Σιτηρά: Ανησυχία για τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε χαμηλά δεκαετίας

Τα αποθέματα όλων των συγκομιδών σιτηρών παγκοσμίως θα κινούνται σε χαμηλό επίπεδο 8ετίας στο τέλος αυτής της καλλιεργητικής χρονιάς, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.

Μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου 2022/23, τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού θα αρκούν για κατανάλωση μόλις 80 ημερών, μειωμένα κατά 28% σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010/11, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε για το Reuters το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών, ένας διακυβερνητικός οργανισμός.

Τα αποθέματα καλαμποκιού θα καλύπτουν μικρότερο διάστημα από ό,τι το 2012, όταν η τελευταία παγκόσμια επισιτιστική κρίση προκάλεσε ταραχές.

Ανησυχία Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει 30 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις τροφίμων που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Μισό εκατομμύριο παιδιά στη Σομαλία είναι αντιμέτωπα με την πείνα στον χειρότερο λιμό αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς σοβαρή ξηρασία πλήττει το Κέρας της Αφρικής.

Η ξηρασία έπληξε τις σοδειές στις ΗΠΑ και την Αργεντινή

Χιλιάδες μίλια μακριά, στις ΗΠΑ, ένας καλλιεργητής καλαμποκιού στη Νότια Ντακότα, ο Μαρκ Γκρος, αναμένει μία σοδειά μειωμένη κατά περισσότερο από 80% από τον μέσο όρο στην περιοχή πέρυσι, επειδή η ξηρασία και οι σφοδροί άνεμοι κατέστρεψαν την καλλιέργειά του.

Ο Γκρος είπε ότι ο καιρός παρέμεινε πολύ ξηρός την άνοιξη και στη συνέχεια δύο ανεμοθύελλες έφεραν καταστροφικές ριπές 100 μιλίων την ώρα σε χωράφια στην κομητεία Χάτσινσον και στα νοτιοανατολικά τμήματα της πολιτείας.

«Είναι σαν το 2012», είπε ο Γκρος. «Κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί, αλλά είναι αλήθεια».

Η περιορισμένη προσφορά σιτηρών αντανακλά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες καθώς και την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ζώα που τρέφονται με καλαμπόκι, μειώνοντας έτσι τα αποθέματα.

Τα αποθέματα όλων των συγκομιδών σιτηρών παγκοσμίως θα κινούνται σε χαμηλό επίπεδο 8ετίας στο τέλος αυτής της καλλιεργητικής χρονιάς ανέφερε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών την Πέμπτη.

Αν ο καιρός επιδεινωθεί και άλλο, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα παγκόσμια αποθέματα, ιδιαίτερα εάν ο σημερινός ξηρός καιρός στη Νότια Αμερική συνεχιστεί στην κύρια περίοδο σποράς καθώς ο κύκλος καλλιέργειας μετατοπίζεται στο νότιο ημισφαίριο.

Οι προβλέψεις για τις καλλιέργειες στην Αργεντινή, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο, έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω λόγω του ξηρού καιρού.


Μειωμένη παραγωγή στη Γαλλία και την ΕΕ

Στην περιοχή Mayenne στη βορειοδυτική Γαλλία, την κορυφαία χώρα παραγωγής σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αγρότης Dominique Defay, δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια σοδειά 35% κάτω από τον μέσο όρο.

«Πρόκειται για καλλιέργειες που είχαν πολύ λίγο νερό», δήλωσε ο Defay.

Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί σε χαμηλό 15 ετών, μια πτώση που θα την ωθήσει  να αυξήσει τις εισαγωγές από την Ουκρανία κατά περίπου 30% την περίοδο 2022/23 σε 10,4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Strategie Grains.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ζήτηση σιτηρών σημαίνει λιγότερα  διαθέσιμα για μέρη, όπως το Κέρας της Αφρικής, που πλήττεται από ξηρασία.

Οι εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού από την Ουκρανία έχουν αυξηθεί  μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την επανεκκίνησή τους από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν αποκλειστεί από την έναρξη του πολέμου. Μένει, ωστόσο, να δούμε ποιες ποσότητες μπορεί να εξάγει η Ουκρανία, ειδικά αν ο πόλεμος συνεχιστεί.

«Είναι φρούδες ελπίδες  ότι η Ουκρανία πρόκειται να γεφυρώσει το τρέχον χάσμα στην προσφορά και τη ζήτηση», δήλωσε ο Gary Blumenthal, επικεφαλής της γεωργικής συμβουλευτικής εταιρείας World Perspectives με έδρα την Ουάσιγκτον.

 Η Ουκρανία αναμένεται να συγκεντρώσει 25 έως 27 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού το 2022 από 42,1 εκατομμύρια τόνους το 2021, μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Οι κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο σημαίνουν ότι η Ρωσία δυσκολεύεται επίσης να εξάγει σιτηρά σε μία περίοδο που καταγράφεται ρεκόρ σοδειάς.

Οι εξαγωγές σιταριού και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία έως τώρα ήταν ένα κλάσμα των επιπέδων πριν από τον πόλεμο, δήλωσε ο Kevin Hack, παγκόσμιος αντιπρόεδρος της Univar Solutions.

«Οι προμήθειες που προέρχονται από εκείνη την περιοχή μπορεί να διακοπεί αμέσως», είπε.

Ελπίδες από τη Βραζιλία

Οι αγρότες στην Κίνα εν τω μεταξύ ήταν αντιμέτωποι με την ξηρασία που απειλεί τις καλλιέργειες, ενώ η Ινδία έχει περιορίσει τις εξαγωγές ρυζιού λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Οι εισαγωγείς στρέφουν το βλέμμα τους στη Νότια Αμερική, όπου οι Βραζιλιάνοι αγρότες αναμένεται να έχουν ρεκόρ καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας το 2023, σύμφωνα με αναλυτές και την κυβέρνηση.

Στην Αργεντινή, ωστόσο, το Rosario Grains Exchange προβλέπει ότι οι φυτεύσεις που μόλις ξεκίνησαν για την καλλιέργεια καλαμποκιού της περιόδου 2022/2023 θα μειωθούν κατά 7% από την περασμένη σεζόν σε 8 εκατομμύρια εκτάρια (20 εκατομμύρια στρέμματα) λόγω της ξηρασίας.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει επίσης περιορίσει τις εξαγωγές της καλλιέργειας σε αρχικά 10 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 36 εκατομμύρια τόνους την περίοδο καλαμποκιού 2021/22.

Πηγή: Ημερησία με πληροφορίες από Reuters