Ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέει πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα με υποψήφιους εργοδότες, δημιούργησαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και η Catholic Relief Services (CRS).
Η πλατφόρμα adamajobcenter.crs.org αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα φιλικό προς τον χρήστη ηλεκτρονικό εργαλείο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να εντοπίζουν τους κατάλληλους υποψηφίους για τις κενές θέσεις εργασίας και στους ενδιαφερόμενους να αναζητούν και να υποβάλλουν αίτηση για αυτές τις κενές θέσεις εργασίας.
«Αυτό που δημιουργήσαμε είναι ουσιαστικά ένας εικονικός χώρος όπου μπορούν να ‘συναντηθούν' πρόσφυγες και εργοδότες», δηλώνει η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν, και προσθέτει: «Στόχος μας είναι, αφενός, να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας και, αφετέρου, να διευκολύνουμε τους εργοδότες να προσεγγίσουν ένα νέο δυνητικό εργατικό δυναμικό, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να καλύψουν τις εργασιακές ανάγκες τους και να δημιουργήσουν ένα πιο συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον».
Η πρωτοβουλία έρχεται να υποστηρίξει το έργο του Κέντρου Adama στην Αθήνα, το οποίο παρέχει δια ζώσης και εξ αποστάσεως υπηρεσίες απασχολησιμότητας και κοινωνικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Από τα τέλη του 2021 το Κέντρο έχει βοηθήσει σχεδόν 200 πρόσφυγες να συμμετάσχουν σε συνεντεύξεις εύρεσης εργασίας, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν προσληφθεί με επιτυχία.
Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα με διαθέσιμα εκπαιδευτικά σεμινάρια ή εργαστήρια, με σκοπό να συγκεντρωθούν αυτού του είδους οι πληροφορίες και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και άλλοι φορείς να προσφέρουν εξατομικευμένες ευκαιρίες κατάρτισης στους πρόσφυγες, που θα τους εξοπλίσουν με περισσότερα εφόδια κατά την είσοδό τους στην ελληνική αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα για τη στήριξη της ένταξης των προσφύγων σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Ένταξης της Ελλάδας και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.