ηλιόσπορων. Και οι δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές κριθαριού, αραβόσιτου και ελαιοκράμβης ενώ η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο.
Οι κυρώσεις της Δύσης, δήλωσε η Ζαχάροβα, οδήγησαν τις αγορές αγροτικών προϊόντων στο χείλος της αβύσσου, διαταράσσοντας τα συστήματα πληρωμών, τη ναυτιλία, τον κλάδο ασφαλίσεων, που απέτρεψαν πολλές ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
«Είναι παράλογο –από τη μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση …λέει ότι δημιουργείται απειλή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα παρεμποδίζουν τις διόδους διανομής προϊόντων σε αυτούς τους ίδιους στην ίδια τους την ήπειρο», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή». Κάνουν λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο να αποτρέψουν τη δίωξη ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ερυθραία, η Αρμενία, η Μογγολία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Σομαλία, η Λευκορωσία, η Τουρκία, η Μαδαγασκάρη, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και το Πακιστάν βασίστηκαν στη Ρωσία και την Ουκρανία για πάνω από το 70% των εισαγωγών τους σε σίτο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η Μογγολία, το Καζακστάν, η Μολδαβία, η Σερβία, η Ονδούρα και η Γκάνα βασίστηκαν στη Ρωσία για το 50% ή και περισσότερο των εισαγωγών τους σε λιπάσματα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία.