«Τουλάχιστον 3 χιλιάδες στρέμματα έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή».
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των αμπελουργών στην Κρήτη για την ένταξή τους στο πρόγραμμα της αναμπέλωσης, αφού ήδη, όπως αποκάλυψε στη «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, πάνω από 3.000 στρέμματα έχουν δηλωθεί από δεκάδες αμπελουργούς, που περίμεναν εναγωνίως να ανοίξει επιτέλους αυτή η διαδικασία.
Ωστόσο, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι οι παραγωγοί που δεν ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους στην Ένωση θα πρέπει να μεταφέρουν τα δεδομένα ΟΣΔΕ που τους αφορούν και πάλι στην οργάνωση, προκειμένου να μπορεί η ΕΑΣΗ να ακολουθήσει τη διαδικασία ένταξής τους στο πρόγραμμα της αναμπέλωσης.
«Τουλάχιστον 3 χιλιάδες στρέμματα έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να βιαστούν», ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης.
Και ξεκαθάρισε: «Το ύψος της επένδυσης θα το ακολουθεί ανάλογη εγγυητική. Θα υπάρχει μια εγγυητική για όλο το πρόγραμμα και ο παραγωγός, μέσα στην τριετία που θα το υλοποιήσει, θα πρέπει να τηρεί τη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά το ΟΣΔΕ, «είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει στο εξής να ενεργοποιούν στην Ένωση όσοι παραγωγοί έχουν πάει σε ιδιώτες. Πώς θα κάνουμε την πάγια εντολή; Εγώ πώς θα ελέγξω το αγροτεμάχιό σου για να πάρεις την ενίσχυση; Εγώ ως Ένωση βάζω την εγγυητική για το αγροτεμάχιό σου. Γίνεται να το διαχειρίζεται το αγροτεμάχιό σου κάποιος άλλος;».
Διαδικαστικά, όπως εξηγεί, αυτόματα αποδεσμεύεται ο παραγωγός από κάποιον άλλο φορέα, όπου είχε προσφύγει για να ενεργοποιεί τα δικαιώματά του και μεταφέρονται τα στοιχεία του στην ΕΑΣΗ.
«Μπήκε το νερό στ' αυλάκι», λοιπόν, για μια νέα αναμπέλωση στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης οι αμπελουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν το αμπέλι τους και να το αντικαταστήσουν ακόμα και με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Ως υπεύθυνος από την ΕΑΣΗ για τις πληροφορίες στους αμπελουργούς έχει οριστεί ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης. Αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι δε θα πέφτει κάτω από τα 2.000 με 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, για τους αμπελουργούς εκείνους οι οποίοι θα καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτό. Όμως, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και όλα μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» νέων διερευνήσεων.
«Εμείς μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει τώρα να καταγράψουμε την πραγματική έκταση των επιτραπέζιων σταφυλιών και των σταφιδάμπελων και να καταθέσουμε τα στοιχεία αυτά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν και οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις-μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που είναι ο φορέας υλοποίησης σε πανελλήνιο επίπεδο», όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Στο μεταξύ, δεν μπορούμε να ξέρουμε το ακριβές ύψος των επιδοτήσεων. «Άλλες ήταν οι τιμές πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και άλλες είναι οι τιμές μετά το ξέσπασμα του πολέμου μέχρι και σήμερα. Άρα, θέλουμε να δούμε τα πραγματικά στρέμματα που έχουμε για αναμπέλωση και για αναδιάρθρωση. Τα λεφτά που έχουμε είναι συγκεκριμένα 166.700.000 ευρώ για όλη την ελληνική επικράτεια. Και από ’κει και πέρα θα δούμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος όλων των παραγωγών, για να δούμε σε πόσους θα μοιραστεί η “πίτα”».
Δικαίωμα αιτήσεων έχουν μόνο αμπελουργοί που ενεργοποίησαν στην ΕΑΣΗ
Ο αμπελουργός θα πρέπει να έχει ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του στο ΟΣΔΕ του 2022 και να τα έχει ενεργοποιήσει στην ΕΑΣΗ ή να τα μεταφέρει τώρα στην ΕΑΣΗ. Να έχει, βέβαια, αμπέλι.
«Αν είναι, ας πούμε, ελαιοπαραγωγός και θέλει να βγάλει τις ελιές του και να βάλει άλλα δέντρα, δε θα έχει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που δε διαθέτει αμπέλι», ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.
Όπως τονίζει ο συνεταιριστής, τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν στις 8 με 9 Αυγούστου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Και από ’κει και πέρα, θα πάνε στα συναρμόδια υπουργεία για να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο του έργου.
«Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022. Δηλαδή, εγκρίνεται ο παραγωγός. Θα πάρει τα χρήματα μέσα στο 2022, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Και η μόνη του υποχρέωση θα είναι να κάνει έστω το 10% της δαπάνης μέσα στο 2022 και του αφήνει και περίοδο χάριτος το πρόγραμμα τρία χρόνια, για να υλοποιήσει το έργο», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.
Πηγή: neakriti