Ο πόλεμος στην Ουκρανία στερεί από την Καστοριά τη ρωσική αγορά, στην οποία εξαγόταν το 95% της παραγωγής
Ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα της 47ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, η οποία έλαβε χώρα από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου 2022 στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο των Βαλκανίων.
Συνολικά συμμετείχαν 64 εκθέτες από Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία και Ουγγαρία παρουσιάζοντας τις ξεχωριστές δημιουργίες τους, υψηλής μόδας, ποιότητας και αισθητικής.
Οι δεκάδες εμπορικοί επισκέπτες από χώρες όλης της υφηλίου – και ειδικότερα από Αίγυπτο, Αυστρία, Αμερική, Αρμενία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδά, Κροατία, Λίβανο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία – είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών να θαυμάσουν γούνινα παλτό, αξεσουάρ γούνας, τσάντες, δερμάτινα είδη και γουνοδέρματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν αρκετές συμφωνίες μεταξύ των εμπορικών επισκεπτών και των επιχειρηματιών.
Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους προβάλλονταν δημιουργίες σχεδιαστών μόδας με καταγωγή από τη Δυτική Μακεδονία, όπως επίσης και εκθέματα από το «Μουσείο Τέχνης Γούνας» το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.
Την 47η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, η ΔΕΘ – HELEXPO, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Π.Ε. Ενότητα Καστοριάς και ο Δήμος Καστοριάς, ενώ Μέγας Χορηγός ήταν το Δημοπρατήριο της SAGA FURS.
Ακολουθεί το 7th Fur Shopping Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς στις 12 – 14 Οκτωβρίου 2022 στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.
Θύματα του πολέμου και οι γουναράδες
Η έκθεση πρόσφερε, έστω και προσωρινά, λίγη ζωντάνια στην πόλη της Καστοριάς, που λίγες μέρες πριν έμοιαζε άδεια. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, στην αρχή του 2022, όλοι οι οιωνοί έδειχναν πως θα ερχόταν μια πολύ καλή χρονιά για τους γουνοποιούς, η οποία θα τους αποζημίωνε για τις απώλειες που είχε φέρει ο κορονοϊός.
Ωστόσο η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας έγινε «παράπλευρο» θύμα της πολιτικής κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία. Η γούνα συμπεριλήφθηκε στα είδη πολυτελείας τα οποία απαγορεύτηκε να εξάγονται στη χώρα, με ένα πλαφόν 300 ευρώ τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική. Ο κλάδος της γούνας στην Καστοριά δέχθηκε το χειρότερο πλήγμα καθώς πουλούσε το 95% των προϊόντων του, άμεσα ή έμμεσα, στη Ρωσία.
. Το αποτύπωμα της καταστροφής αυτής γίνεται αντιληπτό ήδη από την είσοδο στην πόλη, όπου οι περισσότερες εταιρείες ή βιτρίνες γούνας είτε είναι κλειστές είτε υπολειτουργούν.
. «Την τέχνη δεν τη μαθαίνεις εύκολα, τη μαθαίνεις μόνο δίπλα σε έναν καλό μάστορα. Οι Καστοριανοί τεχνίτες είναι από τους πλέον περιζήτητους σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο δουλειάς», τονίζει.
«Φέτος έφυγαν για να δουλέψουν σεζόν στα νησιά 1.800 [από τους 4.000] τεχνίτες. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», δηλώνει στην Καθημερινή ο Ακης Τσούκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, μιλώντας για μια πρωτόγνωρη κρίση.
Το άνοιγμα της Καστοριάς προς τη Ρωσία έγινε, όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, το 1993, με ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία της περιοχής. Στη ρωσική αγορά η πόλη δεν βρήκε μόνο ένα κοινό το οποίο ήταν διατεθειμένο να πληρώσει ακριβά γούνες καλής ποιότητας, αλλά και ένα κοινό που δεν είχε επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από τα επιχειρήματα των φιλοζωικών οργανώσεων. «Εμείς σωθήκαμε όταν μπήκε η ρωσική αγορά. Αν δεν υπήρχε η Ρωσία, δεν θα υπήρχε γούνα στην Καστοριά. Στην Ευρώπη και στην Αμερική, το φιλοζωικό κίνημα έχει κάνει τρομερή ζημιά. Στη Ρωσία και στην Κίνα δεν πρόκειται να γίνει αυτό ποτέ. Είναι άλλη η κουλτούρα του κόσμου. Μη σκέφτεστε τη Μόσχα, πιο μέσα, στους -20 βαθμούς Κελσίου, η γούνα είναι είδος επιβίωσης, όχι απλώς πολυτελείας».
Στη Ρωσία, τη μερίδα του λέοντος στη γούνα κατέχει η Κίνα. Ωστόσο, το ελληνικό προϊόν παραμένει πιο ποιοτικό και με διπλάσια τιμή. «Αυτοί που ξέρουν και θέλουν καλό προϊόν θα επιλέξουν το ελληνικό. Δεν είναι η πλειονότητα. Αυτοί οι λίγοι, όμως, μας έφταναν και μας περίσσευαν», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.