«Πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων συστημάτων αγροδιατροφής».
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί μια κρίση για τις χώρες που αγωνίζονται απλώς να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα που θέλουν και χρειάζονται οι πληθυσμοί τους, η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε «κρίση διαθεσιμότητας τροφίμων» δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του FAO.
Ο Γενικός Διευθυντής QU Dongyu είπε σε μια συνάντηση των υπουργών γεωργίας των βιομηχανικών χωρών της G20 στο Μπαλί, ότι με την πρόσβαση σε ουκρανικά σιτηρά, μαγειρικά έλαια και άλλα ζωτικής σημασίας τρόφιμα για τις πιο ευάλωτες χώρες που περιορίζονται από επτά μήνες σύγκρουσης, «πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων συστημάτων αγροδιατροφής».
Επαίνεσε την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» και έχει πλέον απελευθερώσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια μετρικούς τόνους τροφίμων, με πάνω από το ένα τέταρτο των αποστολών να πηγαίνουν απευθείας σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.
«Αλλά πρέπει να συμπληρωθεί για να βελτιωθεί η πρόσβαση σε τρόφιμα στις πιο ευάλωτες χώρες», είπε.
Συνολικά, οι τιμές χονδρικής των τροφίμων έχουν πέσει εδώ και πέντε μήνες, αλλά οι τιμές των καταναλωτικών τροφίμων και ο πληθωρισμός εκτινάσσονται στα ύψη, «με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή».
Και πέρα από την κρίση που πυροδότησε οι συγκρούσεις, η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τροφοδοτεί επίσης την καταστροφή και την αποτυχία των καλλιεργειών παγκοσμίως.
«Ενώ είδαμε βελτιώσεις στις προβλέψεις για τις αγορές σιταριού και σόγιας, οι προοπτικές είναι λιγότερο θετικές για τον αραβόσιτο και το ρύζι, και οι αγορές λιπασμάτων παραμένουν περιορισμένες στην προσφορά και ασταθείς… Πρέπει να γίνουν πολλά για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και προτιμήσεις και να έχουν μια υγιή ζωή».
Ο κ. QU είπε ότι πρέπει να ληφθούν βασικά βήματα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας προς το παρόν και στο μέλλον:
• Βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και έγκαιρης δράσης.
• Αύξηση της παραγωγικότητας με βιώσιμο τρόπο.
• Επιτάχυνση του εμπορίου. και να βρουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιορισμών παροχής ανόργανων λιπασμάτων.
Μεσοπρόθεσμα, είπε στους υπουργούς ότι είναι ζωτικής σημασίας η τόνωση της καινοτομίας, η επένδυση σε υποδομές για τη μείωση της ανισότητας, η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων και βραχυπρόθεσμα, η βελτίωση της πρόσβασης σε τρόφιμα.
«Για αυτό ο FAO πρότεινε τη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση Εισαγωγών Τροφίμων – την οποία χαίρομαι που το ΔΝΤ ανέλαβε τώρα και το αποκαλεί «παράθυρο σοκ τροφίμων» στο πλαίσιο των μέσων δανεισμού έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ».
Υποστήριξη σε χώρες με χαμηλό εισόδημα
Η ιδέα της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης είναι να παράσχει κεφάλαια για 62 χώρες εισαγωγής τροφίμων με χαμηλότερο εισόδημα που φιλοξενούν περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες τους.
Είπε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθούν οι εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία μέσω της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. και «αύξηση της διαθεσιμότητας λιπασμάτων μέσω των επιστολών άνεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και των νέων κατευθυντήριων γραμμών που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Οι συγκρούσεις, οι επιβραδύνσεις και οι πτώσεις, λόγω του COVID-19 και της κλιματικής κρίσης, είπε στους υπουργούς, «είναι οι κύριοι μοχλοί των κρίσεων μας σήμερα και αύριο».
«Είναι σημαντικό όλα τα έθνη να συμμετάσχουν στα μερίσματα της ειρήνης και της σταθερότητας, έτσι ώστε όλοι να δεσμευτούμε για την ειρήνη. Χωρίς ειρήνη δεν θα επιτύχουμε τη Μηδενική Πείνα και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).»