Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι ασθένειες απειλούν ευθέως την κτηνοτροφική παραγωγή
Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί φέτος και το επόμενο έτος καθώς οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αισθάνονται τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των επιδημιών ασθενειών και της αύξησης του κόστους, δήλωσε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
Μια ιστορική ξηρασία στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι μείωσε τη διαθεσιμότητα χόρτου και αραβοσίτου για τη διατροφή των κοπαδιών, αυξάνοντας το κόστος για τα αγροκτήματα που αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενες τιμές ενέργειας και λιπασμάτων.
Τα σημάδια της φθίνουσας ζωικής παραγωγής οδήγησαν τις αγροτικές ομάδες να προειδοποιήσουν για περιορισμένες προμήθειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων.
Μειωμένη η παραγωγή γάλακτος
Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,5% φέτος, με τη μειωμένη προσφορά ζωοτροφών να ενθαρρύνει ορισμένους αγρότες να μειώσουν τα μεγέθη των κοπαδιών και ο ζεστός, ξηρός καιρός να μειώνει τις αποδόσεις αγελαδινού γάλακτος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βραχυπρόθεσμη προοπτική της γεωργίας.
Ο σκληρός καιρός του καλοκαιριού περιόρισε επίσης την περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες στο γάλα για τα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε.
Όπως και άλλοι παρατηρητές, η Επιτροπή είπε ότι οι αρχές του 2023 μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες, καθώς οι γαλακτοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ζωοτροφών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ η ζήτηση των καταναλωτών μπορεί να εξασθενήσει λόγω του πληθωρισμού.
Για το επόμενο έτος συνολικά, προβλέπει μικρότερη μείωση 0,2% στην παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ. Υποθέτοντας ότι οι υψηλότερες αποδόσεις υπό κανονικές καιρικές συνθήκες αντιστάθμισαν ως επί το πλείστον τη μείωση του αριθμού των αγελάδων, οι οποίες παρατηρήθηκαν να μειώνονται κατά 0,8% μετά από πρόβλεψη πτώσης 0,9% για το 2022.
Για το βόειο κρέας, το κόστος των ζωοτροφών αναμενόταν να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη μείωση του αριθμού των κοπαδιών και να συμβάλει σε μείωση της παραγωγής κατά 0,6% φέτος πριν από μια μικρότερη μείωση 0,2% το 2023.
Ανησυχίες για τις ασθένειες
Εκτός από το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, οι τομείς του χοιρινού κρέατος και των πουλερικών έχουν αποδυναμωθεί από τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) και της γρίπης των πτηνών ή της γρίπης των πτηνών.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος είχε προβλεφθεί να μειωθεί κατά 5% φέτος, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης στη Γερμανία, η οποία έχει επηρεαστεί άσχημα από το ASF, και στη συνέχεια κατά 0,7% το 2023.
Ο τομέας των πουλερικών, που διαταράχθηκε από την κρίση της γρίπης των πτηνών που απειλεί να επανεμφανιστεί, αναμενόταν να δει μείωση της παραγωγής κατά 0,9% το 2022 και 0,4% το 2023.
Οι υψηλές τιμές επιβαρύνουν επίσης τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων στην ΕΕ, με αναμενόμενες μειώσεις κατά 1%, 17% και 2,2% το 2022 για το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, αντίστοιχα.