΄Πως κρίνονται οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Αισιοδοξία επικρατεί στους Θρακιώτες βαμβακοπαραγωγούς για το φετινό «ταμείο», καθώς η παραγωγή δεν έχει αντιμετωπίσει κακοκαιρίες ή προβλήματα όπως το πράσινο σκουλήκι, ενώ επίσης οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Σχετικά τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) Νίκος Κουρκούτας. «Δεν είχαμε φέτος σκουλήκια ευτυχώς. Ήταν μία “καθαρή” χρονιά που μας επιτρέπει να λέμε πως Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα έχουμε καλές παραγωγές […]. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας κι εδώ στη Θράκη μέχρι τώρα έχουμε τον καιρό σύμμαχο» δήλωσε και για τις τιμές είπε αναλυτικά τα εξής:
«Οι τιμές είναι καλές. Να μην ξεχνάμε όμως ότι φέτος φτάνουμε στη συγκομιδή με ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Έχουμε βέβαια και τιμές που δύο φορές ως τώρα έφτασαν στο 1 ευρώ κατά κιλό. Είναι πρωτόγνωρα ψηλές αυτές οι τιμές, που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή βαμβακιού παγκόσμια λόγω φυσικών καταστροφών. Από την άλλη έχουμε και μειωμένη ζήτηση βαμβακιού λόγω της ενεργειακής κρίσης και της επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης».
Σύμφωνα με τον γ.γ. της Διεπαγγελματικής φέτος καλλιεργούνται πανελλαδικά 2.541.747 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 42.985 παραγωγούς. Τα στρέμματα αυτά επιτρέπουν κάθε παραγωγός να πάρει το μάξιμουμ της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης βάμβακος.
Τι μπαίνει στην τσέπη των αγροτών μετά τη ΔΕΘ
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ κι αφορούν τον αγροτικό κόσμο, δηλαδή επιδότηση 60εκ ευρώ για λιπάσματα, 80 εκ ευρώ για ζωοτροφές και κρατική χρηματοδότηση για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών, ο Νίκος Κουρκούτας αναγνώρισε πως «γίνονται βήματα, καλό είναι να τα βλέπουμε κι αυτά δεν είναι λίγα ούτε ευκαταφρόνητα», αλλά όπως είπε «απαιτούνται άλματα».
Μάλιστα, παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, καθώς πριν από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ «προηγήθηκε κι η επιστροφή του φόρου πετρελαίου μετά από πολλά χρόνια κι έγιναν μειώσεις σε μία σειρά φόρων, όπως ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος. Όλα αυτά έδωσαν μία οικονομική ανάσα ρευστότητας στους αγρότες».
Αναλυτικά, ως προς την ομιλία του πρωθυπουργού ο γ.γ. της Διεπαγγελματικής κράτησε τρία θετικά σημεία, τα οποία και περιέγραψε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.
«Πρώτον, ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα έργα υδροοικονομίας, ένα θέμα που οι πολιτικοί μας όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν το είχαν αντιληφθεί. Όταν ως Διεπαγγελματική θέταμε το θέμα με επιστολές στους υπουργούς από το 2018 και τους λέγαμε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε νερό ούτε να πιούμε, μας κοιτούσαν αμήχανα. Τώρα βέβαια ήρθαν κι οι συνθήκες, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση που φέρνουν αυτά τα έργα μετ’ επιτάσεως […]. Αφορά και το δικό μας έργο, το φράγμα Κομψάτου, που είναι ένα έργο που αφορά όχι μόνο αγρότες αλλά συνολικά την περιοχή, για να μην ερημωθούν όχι μόνο τα χωράφια αλλά η περιοχή μας ολόκληρη […]. Άκουσα αυτό που είπε η κα Μπακογιάννη αλλά πρέπει επιτέλους να τελειώσει η μελέτη. Αν δεν τελειώσει, πραγματικά δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης ή κάποιο άλλο χρηματοδοτικό μέσο. Θεωρώ ότι αδικαιολόγητα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση της μελέτης. Είναι ένα έργο που αφορά όλους, είναι προτεραιότητα από όλους τους φορείς του τόπου.
Δεύτερον, η μείωση του φόρου συνεταιρισμένων αγροτών, όπου εκεί σύμφωνα με το Νόμο συμπεριλαμβάνονται πλέον κι οι γεωργοί που κάνουν συμβολαιακή γεωργία […]. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους τους αγρότες.
Τρίτον, η αναφορά του πρωθυπουργού στα αγροτικά φωτοβολταϊκά για την ενέργεια που καταναλώνουν. Περιμένουν να δούμε διευκρινιστικά πως θα υλοποιηθεί».
Πηγή: xronos.gr