Τι απαντά το Κίεβο στις αιτιάσεις Πούτιν.
Η ουκρανική κυβέρνηση αντέκρουσε τις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία κατευθύνονται κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κίεβο υπογραμμίζει ότι τα 2/3 των φορτίων εστάλησαν σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
«Συνολικά, τα δύο τρίτα των πλοίων (με ουκρανικά σιτηρά) είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, συμπληρώνοντας ότι εξαγωγές συνέβαλαν στη μείωση των τιμών στα τρόφιμα.
«Τα ψέματα των Ρώσων ότι στέλνουμε ουκρανικά σιτηρά μόνο στην Ευρώπη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων την Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Ινδία, τη Σομαλία και τη Λιβύη ως ορισμένες από τις χώρες που έλαβαν σιτηρά από την Ουκρανία.
«Ο μοναδικός λόγος για την επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης φέτος ήταν και παραμένει ο βάρβαρος πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία, αποκλείοντας τα ουκρανικά λιμάνια και καταστρέφοντας σκοπίμως υποδομές», σημείωσε ο ουκρανός υπουργός.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών κατευθύνονταν κυρίως σε χώρες μέλη της ΕΕ και όχι σε φτωχότερες χώρες, κάνοντας λόγο για κίνδυνο «ανθρωπιστικής καταστροφής».
Ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, περίπου 100 πλοία φορτωμένα με περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων έχουν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) που επικαλείται στοιχεία από το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.