Δημήτρης Πετανίτης: «Σε ανοδική πορεία ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας»

Κατά την περίοδο της πανδημίας, περίπου 7.000 τόνοι κοτόπουλο χάθηκαν, στο σύνολο του κλάδου, ενώ  το μέγεθος της ζημιάς του Πτηνοτροφικού.

Συνέντευξη του agrocapital.gr στον Δημήτρη Πετανίτη ,Πρόεδρο του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας.

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες  οι σχεδιασμοί της διοίκησης του Δημήτρη Πετανίτη (σ.σ. γνωρίζουμε όλοι ότι είχε παραλάβει την συνεταιριστική επιχείρηση, σε πλήρη διάλυση) όσον αφορά και τα οικονομικά αποτελέσματα, είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Η πανδημία, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και ανέτρεψε πολλά από τα αναπτυξιακά σχέδια. Ακολούθησε η επισιτιστική κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δημιουργεί τεράστιες αυξήσεις ενώ η ενεργειακή κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η πτηνοτροφία στο διάστημα της κρίσης της πανδημίας, έχει υποστεί ζημιά της τάξη των 27.000.000 ευρώ και μέρος αυτού,  αφορά και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας καθώς είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, περίπου 7.000 τόνοι κοτόπουλο χάθηκαν, στο σύνολο του κλάδου, ενώ  το μέγεθος της ζημιάς του Πτηνοτροφικού, ήταν της τάξης των 700 τόνων και σήμερα είναι η μόνη επιχείρηση που κι αυτή την ποσότητα, την έχει διαθέσει, αλλά σε χαμηλότερη τιμή.

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού όμως, δεν αποφάσισε εκπτώσεις στην πορεία που έχει χαράξει. Μια πορεία καθαρά αναπτυξιακή και επιθετική, σε πολλές περιπτώσεις, με σημαντικότερο την ενίσχυση των υποδομών της επιχείρησης, ώστε να είναι ανταγωνιστική για τα επόμενα χρόνια που θα έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά…

Παρά την δύσκολη κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, προχώρησε σε αύξηση της τάξης του 10% - 15% της παραγωγής.

O πρόεδρος Δ. Πετανίτης αναφέρει «ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες αλλά και τα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο που συμβάλλουν καθημερινά ώστε να ξεπεράσουμε τις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και να βάλουμε τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα, θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εργαζόμενους που στάθηκαν κέρβεροι  στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Χωρίς αυτούς δεν θα είχαν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, όπως  η κάλυψη της υστέρησης εσόδων, η οποία προέκυψε εξ αιτίας της πανδημίας αρχικά, αλλά και των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, που την ακολούθησαν λόγω πολέμου στην Ουκρανία».

ΤΖΙΡΟΣ

Τα  γεγονότα αυτά φαίνεται ωστόσο ότι δεν εμποδίζουν  τον Συνεταιρισμό να αναπτύσσει την δραστηριότητά του στην αγορά, φτάνοντας σε τζίρο τα 62 εκατ. ευρώ το 2021, από περίπου 60 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 και 58 εκατ. ευρώ το 2019.

Το αρχικό συνολικό ύψος των οφειλών, από τις προηγούμενες διοικήσεις, υπερβαίνει τα 82 εκατ. ευρώ και για το μεγαλύτερο μέρος αυτών – 47,5 εκατ. ευρώ από χρέη προς τις τράπεζες – έχει εγκριθεί η διαγραφή του µέσω του σχεδίου εξυγίανσης το 2020 που έχει επικυρωθεί και με δικαστική απόφαση, όπως απαιτεί ο Νόμος.

Το ύψος των οφειλών που θα κληθεί να πληρώσει τελικά ο Συνεταιρισμός της Άρτας σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, ανέρχεται σε περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ προς παραγωγούς, δημόσια ταμεία και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος κ. Πετανίτης αναφέρει χαρακτηριστικά «από τις συνολικές οφειλές τα χρέη προς το ΙΚΑ όταν κατατέθηκε το σχέδιο εξυγίανσης ήταν 23,66 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά του συνεταιρισμού είχε προτείνει την διαγραφή του 75% εξ αυτών, αποπληρώνοντας δηλαδή 6 εκατ. ευρώ σε 144 δόσεις εντός δωδεκαετίας.

Το ΙΚΑ θα αποπληρωθεί μέσα σε 12 χρόνια με κλιμακωτές δόσεις ενώ για την τράπεζα υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής με μπαλόνι που θα φτάσει και τα 20 χρόνια.

Το προσεχές χρονικό διάστημα σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται και οι παλιές οφειλές προς προμηθευτές και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ορίζει το σχέδιο και η δικαστική απόφαση, τη στιγμή που εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια καταβάλλονται ανελλιπώς κάθε μήνα όλες οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Οφειλές προς εργαζόμενους πλέον δεν υπάρχουν, μιας και όλοι εξοφλήθηκαν σε σύντομο διάστημα μόλις ανέλαβε ο κ. Πετανίτης περίπου προ 5 ετών, ενώ ένα μικρό κομμάτι του σχεδίου εξυγίανσης αφορά και πληρωμές που είναι σε παραγωγούς.

Να τονίσω, ότι δεν οφείλουμε πλέον φόρους και ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε επενδύσεις για το σταθερό βάρος, λύνουμε δηλαδή ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει να κάνει με τις αλυσίδες τροφοδοσίας και με τα Σούπερ Μάρκετ σε όλα τα νωπά προϊόντα».

Ο κ. Πετανίτης εμμένει στο θέμα της ενέργειας

«Μάλιστα λόγω της αύξησης και της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ ο Συνεταιρισμός έχει ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ το χρόνο. Η ρήτρα αναπροσαρμογής αγγίζει τα 130.000 ευρώ το μήνα ενώ το ρεύμα είναι περίπου στα 70- 80.000 ευρώ το μήνα.

Παρόλα αυτά ο Συνεταιρισμός είναι σε καλό δρόμο ανάπτυξης και δυναμικής».

Και συνεχίζει
«Για άλλη μια φορά – μετά την πανδημία, τώρα και με τον πόλεμο - αποδείξαμε πως η συνεργασία όλων μας, αντιμετωπίζει προβλήματα και υπερβαίνει εμπόδια. Λειτουργούμε σαν οικογένεια. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Γιατί αυτό είναι που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον του Συνεταιρισμού με αισιοδοξία.

Ο κλάδος των πουλερικών της Ελλάδας αποτελεί τον πιο δυναμικό κλάδο κτηνοτροφίας της χώρας, σημειώνοντας μεγάλα επίπεδα καθετοποίησης και σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης τις τελευταίες δεκαετίες, καλύπτοντας σε υψηλό βαθμό την εγχώρια ζήτηση και επενδύοντας σταδιακά σε εξαγωγές. Η παραγωγή κρέατος του συγκεκριμένου κλάδου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία, διότι συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι η ελληνική παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 150.000.000 κοτόπουλα το χρόνο».

Κύριε Πετανίτη κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε νέα στήριξη στον κτηνοτροφικό κλάδο…

«Ναι ο πρωθυπουργός είπε για στήριξη 90 εκ. ευρώ στην κτηνοτροφία και ελπίζουμε ότι θα είναι και η πτηνοτροφία σε αυτόν τον σχεδιασμό όπως και πριν.

Να τονίσουμε ότι δεν τα πήραν όλοι τα χρήματα της ενίσχυσης λόγω κάποιον διεκπεραιωτικών καταστάσεων που ελπίζουμε να λυθούν την επόμενη φορά. Και το ποσοστό των παραγωγών ήταν μεγάλο, της τάξεως του 30%- 40%».

Σε ένα δημοσίευμα προ λίγων ημερών διαβάσαμε για τη διαδικασία εξυγίανσης του Συνεταιρισμού… Υπάρχει κάποιο θέμα κ. Πετανίτη;

«Ο Πτηνοτροφικός έχει καταθέσει αίτηση για ρύθμιση όλων των χρεών του η οποία έχει γίνει δεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Άρτας με σχετική απόφαση.

Για αυτή την απόφαση έχει ασκηθεί τριτανακοπή από κάποιον πελάτη του Συνεταιρισμού ο οποίος δεν φέρει καμία αντίρρηση για το συνολικό σχέδιο εξυγίανσης του Συνεταιρισμού, ζητά μόνο την τροποποίηση του ως προς τον ίδιο και μόνο.

Όμως, η τριτανακοπή συζητήθηκε στο αρμόδιο Δικαστήριο της Άρτας και απορρίφθηκε.

Ο συγκεκριμένος πελάτης έχει ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης που απορρίπτει την τριτανακοπή του και η οποία θα συζητηθεί εκ νέου το Φθινόπωρο του 2022 στα αρμόδια δικαστήρια της Άρτας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση της τριτανακοπής δεν έχει καμία επιρροή στην πορεία του Συνεταιρισμού και στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα εδώ και χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης και για αυτό έχει γίνει δεκτό από το δικαστήριο».

ΦΥΡΑΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ

Ο  Συνεταιρισμός έχει φτιάξει το δικό του φυραματοποιείο από το 2018 και το 90% των ζωοτροφών του φτιάχνεται από το δικό του φυραματοποιείο.

Η λειτουργία του φυραματοποιείου, πέρασε μέσα από συμπληγάδες. «Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της εικόνας αυτής, έπαιξε η επαναλειτουργία του Φυραματοποιείου», θα πει ο Πρόεδρος Δημήτρης Πετανίτης, για να συμπληρώσει: «Βελτιώθηκαν οι αποδόσεις και η ανάπτυξη των πτηνών, όπως επίσης μειώθηκε και το κόστος εκτροφής γενικά.

Ο πτηνοτρόφος, λειτουργεί με πολύ καλύτερους όρους και  βλέπει τα οικονομικά αποτελέσματα να γίνονται καλύτερα, μέρα με την ημέρα.

Η  ποιότητα της τροφής που παράγει το φυραματοποιείο του Συνεταιρισμού έχει βοηθήσει  όλα τα μέλη – πτηνοτρόφους».

ΒΙΟΑΕΡΙΟ

Το θέμα του εργοστασίου βιοαρείου, βρίσκεται στο καλύτερο στάδιο. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης και την έναρξης των μελετών. Που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, οι παραγωγοί – μέλη του Συνεταιρισμού, θα έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν το εισόδημά τους και ν’ απαλλαγούν απ’ την βάσανο της διάθεσης των στερεών αποβλήτων του κάθε πτηνοτροφείου.

Το εργοστάσιο βιοαερίου, δείχνει ν’ αποτελεί το προσωπικό «στοίχημα» του προέδρου Δημήτρη Πετανίτη και της διοίκησης.

Netmetering

Όπως μας λέει «ο Συνεταιρισμός έχει προσλάβει εξειδικευμένο Μηχανικό για να εκπονεί μελέτες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο

Netmetering για τα μέλη που θέλουν να αποκτήσουν μια σχετική ενεργειακή αυτονομία. Είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας  και εφαρμόζεται κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία και οι ΗΠΑ. Το ΝetΜetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα» συμπληρώνει.