Προτεραιότητα στο θέμα των πιστοποιήσεων των παραγωγών που παρεμποδίζονται λόγω παλαιού τύπου αδειοδοτήσεων .
Καίρια ζητήματα που απασχολούν έντονα τον πτηνοτροφικό κλάδο είχαν την ευκαιρία να θέσουν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) κατά τη διάρκεια συζήτησης με στελέχη του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις 20 Ιουνίου 2022.
Εκ μέρους της ΕΔΟΠ παραβρέθηκε ο κ. Θάνος Αγγελάκης, Πρόεδρος της ΕΔΟΠ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ενώ τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, η Αντιπρόεδρος κα Σταυρούλα Πετρή, η Διευθύντρια Πιστοποιήσεων και Προδιαγραφών κα Μαρία Σπέντζου και η Ευφροσύνη Σκαρμούτσου, Χημικός Μηχανικός MSc.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι στην προσπάθειά τους να πιστοποιηθούν από τον Οργανισμό.
Τονίστηκε ότι αρκετοί παραγωγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε παλαιού τύπου άδειες, οι οποίες δεν συνάδουν με το ισχύον Θεσμικό και Κανονιστικό πλαίσιο και είναι πλέον ξεπερασμένες. Σημαντικός αριθμός πτηνοτρόφων έχει ξεκινήσει τη χρονοβόρο διαδικασία επέκτασης ή ανανέωσης των αδειών λειτουργίας, με αποτέλεσμα για όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία να μην είναι εφικτή η πιστοποίησή τους από τον φορέα, λόγω «έλλειψης» των απαραίτητων εγγράφων.
Η ΕΔΟΠ, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο του κλάδου στη χώρα μας, αιτήθηκε να μπορούν προσωρινά όλοι οι παραπάνω παραγωγοί να πιστοποιούνται, παρέχοντάς τους μια περίοδο προσαρμογής,έτσι ώστε να μπορέσουν να εναρμονιστούν πλήρως με τα νέα δεδομένα περί αδειοδοτήσεων.
Οι πρώτες αντιδράσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν θετικές και αποφασίστηκε το ζήτημα να συζητηθεί εκ νέου παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σίμου Κεδίκογλου, προκειμένου να δημιουργηθεί, με τη συνδρομή της ΕΔΟΠ, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επικαιροποιήσει το υφιστάμενο και θα ορίσει με σαφήνεια τη διαδικασία των πιστοποιήσεων.
Συζήτηση έγινε επίσης, για τα μεταποιημένα προϊόντα κοτόπουλου (παρασκευάσματα, προψημένα, σουβλάκια κ.ά.) και για το γεγονός ότι πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες που διαθέτουν ήδη πιστοποίηση για το νωπό κοτόπουλο και τα μέρη αυτού, να μπορούν να φέρουν και την ανάλογη πιστοποίηση για τα μεταποιημένα προϊόντα τους. Μέχρι πρότινος ,τα προϊόντα αυτά -ακόμη και αν προέρχονταν στο 100% πιστοποιημένα κοτόπουλα- δεν είχαν τη δυνατότητα να φέρουν τη σήμανσηAgrocert.
Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά σε τρία ακόμη ζητήματα:
- Στις «ελληνοποιήσεις», όπου ο κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν τόνισε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για να εγκατασταθεί στα σύνορα ομάδα ελέγχου από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με απώτερο στόχο την εξάλειψη του προβλήματος, όπως αντίστοιχα έχει γίνει και στην περίπτωση των αυγών.
- Στην αναγκαιότητα καμπάνιας ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την πιστοποίηση Agrocertκαι την υπεροχή των προϊόντων που φέρουν τη σχετική σήμανση. Ο κ. Αγγελάκης δεσμεύτηκε για την αρωγή της ΕΔΟΠ προς αυτή την κατεύθυνση εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των Μελών της είναι ήδη πιστοποιημένοι από τον φορέα.
- Τέλος ,εκφράστηκε η διάθεση συμμέτοχης της Διεπαγγελματικής σε κάθε νέο εγχείρημα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που στόχο έχει να προάγει την καινοτομία και τη διαφοροποίηση στην Ελληνική πτηνοτροφία.