Επιτρέπεται η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1600€.
Σχετικά με το πρόβλημα εξαγωγής των μήλων ποικιλίας «γκαλά» της Αγιάς Λάρισας που ανέκυψε, η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, διά του συνιδρυτή της κ. Χρήστου Αθανασιάδη, κατέθεσε γραπτό ερώτημα στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο, ζητώντας να πληροφορηθεί αν και σε ποιο βαθμό υφίσταται πρόβλημα εξαγωγής και αν ισχύει ότι λόγω εποπτείας της Αιγύπτου από το ΔΝΤ, επιτρέπεται η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1600€.
Επ’ αυτών των ερωτημάτων, υπήρξε απάντηση από τον κ. Περικλή Δαβανέλο, Σύμβουλο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ στο Κάιρο, η οποία έχει ως εξής:
“Αξιότιμε κ. Αθανασιάδη,
Αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτετε θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
1. Από τις αρχές Μαρτίου 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) κατόπιν σχετικού Διατάγματος άλλαξε τον τρόπο πληρωμής των εξαγωγέων, εφαρμόζοντας την μέθοδο Letter of Credit, καταργώντας την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD).
2. Στη συνέχεια και με νεότερή της εγκύκλιο η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2022, έδωσε εντολή στις εγχώριες τράπεζες να μην εκδίδουν L/C χωρίς προηγούμενη έγκριση της, για 12 κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των οποίων και τα φρέσκα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας .
3. Σε έγγραφά μας προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου έχουν αποτυπωθεί τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιγυπτιακή οικονομία λόγω των μειωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τους φόβους για πιθανή νέα υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και λοιπά ζητήματα τα οποία έχουν οδηγήσει σε μία πολιτική μείωσης των εισαγωγών και μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των εξαγωγέων, οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις εμπορικές δραστηριότητες.
4. Το ποσό στο οποίο αναφέρεστε αποτελεί το κατώτερο όριο για το άνοιγμα ενέγγυου επιστολής χωρίς αυτό ωστόσο να αποτελεί απαγόρευση για το άνοιγμα πιστώσεων με μεγαλύτερα ποσά, αρκεί να δοθεί η έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα.
5. Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει ένα γενικότερο «μάζεμα» των οικονομικών, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις εισαγωγές εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων.
6. Από πλευρά Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επισημανθεί ότι οι περιορισμοί στην έκδοση ενέγγυων επιστολών (Letter of Credit) παραβιάζουν σαφώς τις δεσμεύσεις της Αιγύπτου στον ΠΟΕ και τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου. Με βάση αυτό απαιτήθηκε η άρση του ίδιου του μέτρου. Τον Ιούλιο 2022, το αίτημα για την κατάργηση του μέτρου έγινε στη βάση τριών διμερών εμπορικών διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν με την Αίγυπτο ειδικά για το θέμα αυτό, μία για αυτές πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης TBT (Εμπόδια στο Εμπόριο) στον ΠΟΕ. Το θέμα τέθηκε και σε πολυμερές επίπεδο, στον ΠΟΕ, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε επίσης τον Ιούλιο 2022. Επί του παρόντος, αναμένεται από την Αίγυπτο επίσημη γραπτή απάντησή προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.
Το Γραφείο μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί του ζητήματος».