«Οι παραγωγοί σκέφτονται να παρατήσουν αυτό που κάνουν, δηλαδή την παραγωγική διαδικασία».
Επισημάνσεις που πρέπει να φτάσουν σε ώτα υψηλά ισταμένων έγιναν από τον Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρο Βισβάρδη, ο οποίος προέβλεψε ότι οι δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας και παραγωγής θα οδηγήσουν σε εκρίζωση καλλιεργειών του νησιού.
Ένα από τα καίρια ερωτήματα που τίθενται σχετίζεται με τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων που για τους καταναλωτές ανεβαίνουν συνέχεια τα τελευταία χρόνια κι αυτό φαίνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ο αγρότης δεν παίρνει τίποτα παραπάνω.
«Γιατί οι τιμές ανεβαίνουν στο ράφι και για τον παραγωγό μένουν οι ίδιες;» αναρωτήθηκε ο κ. Βισβάρδης και συνέχισε: «Οι παραγωγοί σκέφτονται να παρατήσουν αυτό που κάνουν, δηλαδή την παραγωγική διαδικασία. Τα λέω από το μικρόκοσμο της Ζακύνθου που έχει τις ιδιαιτερότητές του αλλά και στις άλλες περιοχές δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Εδώ έχουμε την εναλλακτική του τουρισμού αλλά η αγροτική παραγωγή θα έπρεπε να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Αυτό δεν συμβαίνει και οι αγρότες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι στάσιμες και από την άλλη το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Αναφέρομαι στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στην ενέργεια που είναι οι βασικοί τομείς».
Η παραγωγή κρασιού
Ειδικά αναφορά έκανε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού για το κρασί και είπε αναλυτικά τα εξής: «Σε πρόσφατη συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, αναφέρθηκε πως το μοναδικό προϊόν που τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει ανέβει η τιμή του για τον παραγωγό, είναι το σταφύλι. Πως λοιπόν να συνεχιστεί η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή σταφυλιών; Για τη Ζάκυνθο είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, που δεν αφήνει περιθώρια για να μειωθεί το κόστος για τον παραγωγό».
Για την ζήτηση που έχει το κρασί ο κ. Βισβάρδης είπε: «Βέβαια κατανάλωση κρασιού υπάρχει και την τουριστική περίοδο είναι μεγάλη. Οι στατιστικές λένε ότι υπάρχει μία στασιμότητα αλλά υπάρχει το ζήτημα με την ποιότητα του κρασιού που καταναλώνεται και τα εισερχόμενα κρασιά δεν έχουν καμία σχέση με το ζακυνθινό κρασί.
Φοβάμαι πως το επόμενο διάστημα στη Ζάκυνθο θα ξεριζωθούν οι σταφίδες και μετά τα αμπέλια. Το λάδι θα μείνει γιατί καλλιέργειά του είναι πιο εύκολη και επίσης η συγκομιδή είναι χειμερινή που βρίσκεις εργατικά χέρια, ενώ το καλοκαίρι δεν βρίσκεις.
Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω κορονοϊού είχαμε μικρή κατανάλωση και συσσωρεύτηκε πολύ κρασί. Αυτό δημιούργησε θέματα και αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε σε χαμηλή τιμή για να αποσυμφορηθούν οι δεξαμενές. Όμως έγινε σε βάρος δικό μας, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να φύγει και να πουληθεί. Ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά η οποία όμως πρέπει να ελεγχθεί γιατί αλλιώς δεν θα πάρουμε αυτό που αξίζει η παραγωγή μας.
Η ΚΕΟΣΟΕ είναι συνεχώς σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και ζητά ελέγχους.
Για να ελεγχθεί η ποιότητα του κρασιού πρέπει να έλθουν και να λάβουν δείγματα που πάνε σε διαπιστευμένα εργαστήρια και εκεί ελέγχονται».
Η ξηρασία
Για τον καιρό και τα φαινόμενα συνεχιζόμενου καύσωνα ο κ. Βισβάρδης είπε ότι «η ξηρασία θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γιατί λόγω καύσωνα θα ξεκινήσει πιο ενωρίς η συγκομιδή σταφίδας που δεν θα έχει τους σωστούς βαθμούς και θα υποβαθμιστεί το προϊόν. Αντίστοιχο θα είναι το πρόβλημα στα αμπέλια που θα επισπευστεί η διαδικασία ωρίμανσης ενώ για το λάδι δεν μπορούμε ακόμα να πούμε κάτι καθώς αν δεν βρέξει δεν θα μαζέψουμε ελιές και η παραγωγή θα καταστραφεί. Είναι πολύς ο καιρός που δεν έχει βρέξει και δεν γίνεται να έχουμε συγκομιδή ελαιοκάρπου χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή. Κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει».
Τέλος για τα δάνεια του Συνεταιρισμού ο κ. Βισβάρδης σημείωσε: «Για να έχουμε αποτέλεσμα στον τομέα με τα «κόκκινα δάνεια» χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση κι αυτό δεν έγινε από κανέναν τα τελευταία χρόνια».
Πηγή: //ermisnews.gr