Στα τέλη Αυγούστου η χώρα αντιμετώπισε ακραία ξηρασία μετά από τέσσερις καύσωνες. Η κατάσταση βελτιώθηκε με τη βροχή που έπεσε τον Σεπτέμβριο. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Bragança που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ακραία ξηρασία.
«Βρισκόμαστε στην Carrazeda de Ansiães, έναν από τους πορτογαλικούς δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία. Αυτή η περιοχή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μήλων στην αγροτική Trás-os-Montes. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη» μεταδίδει από την Πορτογαλία η ανταποκρίτρια του euronews, Φιλίπα Σοάρες.
«Αυτή η χρονιά θα είναι άσχημη. Όλα τα μήλα έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα. Έπεσε χαλάζι, ξέσπασε καταιγίδα. Μετά είχαμε ζέστη και έλλειψη νερού. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά και τα δέντρα. Όλα είναι ενατίον μας» δήλωσε ο μηλοπαραγωγός Λούις Βέιγκα.
«Είχαμε ένα πολύ ζεστό και πολύ ξηρό καλοκαίρι με κύματα καύσωνα. Επομένως οι καρποί δεν αναπτύχθηκαν το νερό δεν φτάνει, δεν είναι αρκετό για όλους. Ο κλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι μια πολύ κακή χρονιά για τους αγρότες» υποστηρίζει ο Ντουάρτε Μπόρχες, Πρόεδρος της Ένωσης αγρότων και αμπελουργών.
Κάθε χρόνο ο Λούις Βέιγκα παράγει συνήθως 500 τόνους μήλων. Αυτό δεν ισχύει για το 2022. Ο παραγωγός φέτος δεν θα παράξει πάνω από 200 τόνους, ενώ το κόστος έχει αυξηθεί δραματικά. Τα μήλα θα πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή, μόλις 6 λεπτά το κιλό.
Οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ καιρό, χωρίς την ουσιαστική βοήθεια της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ελπίζω να υπάρξει βοήθεια, πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να φροντίσουμε τα δέντρα. Αλλιώς δεν γίνεται. Έχουμε όλο και περισσότερες ζημιές από χαλάζι και καταιγίδες. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» δήλωσε ο μηλοπαραγωγός Λούις Βέιγκα.
Πηγή: euronews