Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών στον κόσμο, να αποθηκεύει τα προϊόντα από την τρέχουσα συγκομιδή Ιουλίου-Αυγούστου σε πλαστικά μανίκια και αρθρωτά δοχεία αποθήκευσης.
Η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι έλαβε 17 εκατομμύρια δολάρια από την Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποθήκευσης σιτηρών στην Ουκρανία και να αυξήσει τις εξαγωγές της, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω πολέμου στη χώρα.
Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα δημητριακών στον κόσμο, να αποθηκεύει τα προϊόντα από την τρέχουσα συγκομιδή Ιουλίου-Αυγούστου σε πλαστικά μανίκια και αρθρωτά δοχεία αποθήκευσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας σταμάτησαν να λειτουργούν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σταματώντας τις θαλάσσιες εξαγωγές της και αφήνοντας τα σιλό της γεμάτα με σιτηρά. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί ως απάντηση, προκαλώντας παγκόσμια επισιτιστική κρίση και διαμαρτυρίες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Οι αγρότες της Ουκρανίας τρέφουν τους εαυτούς τους και εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Rein Paulsen, Διευθυντής του γραφείου έκτακτης ανάγκης και ανθεκτικότητας του FAO.
«Η διασφάλιση ότι μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή, την ασφαλή αποθήκευση και την πρόσβαση σε εναλλακτικές αγορές είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ουκρανία και για να διασφαλιστεί ότι άλλες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές έχουν επαρκή προμήθεια σιτηρών με διαχειρίσιμο κόστος», πρόσθεσε.
Ο FAO ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε ακόμα 18 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων του περασμένου έτους κολλημένοι στην αποθήκευση και η χώρα ανέμενε να συγκομίσει άλλους 60 εκατομμύρια τόνους την τρέχουσα σεζόν.
Ωστόσο, περίπου το 30% των σιταποθηκών του ήταν γεμάτοι με τη συγκομιδή της περασμένης σεζόν, ανέφερε ο FAO.
Η Ουκρανία, η οποία απέστειλε 44,7 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2020/21, προσπαθεί να εξάγει τη σοδειά της μέσω οδικών, ποταμών και σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά οι δυσκολίες επιμελητείας περιορίζουν τον όγκο σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους το μήνα κατ' ανώτατο όριο.
Ο FAO δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει επίσης τα νέα του κεφάλαια για να βοηθήσει την Ουκρανία να λειτουργήσει αυτές τις εναλλακτικές οδούς εξαγωγής σιτηρών