Ο πόλεμος έχει παγιδεύσει περίπου 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών εντός της Ουκρανίας.
Καλλιέργειες σιτηρών της Ουκρανίας καταστρέφονται στις νότιες περιοχές του Μικολάιφ και την Οδησσό από ρωσικές οβίδες που πέφτουν στα χωράφια και ανάβουν φωτιές, δήλωσε η εκπρόσωπος της νότιας στρατιάς Ναταλία Χούμενιουκ, σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι "βασικός στόχος τους είναι να καταστρέψουν όσα δεν μπορούν να καταλάβουν άμεσα και να τα οικειοποιηθούν", προσθέτοντας ότι στο στόχαστρο των Ρώσων βρίσκονται επίσης αποθήκες σιτηρών και σιλό.
Πάντως δεν διευκρίνισε το πόσα χωράφια έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
Ο πόλεμος έχει παγιδεύσει περίπου 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών εντός της Ουκρανίας, λέει ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, μια αυξανόμενη κρίση για τη χώρα που είναι γνωστή ως το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης» για τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία μπορούσε να εξάγει περίπου 6 έως 7 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα, αλλά τον περασμένο μήνα απέστειλε μόνο 2 εκατομμύρια, δήλωσε η Ουκρανική Ένωση Σιτηρών. Κανονικά, περίπου το 30 τοις εκατό των σιτηρών του εξάγεται στην Ευρώπη, το 30 τοις εκατό στη Βόρεια Αφρική και το 40 τοις εκατό στην Ασία, δήλωσε ο Mykola Horbachov, επικεφαλής της ένωσης.
Προς το παρόν, η Ουκρανία δοκιμάζει λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή των σιτηρών της, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, το 30 τοις εκατό των εξαγωγών γίνεται μέσω τριών λιμανιών του Δούναβη στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Η Ουκρανία προσπαθεί επίσης να μεταφέρει σιτηρά μέσω 12 συνοριακών διελεύσεων με ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τα φορτηγά πρέπει να παραμείνουν στην ουρά για μέρες και η υποδομή της Ευρώπης δεν μπορεί ακόμη να απορροφήσει τέτοιο όγκο, είπε ο κ. Horbachov.
«Είναι αδύνατο να κατασκευαστούν τέτοιες υποδομές σε ένα χρόνο», είπε.
Η Ουκρανία είχε πέρυσι μια συγκομιδή σιτηρών που έσπασε ρεκόρ, συγκεντρώνοντας περίπου 97 εκατομμύρια τόνους. Φέτος αναμένονταν ακόμη περισσότερα.
Τώρα, στο καλύτερο σενάριο, οι αγρότες θα μαζέψουν μόνο 63 εκατομμύρια τόνους σιτηρών φέτος, υπολόγισε ο κ. Horbachov.
«Χωρίς άνοιγμα των λιμανιών [της Μαύρης Θάλασσας], δεν βλέπω καμία λύση για να επιβιώσουν οι Ουκρανοί αγρότες», είπε. «Και αν δεν επιβιώσουν, δεν θα μπορούμε να ταΐσουμε τις αφρικανικές χώρες».