Οι κυρώσεις απαγορεύουν όχι μόνο τις εξαγωγές, αλλά και τις πωλήσεις σε Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, επειδή η γούνα θεωρείται προϊόν πολυτελείας.
Την χειρότερή της περίοδο διανύει η Καστοριά, η καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας γούνας που μετρά αιώνες ζωής, αλλά και το μοναδικό κέντρο παραγωγής γούνας που απέμεινε στην Ευρώπη, αφότου οι εξαγωγές προς τη Ρωσία απαγορεύτηκαν.
Το εργαστήριο του Αντώνη Δήσιου, που για δεκαετίες έραβε γούνινα παλτά για τους πλούσιους Ρώσους αγοραστές, έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ, εξαιτίας των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο επιχειρηματίας στο Reuters, αναγκάστηκε να στείλει τους 23 εργάτες του στα σπίτια τους, μένοντας με τις αποθήκες γεμάτες με εκατοντάδες απούλητα παλτά.
Δείχνοντας ένα παλτό που όπως λέει κόστισε 30.000 ευρώ για να φτιαχτεί με μια από τις πιο ακριβές γούνες στον κόσμο, κάλεσε την Ε.Ε. να εξαιρέσει τη βιομηχανία από τις κυρώσεις.
«Πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερους. Ή μπορούν να έρθουν να τα πάρουν και να τα πουλήσουν μόνοι τους», είπε ο επιχειρηματίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις της περιοχής.
Με την κατάρρευση της τεράστιας βιομηχανίας γούνας της Δανίας, όταν τα βιζόν θανατώθηκαν μαζικά λόγω του κορωνοϊού, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ελπίζουν ότι ο αποκλεισμός από τη ρωσική αγορά θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ευρωπαϊκής αγοράς γούνας, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί δραστικά λόγω της καμπάνιας για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
Όμως, η Καστοριά επιβίωσε από την δεκαετή οικονομική κρίση της Ελλάδας λόγω των εξαγωγών γούνας. Τώρα, ένας πολυσύχναστος δρόμος που διασχίζει την πόλη και ονομάζεται Λεωφόρος Γουναράδων, είναι γεμάτος με μπουτίκ γούνας που έχουν κλείσει.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το επιχειρηματικό τους μοντέλο είχε επικεντρωθεί σε πλούσιους Ρώσους αγοραστές και τουρίστες στην περιοχή και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας λέει ότι οι προσπάθειες διείσδυσης σε νέες αγορές – όπως της Νότιας Κορέας – είναι δύσκολες.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν όχι μόνο τις εξαγωγές, αλλά και τις πωλήσεις σε Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, επειδή η γούνα θεωρείται προϊόν πολυτελείας.
Μέχρι στιγμής, οι περίπου 2.000 επιχειρήσεις της χώρας, που είναι κυρίως οικογενειακές και απασχολούν περίπου 4.000 άτομα, έχουν στηριχθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα να αποφύγουν τις απολύσεις. Το μέτρο, που ισχύει για τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις του 80% των εργαζομένων τους.
Τα γούνινα ενδύματα συγκαταλέγονται στις 10 κορυφαίες εξαγωγές της Ελλάδας, αλλά οι εξαγωγές μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές στη Ρωσία έπεσαν πέρυσι σε 14 εκατ. ευρώ, από 55 εκατ. ευρώ το 2017.
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων θεωρούν ότι η κρατική στήριξη προς έναν κλάδο που έτσι και αλλιώς πεθαίνει, είναι λάθος. Για τους γουναράδες, όμως, είναι δύσκολο να εγκαταλείψουν την τέχνη τους.