Ερώτηση προς τον ΥΠΑΑΤ.Βαγενά - Αραχωβίτης: Για ποιον λόγο καταργείται η συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα, τα ροδάκινα και τους καρπούς με κελύφη
Στη διαφαινόμενη εξαίρεση μήλων, ροδάκινων και καρπών με κέλυφος από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αναφέρεται ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας, Άννα Βαγενά, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, επισημαίνοντας τα εξής:
«…Για ποιον λόγο, λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου, που αρχικά θα συμπεριλάμβανε 19 τομείς στη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα εξαιρεί από αυτήν τα μήλα που δεν ανήκουν στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), τα κάστανα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα ροδάκινα;
Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγιάς, κάτι τέτοιο θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση της περιοχής, όπου οι αγρότες που ασχολούνται συστηματικά με τη μηλοκαλλιέργεια είναι ήδη αγανακτισμένοι που τα μήλα τους δεν εντάχθηκαν ούτε στα προϊόντα που πήραν κορονοενισχύσεις. Η Κυβέρνηση αντί να διορθώσει αυτήν την αδικία σχεδιάζει να προσθέσει ακόμα μία αδικία για τα μήλα Αγιάς.
Και στην προηγούμενη περίοδο, 2015-2020, τα μήλα είχαν εξαιρεθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά με τη δυνατότητα που έδωσε η Ε.Ε. να προστεθούν νέα προϊόντα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας πρόσθεσε και τους μηλοπαραγωγούς, οι οποίοι για πρώτη φορά πήραν κοινοτική ενίσχυση, που εκτός από αφορολόγητη, ήταν και ένα σημαντικό βοήθημα, από 47,1 ευρώ ανά στρέμμα το 2017 μέχρι 45,4 ευρώ ανά στρέμμα το 2019.
Τα ποσά αυτά μάλιστα αποτελούν το 15-20% του καθαρού εισοδήματος του μηλοπαραγωγού ανά στρέμμα και είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα τώρα που οι συνεχόμενες ανατιμήσεις, η έκρηξη του κόστους παραγωγής και η τεράστια πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, μαζί με την αφαίρεση και της λιγοστής ενίσχυσης στο πετρέλαιο κίνηση αυξάνουν τα κόστη κατακόρυφα. Ακόμα, οι καρποί με κέλυφος, τα ροδάκινα και τα μήλα είναι εξαγωγικά προϊόντα και συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, άρα υπάρχει ανάγκη για συνεχόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Με ποιο σκεπτικό, λοιπόν, το ΥΠΑΑΤ προτείνει την κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε αυτά τα προϊόντα; Ποιους τομείς και ποια συγκεκριμένα προϊόντα προβλέπετε να εντάξετε, κ. Υπουργέ, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της περιόδου 2023-2027 και ποιος θα είναι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για αυτές;».
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Για ποιον λόγο το ΥΠΑΑΤ καταργεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κελύφη σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027».
Μετά από είκοσι ένα (21) μήνες διαβουλεύσεων, φαίνεται να οδεύει προς έγκριση το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2023-2027, μετά την τελευταία, πολύωρη σύσκεψη στις Βρυξέλλες προ ημερών.
Στο πλαίσιο αυτό, της νέας ΚΑΠ, πρόκειται να συρρεύσουν, έως το 2027 στην ελληνική γεωργία πόροι 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το 25% των άμεσων ενισχύσεων να καταβάλλονται πια για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα.
Στο ίδιο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σκοπό έχουν τη στοχευμένη ενίσχυση ενός συγκεκριμένου γεωργικού τομέα που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με στόχο την αρωγή και την αποκλιμάκωση αυτών, οι οποίες, αν παρέμεναν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκατάλειψη και αφανισμό της παραγωγής, επηρεάζοντας επιπλέον την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αντίστοιχες αγορές.
Η Ελλάδα, κατά την αρχική υποβολή του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, προέβλεπε τη συμπερίληψη στις συνδεδεμένες ενισχύσεις δεκαεννέα (19) τομέων. Ωστόσο, μετά από τις σχετικές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, και εν αναμονή της οριστικής έγκρισής του, φαίνεται πως εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτάθηκαν, και σωστά, επιπλέον προσθήκες κάποιων προϊόντων, πχ. κριθάρι, σιτάρι, καλαμπόκι, με παράλληλη όμως εξαίρεση κάποιων άλλων, όπως των καρπών με κελύφη, των συμπύρηνων ροδάκινων, καθώς και των μήλων εκείνων που δεν κατατάσσονται στα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Αυτό σημαίνει ότι μία διόλου αμελητέα ενίσχυση, η συνδεδεμένη, θα απωλεστεί για τους Αγιώτες μηλοπαραγωγούς, πράγμα που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την επιβίωση της περιοχής. Ο κίνδυνος δε, αυτός ήταν ορατός ήδη από το 2021, μετά την ένατη (9η) διαβούλευση για την ΚΑΠ, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, όπου από το στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027 της Ελλάδας εξαιρούνταν παντελώς τα μήλα από την πρόταση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα κορυφώσει την αγανάκτηση των αγροτών που απασχολούνται συστηματικά με τη μηλοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα δε, στην Αγιά, που επί δεκαετίες κρατά το σκήπτρο της εγχώριας παραγωγής μήλου, η οποία όμως δεν ανήκει στα προϊόντα Π.Ο.Π., πόσο μάλλον, που δεν συμπεριλάβατε τα μήλα Αγιάς ούτε στα προϊόντα που έλαβαν οικονομική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων του covid-19.
Ήδη η φετινή χρονιά εξελίσσεται για τους αγρότες σε καταστροφική λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και των τεράστιων δυσκολιών διάθεσης του προϊόντος τους στις αγορές και η δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει για όλους αυτούς τους λόγους οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί, καστανοπαραγωγοί, παραγωγοί καρυδιών και αμυγδάλων, καθώς και συμπύρηνων ροδακίνων θα γίνει δεινότερη αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην προηγούμενη ΚΑΠ, της περιόδου 2015-2020, τα μήλα είχαν εξαιρεθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά με τη δυνατότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Κράτη-μέλη να προσθέσουν νέα προϊόντα σε αυτήν, το 2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας προσέθεσε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τους μηλοπαραγωγούς, που για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν σε τέτοιου είδους κοινοτική ενίσχυση:
Τότε, λοιπόν, ο προϋπολογισμός ήταν: για το 2017, 4.000.000, για το 2018, 3.956.934, για το 2019, 3.914.336 και για το 2020, 3.914.336 ευρώ, με καθορισμένη έκταση τα 83.910 στρέμματα. Ο κάθε παραγωγός μήλου δηλαδή, εισέπραξε 47,7 ευρώ ανά στρέμμα το 2017, 47,1 ευρώ το 2018, 45,44 το 2019. Τα ποσά αυτά που προήλθαν από τη συγκεκριμένη ενίσχυση αποτελούν το 15-20% του καθαρού εισοδήματος του μηλοπαραγωγού ανά στρέμμα και είναι πολύ σημαντικά, καθώς αφορολόγητα, τη στιγμή μάλιστα, που οι τρέχουσες, συνεχόμενες ανατιμήσεις αυξάνουν τα κόστη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Επειδή η κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και στους καρπούς με κελύφη, με την αποστέρηση ενός σημαντικού πόρου για τους παραγωγούς των συγκεκριμένων προϊόντων θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους και θα οδηγήσει τελικά στην εγκατάλειψη της παραγωγήςΕπειδή οι καρποί με κελύφη, τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα μήλα είναι εξαγωγικά προϊόντα και η συμβολή τους στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας είναι σημαντική, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τουςΕπειδή ο διπλός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, της έκρηξης του κόστους παραγωγής και της καταβαράθρωσης των τιμών των προϊόντων τους, σε συνδυασμό με την αφαίρεση εκ μέρους της Κυβέρνησης ακόμα και της ισχνής ενίσχυσης στο πετρέλαιο κίνησης, που έχει οδηγήσει σε νέα εκτόξευση την τιμή του, έχει τεράστιες επιπτώσεις στις καλλιέργειές τους και στις οικογενειακές τους ανάγκες
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Για ποιους λόγους και με ποιο σκεπτικό το ΥΠΑΑΤ πρότεινε την κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα μήλα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και στους καρπούς με κελύφη;
2) Ποιοι αγροτικοί τομείς και ποια συγκεκριμένα προϊόντα προβλέπεται να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027;
3) Ποιος είναι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός που πρόκειται να διατεθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της περιόδου 2023-2027;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Αραχωβίτης Σταύρος