Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να επιταχύνει τις εισαγωγές βραζιλιάνικου καλαμποκιού, φέρνοντας έναν νέο προμηθευτή του δημητριακού σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει το εμπόριο και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ εκτοξεύονται.
Το Πεκίνο θα παραιτηθεί προσωρινά από μια βασική ρήτρα που ανοίγει το δρόμο στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πίσω από τις ΗΠΑ, να στείλει καλαμπόκι στην Κίνα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό ακολουθεί μια συμφωνία τον Μάιο που εγγυάται την πρόσβαση της Βραζιλίας στην κορυφαία αγορά σιτηρών στον κόσμο μακροπρόθεσμα.
Η συμφωνία, η οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω φυτοϋγειονομικών ζητημάτων, απαιτεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να παρέχει συμβουλές στους αγρότες σχετικά με τη χημική εφαρμογή και τη διαχείριση των καλλιεργειών πριν από τη φύτευση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή ασθενειών. Η Κίνα θα παραιτηθεί από αυτόν τον όρο για την τρέχουσα σεζόν, είπαν οι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Εάν ο κανόνας εξακολουθούσε να ισχύει, θα παρεμπόδιζε τις αποστολές επειδή επιβλήθηκε μετά την έναρξη της φύτευσης.
Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς καλαμποκιού ενημερώθηκαν για την απόφαση της Κίνας από το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Sergio Mendes, επικεφαλής της Associação Nacional dos Exportadores de Cereais, ένωσης αποστολέων σιτηρών, και τον Glauber Silveira, εκτελεστικό διευθυντή της Βραζιλίας Ένωσης Παραγωγών Καλαμποκιού, μιας ομάδας αγροτών.
Τα υπουργεία γεωργίας της Βραζιλίας και της Κίνας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό από το Bloomberg News.
Η Κίνα προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές καλαμποκιού της, από τις οποίες περίπου το 70% προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 30% από την Ουκρανία πέρυσι. Η απόφαση να αυξηθούν οι αγορές από τη Βραζιλία έρχεται καθώς οι προμήθειες της Ουκρανίας έχουν αποκοπεί από την παγκόσμια αγορά λόγω της ρωσικής εισβολής και οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνονται, τροφοδοτούμενη πιο πρόσφατα από την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν νωρίτερα. αυτο το μηνα.
Η Κίνα αγοράζει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας από τη Βραζιλία, ένα άλλο συστατικό ζωοτροφής για το τεράστιο κοπάδι των χοίρων της. Το ασιατικό έθνος έχει ιστορικό απομάκρυνσης από τις αγροτικές προμήθειες των ΗΠΑ σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων, όπως το 2018-19 κατά τη διάρκεια ενός εμπορικού πολέμου, και έχει έναν ευρύτερο στόχο να μειώσει την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή.
«Είναι αρκετά σαφές ότι το Πεκίνο θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο για τον βραζιλιάνικο καλαμπόκι για να αντικαταστήσει τον αραβόσιτο που συνήθως αγόραζε από την Ουκρανία», δήλωσε ο Even Pay, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Trivium China στο Πεκίνο.
«Το Πεκίνο ανησυχεί για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τις Ηνωμένες Πολιτείες για καλαμπόκι και άλλα γεωργικά προϊόντα», πρόσθεσε ο Pay. «Το Πεκίνο είναι εξαιρετικά απίθανο να επιδιώξει να μειώσει τις εισαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο θέλει επίσης να διατηρήσει κάποιο όρο κάτω από τη σχέση. »
Οι Κινέζοι έμποροι σιτηρών διαπραγματεύονται τις πρώτες αποστολές καλαμποκιού από τη Βραζιλία, είπαν κάποιοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι προμήθειες πιθανότατα θα προέρχονται από τη σοδειά της Βραζιλίας 2021-22 και αναμένεται να φτάσουν αργότερα φέτος, είπαν.
Παρά την παραίτηση, η Κίνα δεν έχει μειώσει τον πήχη στις απαιτήσεις αναφορικά με τις υγειονομικές συνθήκες, καθώς η χώρα έχει καταστήσει σαφές ότι οι αποστολές με οποιαδήποτε ασθένεια που αναφέρεται ως απαράδεκτη από τις τοπικές αρχές θα απορριφθούν, δήλωσε ο Mendes, επικεφαλής του γνωστού ομίλου εξαγωγέων. με το όνομα Anec. Αλλά αυτό δεν απαιτεί πλέον μετρήσεις πριν από την αιώρηση.
«Ο αραβόσιτος θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από πανώλη ούτως ή άλλως», είπε ο Mendes τηλεφωνικά. Οι πρώτες αποστολές θα πρέπει να γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πρόσθεσε.
«Αν και αυτή η καλλιέργεια υστερούσε πολύ από τις δυνατότητές της λόγω ξηρών καιρικών συνθηκών, έχουμε άφθονο καλαμπόκι για εξαγωγή», είπε ο Silveira τηλεφωνικά. Το βραζιλιάνικο καλαμπόκι είναι περίπου 17 δολάρια ο τόνος φθηνότερο από τις τιμές των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Commodity3.
Η Βραζιλία αναμένεται να συλλέξει 114,7 εκατομμύρια τόνους αραβοσίτου αυτή τη σεζόν, δήλωσε την Πέμπτη η εθνική εταιρεία προμηθειών Conab.