Χωρίς καμία ενημέρωση καταργούν το ΝΠΔΔ του Αγροκτήματος με ιστορία 86 χρόνων, που μεγάλωσε χιλιάδες γεωπόνους. Άραγε αυτή η κίνηση ανταποκρίνεται στην έκκληση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας;
Το υπουργείο Παιδείας, με μία εντελώς αιφνιδιαστική ενέργεια και χωρίς καμία διαβούλευση με τους καθηγητές και την κοσμητεία των σχολών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ, αποφάσισε να καταργήσει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που εδώ και δεκαετίες έχουν τη διαχείριση των δασών και του αγροκτήματος, και να μεταφέρει την ευθύνη της διαχείρισης στο ΑΠΘ, αγνοώντας επιδεικτικά την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές αλλά και τους δεκάδες εργαζόμενους, που απασχολούνται στο αγρόκτημα και στα δάση.
Οι σχετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση των ΝΠΔΔ, περιλαμβάνονται στο άρθρο 296 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη λειτουργία των ΑΕΙ, με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου (περιοχή Πράσινα Φανάρια), εκτάσεως 1800 στρεμμάτων, όπως και τα δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων, με έκταση χιλιάδες στρέμματα, αποτελούν χώροι εκπαίδευσης και έρευνας, όπου εκπαιδεύονται οι φοιτητές των σχολών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ.
Η ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης από την σύγκλητο του ΑΠΘ και κάποια Α.Ε., που θα ιδρυθεί γι αυτό το σκοπό, αφενός θα προκαλέσει δυσχέρειες στο εκπαιδευτικό έργο και αφετέρου θα ανοίξει τον ασκό της εκμετάλλευσης αυτών των πολύτιμων αγροτικών και δασικών εκτάσεων, που θα μπορούσαν να βρεθούν μετά από παραχώρηση, σε καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Ήδη πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές των σχολών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΑΠΘ, βρίσκονται «επί ποδός πολέμου» και με αποφάσεις των τμημάτων καταδικάζουν αυτή την εξέλιξη, ενώ και άλλοι επιστημονικοί φορείς ετοιμάζονται με νομικές προσφυγές, ακόμα και προς το ΣτΕ, να ματαιώσουν αυτή την εξέλιξη.
Στοιχεία για το Αγρόκτημα που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών είναι απλώς συγκλονιστικά: Έχει αποθεματικά 2.000.000 ευρώ (!!!) τα οποία είναι δεσμευμένα δέκα χρόνια (!) από την εποχή της υποχρεωτικής κατάθεσης των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος (περίοδος Σαμαρά - Βενιζέλου). Εχει έσοδα 250.000 ευρώ ετησίως με τα οποία πληρώνει τους 12 υπαλλήλους του και τα έξοδα (συντήρηση μηχανημάτων, γεωργικά φάρμακα, καύσιμα, ρεύμα κ.λπ.) και του μένουν χρήματα στο ταμείο. Παράγει μαζικά κριθάρι (δίνει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία), καλαμπόκι, γάλα, ελιές, λάδι, ρόδια, τριφύλλι και νοικιάζει σε 500 πολίτες έκταση 100 τ.μ. στον καθένα για 120 ευρώ τον χρόνο για να φτιάχνουν τον δικό τους λαχανόκηπο.
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αθανάσιος Σαρόπουλος –εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ– δηλώνει: «Δηλαδή για να βάλει κάποιος πετρέλαιο στο τρακτέρ για το πείραμα του διδάκτορα Γεωπονικής ή του καθηγητή, θα περνάει το θέμα από τη Σύγκλητο;»! Είναι σαφής λέγοντας «δεν τρελάθηκαν οι καθηγητές Γεωπονικής και Δασολογίας, τα χιλιάδες μέλη μας, και διαμαρτύρονται», διότι «το πραγματικό νόημα της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει δυνατότητα πλέον –στο 260 άρθρο ιδρύει και Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης– το “φιλέτο” του Αγροκτήματος, 1.800 στρέμματα, δίπλα στη θάλασσα και το αεροδρόμιο, αυτή η Α.Ε. θα μπορεί να τα μισθώσει σε όποιον θέλει για 99 χρόνια, να γίνουν ξενοδοχεία και ό,τι άλλο σκεφτούν. Γι’ αυτό ανησυχούμε βαθύτατα. Η Α.Ε. το μόνο που μπορεί να κάνει είναι οικοπεδική αξιοποίηση της περιουσίας. Μη μου πείτε ότι διαχείριση του Αγροκτήματος θα κάνουν γιατροί, μηχανικοί ή θεολόγοι. Τον ρόλο του δασαρχείου θα τον επιτελέσει το ΑΠΘ γενικά και ειδικότερα ο Πρύτανης; Θα κάνει τον δασάρχη, θα βλέπει τους βοσκοτόπους η κ. Κεραμέως;».
Σε έντονο τόνο ο κ. Σαρόπουλος διαμαρτύρεται για την απουσία διαβούλευσης: «Οχι μόνο δεν συζητήθηκε ποτέ στα όργανα του ΑΠΘ, αλλά δεν υπάρχει καν αιτιολογική έκθεση. Είναι αυτό δημοκρατική διαδικασία; Θα φτάσουμε να λέμε από το “Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;” στο “Πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος;”. Αυτές οι προτάσεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από τους Ελληνες γεωτεχνικούς. Ούτε ποτέ θα υλοποιηθούν ακόμη κι αν ψηφιστούν. Ας το γνωρίζουν για να μην εκτίθενται».
Την ίδια ώρα ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προσυπογράφουν 42 επικεφαλής φορέων, για να αποσυρθεί η διάταξη του άρθρου 296.
Η επιστολή
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να αποσυρθεί η διάταξη του άρθρου 296, που προβλέπει την κατάργηση του ΝΠΔΔ - υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας του Αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Κοινοποιείται:
1. Στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. κ. Αλέξη Τσίπρα
2. Στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Νικόλαο Ανδρουλάκη
3. Στο Γεν. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριο Κουτσούμπα
4. Στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης - κ. Κυριάκο Βελόπουλο
5. Στον Πρόεδρο ΜέΡΑ25, Ιωάννη Βαρουφάκη
6. Στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
7. Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά
8. Στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή
9. Στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο
10. Στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στύλιο
11. Στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου
12. Στους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων
13. Στον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλη Δημητρόπουλο
14. Στην Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστίνα Καλογήρου
15. Στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα
16. Στον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου
17. Στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
18. Στα Περ. Παραρτήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
19. Στις Γεωτεχνικές Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ
20. Στους Γεωτεχνικούς Φορείς
21. Στους Αγροτικούς Φορείς
22. Στα ΜΜΕ
Θεσσαλονίκη, 12-7-2022
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η ψήφιση του άρθρου 296 περί κατάργησης/ συγχώνευσης του ΝΠΔΔ «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», θα αποτελέσει το τέλος ενός θεσμού που είναι η ζωντανή ιστορία της Γεωπονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια. Σε αυτό έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες γεωπόνοι, που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους Έλληνες γεωργούς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας.
Στις γεωργικές του εκτάσεις και στις κτηνοτροφικές του μονάδες, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επιμορφωθεί στις σύγχρονες γεωπονικές μεθόδους, καθώς και σε πρακτικά θέματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι οποίοι με τον καθημερινό τους μόχθο στηρίζουν τον πυλώνα της αγροτικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Ζητούμε και παρακαλούμε την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει τη διάταξη του επίμαχου άρθρου 296, που προβλέπει την κατάργηση του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας του Αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Η κατάργηση του θα επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην Γεωπονική εκπαίδευση και έρευνα και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και μόνο σοβαρά προβλήματα θα δημιουργήσει στην Ελληνική Γεωργία.
Με τιμή,
1. Σπύρος Κίντζιος, Καθηγητής, Πρύτανης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2. Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Π.Κ.Μ.
3. Γεώργιος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Π.Κ.Μ.
4. Σταμάτης Αγγελόπουλος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Έρευνας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ
5. Σπυρίδων Μάμαλης Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
6. Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
7. Πέτρος Σαμαράς, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
8. Χρήστος Χατζησαββίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
9. Νικόλαος Τσιρόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
10. Δημήτριος Μπιλάλης, Καθηγητής ΓΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
11. Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας /Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
12. Χρήστος Τσιχήτας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της "ΕΑΣΘ" Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ
13. Βασίλειος Κανάκας, Πρόεδρος της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας
14. Χρήστος Τσομπάνος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.)
15. Νικόλαος Κακαβάς, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ. Δ.Υ.)
16. Αριστείδης Ζαχίλας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.)
17. Δημήτριος Σοφολόγης, Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.)
18. Κυριάκος Δογάνης, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ. Δ.Υ.)
19. Κατερίνα Ζωγράφου, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
20. Δημήτριος Σαββόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
21. Ζαφείρης Μυστακίδης, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας
22. Θεόδωρος Σιόγκας, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας
23. Δημήτρης Ντογκούλης, Πρόεδρος του ΓEΩT.E.E. Κεντρικής Ελλάδας
24. Αθανάσιος Σαρόπουλος, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας
25. Γρηγόριος Νικολαΐδης, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης
26. Γιώργος Κυριάκης, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων
27. Βαγγέλης Μόσχος, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας Ευρυτανίας
28. Κώστας Γιαννακός, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας
29. Λάμπρος Κώστας, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας
30. Θωμάς Μπαρτζάνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (ΕΓΜΕ)
31. Νικόλαος Ξάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου Α.Σ.
32. Ιωάννης Σαχίνας, Πρόεδρος της "Ένωσης" Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκιδικής
33. Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, Πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας
34. Στέλιος Βογιατζής, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)
35. Παναγιώτα Σεργάκη, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο)
36. Θωμάς Μπουρνάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα & το Περιβάλλον
37. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής & Βελτίωσης Φυτών
38. Αθανάσιος Μολασιώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ)
39. Γεώργιος Γιωρούδης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Αγροτικού Συνεταιρισμού ΜΥΡΤΑΛΗ
40. Μαυρίδης Νικόλαος, Πρόεδρος ΑΣ Σταφυλοπαραγωγών Παγγαίου Σύμβολο.
41. Αποστόλου Κων/νος Πρόεδρος Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ (Δίκτυο Ελληνικών Κονσερβοποιείων Φρούτων)
42. Δημήτριος Ντούρος Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» «ΚΕΡΑΣΙΑ ΡΑΧΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ»