Θα δούμε συμφωνία για ένα νέο Πλαίσιο Πολιτικής Ag;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας Marie Claude Bibeau λέει ότι οι συζητήσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι ομοσπονδιακοί, επαρχιακοί και εδαφικοί υπουργοί Γεωργίας συναντώνται στο Σασκατούν αυτήν την εβδομάδα.

Ο χρόνος τρέχει για να οριστικοποιηθεί το επόμενο πλαίσιο πολιτικής Ag με τα τρέχοντα προγράμματα να λήγουν στις 31 Μαρτίου 2023.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας Marie Claude Bibeau λέει ότι οι συζητήσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συναίνεση για το μερίδιο κόστους της νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης, με τον τρόπο που θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει από κοινού (στη δήλωση Guelph).

Ο υπουργός Γεωργίας, Ντέιβιντ Μαρίτ είναι Συμπρόεδρος της συνάντησης και λέει ότι δεν είναι τόσο κοντά σε συμφωνία όσο ήλπιζαν.

"Θα δούμε τι θα βάλει ο ομοσπονδιακός υπουργός στο τραπέζι στην αρχή της συνεδρίασης και θα το πάρουμε από εκεί. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Προφανώς, όλες οι επαρχίες έχουν κάποια βασικά ζητήματα και ανησυχίες και προφανώς, είναι η χρηματοδότηση και η αυξημένη πλευρά του. Θα δούμε λοιπόν τι θα βάλει στο τραπέζι εκείνη τη στιγμή ο ομοσπονδιακός υπουργός».

Η Marit λέει ότι θέλουν να δουν κάποια αυξημένη χρηματοδότηση.

"Αυτό είναι ένα πράγμα που ζητήσαμε, στις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες και κάπως εκεί βρίσκεται ο στόχος μας. Προφανώς, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι Αγροασφαλιστικές μας πολιτικές θα παραμείνουν σε ισχύ."

Σημειώνει ότι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνονται πραγματικά είναι να διασφαλίσουν ότι η γεωργία παραμένει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και να διασφαλίσουν ότι έχουμε τις κατάλληλες πολιτικές ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε αυτήν την επαρχία και σε ολόκληρη τη χώρα να μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί παγκοσμίως».

Οι ομάδες των αγροτών παρακολουθούν τις συζητήσεις και ό,τι προκύπτει από αυτές πολύ στενά.

Ο Darryl Fransoo, Πρόεδρος των Δυτικοκαναδικών Σιτοπαραγωγών λέει ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα ολοκληρώσουμε μια συμφωνία.

Ελπίζει ότι οι υπουργοί κρατούν σταθερά τη διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων και τη δέσμευσή τους με όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές που θέλουν να προωθήσουν οι ομοσπονδιακοί.

Ο Fransoo πιστεύει ότι αυτό θα βλάψει πραγματικά τις ικανότητές μας να διαχειριζόμαστε τους κινδύνους μας όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει και ελπίζει ότι οι υπουργοί Ag στη Δύση δεν θα συμφωνήσουν με αυτό.

"Ακριβώς επειδή υπάρχουν χρήματα στο τραπέζι δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πάρουμε αμέσως. Ας βεβαιωθούμε ότι η συμφωνία είναι σωστή για τον Δυτικό Καναδά και τους δυτικοκαναδούς αγρότες.

Η Mary Robinson, Πρόεδρος της Καναδικής Ομοσπονδίας Γεωργίας λέει ότι πρέπει να δούμε αύξηση της χρηματοδότησης για το πλαίσιο πολιτικής.

Σημειώνει ότι η χρηματοδότηση του κονδυλίου χρηματοδότησης παραμένει στάσιμη για 20 χρόνια για το πλαίσιο πολιτικής. 

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αγρότες να καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, γιατί καθώς βλέπουμε το κόστος μας να αυξάνεται, αυτοί οι αριθμοί παραμένουν στάσιμοι. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λιγότερα, και λιγότερα, και λιγότερα."

Η Ομοσπονδιακή, Επαρχιακή και Περιφερειακή Υπουργική Διάσκεψη Γεωργίας ολοκληρώνεται την Παρασκευή.