Η ξηρασία μειώνει δραματικά τις καλλιέργειες από την αγροτική ζώνη των ΗΠΑ έως τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Η ξηρασία μειώνει δραματικά τις καλλιέργειες από την αγροτική ζώνη των ΗΠΑ έως τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό.
Η τελευταία ένδειξη προέρχεται από τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, όπου το καλαμπόκι έχει ξεραθεί τόσο ώστε λείπουν στάχυα και οι λοβοί της σόγιας είναι λιγότεροι και μικρότεροι από το συνηθισμένο. Η θλιβερή έκθεση από την οργάνωση Pro Farmer Crop Tour βοήθησε να ανέβει ένας δείκτης τιμών των σιτηρών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
Ο κόσμος προσπαθεί απεγνωσμένα να αναπληρώσει τα αποθέματα σιτηρών που έχουν μειωθεί λόγω των εμπορικών διαταραχών στη Μαύρη Θάλασσα και των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες. Ομως, μια βιομηχανική περιοδεία σε χωράφια των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εξέπληξε τους συμμετέχοντες στην αγορά –οι οποίοι ήταν πιο αισιόδοξοι–, με αναφορές για εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας.
Η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη, την Κίνα και την Ινδία, ενώ οι προοπτικές για τις εξαγωγές από την Ουκρανία, σημαντική εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού και φυτικών ελαίων, είναι δύσκολο να προβλεφθούν εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.
«Ακόμη και πριν από τα νέα αυτής της εβδομάδας από την περιοδεία στις καλλιέργειες, ανησυχούσα ότι δεν θα δούμε μεγάλη ανασυγκρότηση των αποθεμάτων μέχρι το 2023», δήλωσε ο Τζο Κλάαουμπερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνας Διεθνούς Πολιτικής Τροφίμων στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι ευτύχημα ότι άνοιξαν τα λιμάνια της Ουκρανίας, αλλά ο όγκος των εξαγωγών παραμένει πολύ χαμηλός.
Ενώ οι τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας έχουν αποκλιμακωθεί από τα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ, τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητα. Οι κακές καιρικές συνθήκες από τώρα και μέχρι το τέλος της συγκομιδής θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές και πάλι στα ύψη.
Ηδη, η έλλειψη τροφίμων συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα νωρίτερα φέτος, όταν η χώρα ξέμεινε από σκληρό νόμισμα που χρειαζόταν για να πληρώσει τις εισαγωγές.
Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων μειώθηκε τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο, αν και παραμένει 13% υψηλότερος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στις ΗΠΑ το καλαμπόκι είναι η πιο κυρίαρχη καλλιέργεια και μια κακή συγκομιδή θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αυξάνοντας την πίεση στη Νότια Αμερική να παράγει υψηλές σοδειές στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η Κίνα, η οποία υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αναγκαστεί να εισάγει περισσότερα σιτηρά για να ταΐσει τα τεράστια κτηνοτροφικά κοπάδια της και να ενισχύσει τα εγχώρια αποθέματα.
Οι αμερικανικές Αρχές εκτιμούν ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα είναι 4% χαμηλότερη από την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη. Το «τσίμπημα» ακολουθεί τις ελλείψεις λόγω ξηρασίας στο χειμερινό σιτάρι των ΗΠΑ, καθώς και στη σόγια στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό.
Οι προοπτικές της παγκόσμιας γεωργίας για το 2023 έχουν ανησυχήσει τους παρατηρητές της αγοράς. Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 20 χρόνια, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα σπάνιο τρίτο συνεχόμενο έτος του φαινομένου La Nina, όταν ο ισημερινός Ειρηνικός ψύχεται, προκαλώντας αντίδραση από την ατμόσφαιρα πάνω από αυτόν. Αυτό θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για την ξηρασία στις ΗΠΑ καθώς και στις ζωτικής σημασίας καλλιεργήσιμες περιοχές της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
Πηγή: Καθημερινή