ΗΠΑ: Οι αγρότες έλαβαν μικρότερο μερίδιο τιμής για φρέσκες ντομάτες το 2021

Οι τιμές των εκμεταλλεύσεων για τις ντομάτες ήταν χαμηλότερες το 2021 από τις Η.Π.Α.

Το μερίδιο του αγροκτήματος στη λιανική τιμή της φρέσκιας ντομάτας που καλλιεργείται στο χωράφι - η αναλογία του τι έλαβαν οι αγρότες προς αυτά που πλήρωσαν οι καταναλωτές - μειώθηκε από 43 τοις εκατό το 2020 σε 36 τοις εκατό το 2021.

Έτσι ενώ η εθνική, μηνιαία μέση τιμή τέτοιων ντοματών στο παντοπωλείο τα καταστήματα μειώθηκαν 11 σεντς στα 1,85 δολάρια ανά λίβρα το 2021, η μηνιαία μέση τιμή που έλαβαν οι αγρότες ταυτόχρονα μειώθηκε κατά 16 σεντς στα 0,56 δολάρια ανά λίβρα.

Ως μέρος του υπολογισμού του μεριδίου φάρμας, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) υποθέτει ότι οι αγρότες προμηθεύουν λίγο λιγότερο από 1,2 λίβρες φρέσκιας ντομάτας για κάθε λίβρα που πωλείται στη λιανική, καθώς το 15 τοις εκατό των φρέσκων ντομάτας που αποστέλλονται στα παντοπωλεία χάνεται λόγω αλλοίωσης ή με άλλο τρόπο σκάρτος.

Οι τιμές των εκμεταλλεύσεων για τις ντομάτες ήταν χαμηλότερες το 2021 από τις Η.Π.Α. Η εγχώρια παραγωγή όλων των τύπων νωπών ντοματών της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,3%. Αυτό συνέβη παρά τη μείωση τεσσάρων τοις εκατό στη συνολική παραγωγή φρέσκων λαχανικών που προκλήθηκε εν μέρει από την υπερβολική ζέστη στις αναπτυσσόμενες περιοχές.