Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας, που ασχολούνται με ποτιστικές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι και βιομηχανική τομάτα, καθώς το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα εξανεμίζει το εισόδημά τους, παρά τις φετινές καλές σοδειές.
«Έχουμε καλές στρεμματικές αποδόσεις στις προαναφερόμενες καλλιέργειες, ωστόσο, δεν μένει κάτι για τους καλλιεργητές που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις. Μεγάλος αριθμός αγροτών στον κάμπο σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ποτιστικές καλλιέργειες» ανέφερε στο e-thessalia.gr χαρακτηριστικά ο αγροσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό κ. Χρήστος Πάντζιος.
Καλή χαρακτηρίζεται η φετινή βαμβακοπαραγωγή στον κάμπο του Αλμυρού, με τη στρεμματική απόδοση να αγγίζει τα 350 έως 400 κιλά και σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 500 κιλά. Από πλευράς ποιότητας το βαμβάκι χαρακτηρίζεται εξαιρετικό, καθώς η λευκότητά του είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, λόγω της ξηρασίας που επικράτησε στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ωστόσο, η τιμή είναι αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητας του προϊόντος, αφού από τα 98 λεπτά το κιλό που κλείνονταν οι συμφωνίες στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου και πωλούνταν πέρυσι, φέτος έχει πέσει στα 77 λεπτά το κιλό με παράδοση στα εκκοκκιστήρια και στα 74 λεπτά το κιλό με παράδοση στο χωράφι.
Εξαιρετική είναι η φετινή στρεμματική απόδοση στις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με καλαμπόκι, καθώς αγγίζει τα 1.500 έως 1.600 κιλά, με την τιμή να ξεπερνά τα 30 λεπτά το κιλό. «Θεωρούνται πραγματικά οι κερδισμένοι της φετινής χρονιάς, όσοι αγρότες αποφάσισαν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι» επισήμανε ο κ. Πάντζιος.
Όσο για τα σιτηρά η παραγωγή είναι αρκετά καλή με το μαλακό να φτάνει τα 43 λεπτά το κιλό από 50 λεπτά πέρυσι, ενώ οι συμφωνίες για το μαλακό σιτάρι κλείνουν στα 38 με 39 λεπτά το κιλό.
Ιδιαίτερα καλή χαρακτηρίζεται η χρονιά και στην παραγωγή βιομηχανικής τομάτας. Η εικόνα του προϊόντος τόσο στη χώρα µας όσο και σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει υψηλή ζήτηση. Πάντως, οι πρώτες διαπραγµατεύσεις µεταξύ των ελληνικών βιοµηχανιών για τις αποστολές στους ξένους πελάτες κάνουν λόγο για επίπεδα τιµών αυξηµένα της τάξης του 30 µε 35% συγκριτικά με πέρυσι.
«Ευελπιστούμε να ανέβουν οι τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, καθώς στο τέλος δεν θα βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας» ανέφερε ο κ. Πάντζιος.
«Καίει» το ρεύμα – Ελλείψεις σε λιπάσματα
«Αβέβαιο» χαρακτήρισε το μέλλον στις ποτιστικές καλλιέργειες ο κ. Πάντζιος, λέγοντας πως «αν δεν συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από την κυβέρνηση, τότε πολλοί αγρότες θα σταματήσουν να ασχολούνται με αυτές. Περιμένουμε τους τελευταίους λογαριασμούς του καλοκαιριού και στο τέλος θα κάνουμε τον λογαριασμό.
Πάντως, η κατάσταση είναι οριακή, καθώς τα έσοδα δεν φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδα για όσους συναδέλφους έχουν γεωτρήσεις. Άλλωστε, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί σε ποσοστό 20% έως 30% συγκριτικά με πέρυσι, λόγω των αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων, του πετρελαίου και των αναλωσίμων».
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές και με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά λιπασμάτων, με τον κ. Πάντζιο να τονίζει πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα διογκώνεται και δεν φαίνεται φως στο τούνελ λόγω και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία».
Πηγή: e-thessalia.gr