Ζεσταίνουν μηχανές τα τρακτέρ

ΛΑΡΙΣΑ. Επίσημη πρώτη για τα τρακτέρ η Τρίτη, μετά τη συνάντηση που έγινε χθες γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η κορύφωση αναμένεται να συμβεί την 1η Φεβρουαρίου ενώ μαζική κάθοδος τρακτέρ προβλέπεται στην έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη .

Τα βιβλία εσόδων εξόδων, η άνοδος του κόστους παραγωγής, τα αγροτοδικεία για χρέη, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ βγάζει από την Τρίτη τα τρακτέρ διερευνητικά στις πλατείες των χωριών, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει συγκέντρωση έξω από τις Εφορίες.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Λάρισα εκτός από τους Αγροτικούς Συλλόγους με τον Βαγγέλη Μπούτα έλαβαν μέρος πάνω από 130  αγροτοσυνδικαλιστές από την Καβάλα και τη Δράμα, τη Φθιώτιδα, την Αχαΐα ως την Κρήτη

«Χθες είχαμε συνάντηση με αγροτοσυνδικαλιστές απ΄ όλη την Ελλάδα. Τα νέα μέτρα καταστρέφουν το μικρομεσαίο αγρότη με στόχο να περάσει η Γεωργία στα χέρια των ολίγων σε συνδυασμό με την εθνική και την κοινοτική πολιτική. Φορολογία, χαράτσια από τον ΕΛΓΑ, μέχρι τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία, τα χαράτσια για το  σπίτι καταστρέφουν τον Έλληνα αγρότη», μας ανέφερε ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας. «Κάναμε τις προτάσεις μας για τα περισσότερα θέματα στην πανελλαδική σύσκεψη και μετά τη σημερινή γενική μας συνέλευση αποφασίζουμε πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Καβάλα Θέμης Καλπακίδης.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν: αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ, +5.000 για κάθε παιδί, να σταματήσουν  οι διώξεις για αγροτικά χρέη, να μην αρχίσουν περικοπές με τη νέα ΚΑΠ, να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ , να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, επιδότηση ζωοτροφών,  να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των αγροτών ανεξαρτήτως οφειλών στα ταμεία, να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές, να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία.