Η ΕΕ επιδιώκει κλιματική ουδετερότητα ώστε να ενισχύσει την ανεξαρτησία της από τις εισαγωγές καυσίμων, καθώς και να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
Από το 2021 η Ευρώπη αντιμετωπίζει έντονη αύξηση των τιμών της ενέργειας, φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 επηρέασε περαιτέρω τις αγορές ενέργειας, προκαλώντας νέες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της.
Κατά την άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων τον Μάρτιο του 2022, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου, οι ηγέτες αποφάσισαν να απαγορεύσουν σχεδόν του 90 % του συνόλου των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του 2022.
Στις 27 Ιουνίου 2022 το Συμβούλιο θέσπισε νέους κανόνες για τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη:
- θα διασφαλίσουν την πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου πριν έρθει ο χειμώνας
- θα χρησιμοποιούν από κοινού εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε πνεύμα αλληλεγγύης
Η ΕΕ επιδιώκει κλιματική ουδετερότητα ώστε να ενισχύσει την ανεξαρτησία της από τις εισαγωγές καυσίμων, καθώς και να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.
Στις 26 Ιουλίου 2022 οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15 % τον φετινό χειμώνα.
Η μείωση αυτή είναι προαιρετική, αλλά θα μπορούσε να καταστεί υποχρεωτική εάν κηρυχθεί κατάσταση επιφυλακής όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Στις 5 Αυγούστου 2022 το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό για τη μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% μέσω γραπτής διαδικασίας. Ο κανονισμός, για τον οποίο είχε επιτευχθεί πολιτική συμφωνία τον Ιούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη.