Το αγροτικό οικογενειακό άσυλο δεν είναι στο απυρόβλητο

Μπορεί το χωράφι να είναι έδρα; Το σπίτι; Το συσκευαστήριο; Το εφιαλτικό σενάριο της εισβολής στο σπίτι για φορολογικό έλεγχο, χωρίς να βρίσκει αγρότης κι η οικογένειά του γαλήνη πουθενά που αποκάλυψε η τομεάρχης αγροτικού του ΚΚΕ, βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου κι έθεσε η ΠΑΣΥ, τελικά έχει πραγματική βάση. Δεν διαψεύστηκε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ και κατέγραψαν προβλήματα και ασάφειες του νέου νόμου.

Το θέμα του οικογενειακού ασύλου, που χρειάζεται ένταλμα σύλληψης για να εισβάλλει κάποιος στο σπίτι ή παρουσία εισαγγελέα τη νύχτα, φαίνεται ότι δεν ισχύει πλέον στην πράξη, αν δηλώσει κάποιος αγρότης που κρατά βιβλία εσόδων - εξόδων ως έδρα το σπίτι του, κι  ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας τόνισε ότι "τελικά είχε δίκιο, που επέμεινε για το συγκεκριμένο θέμα το ΚΚΕ".

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, οι δυο κυρίες του Υπουργείου Οικονομικών κ.Καρύδη και Τατιάνα Σφελινιώτη επισήμαναν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ν΄ανακοινωθεί νέα διευκρινιστική εγκύκλος, ωστόσο ζήτησαν από την ΠΑΣΕΓΕΣ να καταγραφούν όλα τα αιτήματα κι οι ασάφειες του νέου νόμου, ώστε να τα μεταφέρουν στις αρμόδιες αρχές.

Ζητήματα τέθηκαν απ΄ όλους τους παραγωγούς, προέδρους ενώσεων, συνεταιριστές, αγροτοσυνδικαλιστές, λογιστές αλλά κι από το "Agrocapital" με βάσει τα ερωτήματα που μας απευθύνατε εσείς οι αναγνώστες, μέσω του site, τα θέσαμε και στη συνάντηση και πρόκειται να κατατεθούν στο σχετικό υπόμνημα της ΠΑΣΕΓΕΣ.
            - Τι μέλλει γενέσθαι με τ΄ασφαλιστικά ταμεία, όσων είναι ετεροεπαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι.
            - Αν θα κοπεί ή θα μειωθεί η σύνταξη για κάποιους συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους για να ζήσουν;
            - Τι γίνεται με την ενιαία ενίσχυση, αν είναι πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά λόγω αδυναμίας πώλησης προϊόντων ή ζημιών δεν υπάρχει άλλο εισόδημα, καθώς η Ε.Ε. θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει και ν΄ αφαιρεί
κοινοτικές επιδοτήσεις.
            - Τι συμβαίνει με τα προγράμματα Νέων Γεωργών κι αν η επιχορήγηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων θα φορολογείται.
         - Τι συμβαίνει με όσους έχουν ζημιές από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες είναι προηγούμενων χρήσεων αλλά δεν τις έχουν πληρωθεί ακόμη.
            - Τι συμβαίνει με την εκτατική κτηνοτροφία και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και σε ποιά ΔΟΥ θα δηλώνουν, αν εφαρμοστεί το μέτρο να παραδίδουν καταστάσεις όχι μια φορά το χρόνο, όπως εισηγήθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά περισσότερες;
            - Πως θ΄αντιμετωπιστεί το ζήτημα φορολογικά για όσους παραγωγούς πληρώνονται την προκαταβολή από μια γαλακτοβιομηχανία αλλά δεν πληρώνονται το σύνολο της οφειλής;
            - Πως θα φορολογηθούν όσοι έχουν διπλές καλλιέργειες και η μια καλλιέργεια είναι κύρια κι η άλλη δευτερεύουσα;

Πολλά ήταν και τα ερωτήματα που τέθηκαν από άλλους, που συμμετείχαν στη συνάντηση. Συνολικά, περίπου 25 άτομα, πέρα από τους 18 που κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους, έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα, που αφορούσαν ρυθμίσεις δανείων, αγορά παλαιού εξοπλισμού, φορολόγηση θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Παραγωγοί και συνεταιριστές ζήτησαν ν΄ απαλλαγούν από το κόστος του Επιμελητηρίου και επιπλέον παράταση για να ενημερωθούν οι υπάλληλοι των εφοριών και τα παραστατικά που χρειάζονται.

Κατά τη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ αδιευκρίνιστο έμεινε και το εξής τραγελαφικό, αν προβλέπεται καταβολή τέλους επιτηδεύματος εκ μέρους των αγροτών για κάθε ένα χωράφι ξεχωριστά.