Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας που ακολούθησε ανέβασαν συλλογικά τις τιμές όλων, από σιτάρι και ηλιέλαιο μέχρι λεμόνια και αβοκάντο.
Ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται σε κατάσταση διακοπής από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 το 2020, οι εξαγωγές επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι και οι δύο σημαντικοί εξαγωγείς σιταριού. Αυτό συνέβαλε στον πληθωρισμό των τροφίμων που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τους πιο ευάλωτους, σύμφωνα με τη Mercy Corps, μια ανθρωπιστική οργάνωση που διανέμει βοήθεια σε άπορους παγκοσμίως.
«Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων το 2022 σημαίνει ότι η χρηματική βοήθεια που παρέχουμε στις ευάλωτες οικογένειες δεν φτάνει τόσο μακριά», δήλωσε στο Insider η Tjada D'Oyen McKenna, διευθύνων σύμβουλος της Mercy Corps. «Ο κύριος περιορισμός στην πρόσβαση σε τρόφιμα είναι η μειωμένη αγοραστική δύναμη σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων».
Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να επανεκκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Η κίνηση πρόσφερε κάποια ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές:
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών - ο οποίος παρακολουθεί ένα καλάθι κοινών εμπορευμάτων - υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αφού έφτασε σε υψηλό ρεκόρ νωρίτερα το 2022.
Ωστόσο, οι μειώσεις των τιμών είναι απίθανο να πέσουν αμέσως στους καταναλωτές.
«Ενώ πολλές τιμές των τροφίμων μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, με κάποιες να επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα, οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς και ακόμη και αν οι παγκόσμιες τιμές πέσουν, οι τοπικές αγορές μπορεί να μην δουν αναπροσαρμογές τιμών για πάνω από ένα χρόνο», δήλωσε ο McKenna.
Και μέχρι τότε, θα μπορούσαμε να δούμε ένα νέο κεφάλαιο στην επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τις τιμές. Δείτε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η επισιτιστική κρίση - προς το χειρότερο - το 2023.
Φέτος, είναι ένα πρόβλημα logistics: Το επόμενο έτος, θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα εφοδιασμού
Η φετινή επισιτιστική κρίση οφείλεται κυρίως σε διακοπή της εφοδιαστικής που συνδέεται με ζητήματα στη ναυτιλία ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών από τις χώρες. Αλλά το επόμενο έτος, η ίδια η προσφορά τροφίμων θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο — ιδιαίτερα στην Ουκρανία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έριξε ένα κλειδί στον ετήσιο αγροτικό κύκλο και διέκοψε την περίοδο της εαρινής σποράς τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ένας άλλος κύκλος αιώρησης λαμβάνει χώρα από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.
Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy έγραψε στο Twitter για να προειδοποιήσει ότι η συγκομιδή της φάρμας της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό φέτος λόγω του πολέμου. «Η συγκομιδή της Ουκρανίας φέτος απειλείται να είναι διπλάσια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Σε μια έκθεση της 17ης Αυγούστου, η εταιρεία συμβούλων McKinsey προέβλεψε απότομη πτώση στους όγκους συγκομιδής: Εκτιμά ότι η παραγωγή σιτηρών στην Ουκρανία, όπως το σιτάρι, θα μειωθεί κατά 35% έως 45% την επόμενη περίοδο συγκομιδής.
«Η συνεχιζόμενη σύγκρουση παρεμβαίνει στην ικανότητα των αγροτών να προετοιμάζουν χωράφια, να φυτεύουν σπόρους και να προστατεύουν και να γονιμοποιούν τις καλλιέργειες, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερους όγκους την επόμενη περίοδο συγκομιδής», έγραψε ο McKinsey στην έκθεση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της McKinsey, η συγκομιδή της Ουκρανίας θα είναι 30 με 44 εκατομμύρια τόνους κάτω από τα κανονικά επίπεδα φέτος. Αυτό οφείλεται στις λιγότερες φυτεύσεις σε στρεμματική βάση, στις μειωμένες ταμειακές ροές των αγροτών, καθώς μεγάλο μέρος της τελευταίας συγκομιδής τους δεν μπορεί να αποσταλεί και στην πιθανότητα να μείνουν χωρίς περιποίηση ή ασυλία σιτηρών, είπε η εταιρεία συμβούλων.
«Στην επόμενη σεζόν φύτευσης, λόγω της διακοπής της φύτευσης και συγκομιδής της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και σε συνδυασμό με λιγότερο από βέλτιστες εισροές στις καλλιέργειες της Ρωσίας, της Βραζιλίας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, η προσφορά πιθανότατα θα περιοριστεί», έγραψε η McKinsey. Η εταιρεία συμβούλων πήρε συνέντευξη από τοπικούς καλλιεργητές και εξέτασε τοπικά δεδομένα για την έκθεσή της.
Οι αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων και η κλιματική αλλαγή προκαλούν σοκ στην προσφορά
Η Ρωσία αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών λιπασμάτων το 2021, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στον εφοδιασμό των καλλιεργειών με θρεπτικά συστατικά. Οι τιμές της ουρίας, ενός κοινού αζωτούχου λιπάσματος, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την υπηρεσία Green Markets του Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν λιγότερα λιπάσματα.
"Οι ελλείψεις λιπασμάτων και οι υψηλότερες τιμές για τα λιπάσματα αναμένεται επίσης να μειώσουν τις αποδόσεις σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές λιπασμάτων, όπως η Βραζιλία. Αυτό πιθανότατα θα μειώσει περαιτέρω τον όγκο των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά", έγραψε η McKinsey στην έκθεσή της.
Η Mercy Corps έχει παρατηρήσει την ίδια τάση. «Οι αγρότες με τους οποίους συνεργαζόμαστε στη Γουατεμάλα δεν μπόρεσαν να επενδύσουν στον επόμενο κύκλο παραγωγής είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν λιπάσματα και άλλες εισροές που προέρχονται από πετρέλαιο, όπως πλαστικά για επένδυση και σωλήνες για συστήματα άρδευσης, είτε επειδή δεν μπορούν να βρουν γεωργικές εισροές στην αγορά», είπε η McKenna.
Δεδομένου ότι τα σοκ στη γεωργία και την προσφορά έρχονται σε μια περίοδο ακραίων κλιματικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των έντονων ξηρασιών στην Ευρώπη και των πλημμυρών στην Αυστραλία, η McKinsey αναμένει ότι η επόμενη επισιτιστική κρίση θα είναι χειρότερη από αυτές του 2007 έως το 2008 και από το 2010 έως το 2011.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία κλονίζει σημαντικούς πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων σε ένα ήδη επισφαλές πλαίσιο», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων.