Ψήφισμα γενικής συνέλευσης αποσταγματοποιών

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνελεύσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πρώτον: Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή του προϊόντος της κρητικής τσικουδιάς- ρακή από  ολονέν και περισσότερους συμπολίτες μας κάτοικους και φίλους μας που ξεπερνούν τα όρια του νησιού μας. Αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη όλων στα χαρακτηριστικά της κρητικής τσικουδιάς και στην ποιότητά της.  
 

Δεύτερον: Ζητάμε τη διαμόρφωση ενός πλήρους θεσμικού πλαισίου προστασίας του προϊόντος της ποιότητάς του και του αντίστοιχου εισοδήματός μας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθούν ιδίως :
Α . Όλα τα μέτρα και μέσα για την προστασία της ποιότητας του προϊόντος μας
Β. Η αυστηρή δείωξη της πειρατείας σε βάρος του γνησίου προϊόντος μας από λαθρέμπορους εισαγωγείς παρεμφερών μη διαπιστωμένων προϊόντων ιδίως από άλλες βαλκανικές χώρες.
Γ.  Η δημιουργία και υποστήριξη ενός σύγχρονου συστήματος διανομής – διακίνησης της κρητικής ρακής.
Δ. Η προστασία της παραδοσιακής τσικουδιάς και του εισοδήματος του μικρομεσαίου αγρότη- αμπελουργού.
Ε. Η ένταξη της κρητικής τσικουδιάς ως μέσο τουριστικής ανάπτυξης ιδίως με τη δημιουργία πλαισίου θεματικού τουρισμού και της δημιουργίας δρόμων κρητικής τσικουδιάς.



Τρίτον:
Αποκρούομε την φορολογική εξομοίωση με τα σκληρά ποτά των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η κρητική τσικουδιά συνδέεται με ένα παραδοσιακό τρόπο κρητικής διατροφής και κρητικής φιλοξενίας. Και δεν συνδέεται καθόλου με τα αρνητικά φαινόμενα που επιδιώκει να καταπολεμήσει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Τυχόν αποδοχή των προτάσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων ποτοποιίας θα έχει καταστρεπτική επίδραση στην παραγωγή ενός προϊόντος που συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό του νησιού μας και αρνητικές συνέπειες στο πολύ χαμηλό εισόδημα του μέσου αμπελουργού.