Μικρότερα Σχέδια Βελτίωσης με πλαφόν σε τιμή τρακτέρ και γης

«Το πρόγραμμα δεν είναι πολύ μεγάλο, δεν θα ευνοηθούν τα μεγάλα σχέδια, υπάρχει όμως, για πρώτη φορά, ο Αναπτυξιακός Νόμος για τις επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ των αγροτών»

Με ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο στα τρακτέρ, πλαφόν στην αγορά γης και μικρότερο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέγιστο προϋπολογισμό στη φυτική παραγωγή έρχονται τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 230 εκατ. ευρώ.

«Το πρόγραμμα δεν είναι πολύ μεγάλο, δεν θα ευνοηθούν τα μεγάλα σχέδια, υπάρχει όμως, για πρώτη φορά, ο Αναπτυξιακός Νόμος για τις επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ των αγροτών» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης μιλώντας σε ημερίδα για τις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που διοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΓΕΩΤΕΕ, με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, στο πλαίσιο της 29ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έξτρα πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης, που προέκυψε λόγω ακριβώς της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ 2021-22 κι έτσι πρέπει να ιδωθεί. Η μεγάλη (σ.σ. σε προϋπολογισμό) προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης θα έλθει στη νέα ΚΑΠ 2023-27, μετά προφανώς από νέα προκήρυξη νέων αγροτών», τόνισε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Θύμιος Τσιατούρας.

«Δεν θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά», ξεκαθάρισε ο κ. Ευθ. Τσιατούρας και προανήγγειλε ότι στη διαβούλευση που ξεκινά για τη νέα πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης (το κείμενο είναι έτοιμο και αναμένεται να παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες) η αρμόδια υπηρεσία θα παρουσιάσει πρόταση για ανώτατη επιλέξιμη τιμή ανά ίππο στους ελκυστήρες με προσαύξηση για καμπίνα συν πρόσθια υδραυλικά ή πρόσθιο δυναμοδοτικό άξονα. Για την πρόταση, όπως σημείωσε, θα γίνει διάλογος με τους γεωπόνους-μελετητές, τους παραγωγικούς φορείς και φυσικά τους αγρότες.
«Το πρόγραμμα δεν θα γίνει real estate»

Πλαφόν τίθεται και στο ποσοστό επί του συνολικού επενδυτικού σχεδίου που θα μπορεί να διατεθεί για την αγορά γης (όμορου αγροτεμαχίου), τη μία από τις δύο μεγάλες καινοτομίες της νέας προκήρυξης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, το όριο ανέρχεται στο 10% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου και στο 15% εφ’ όσον η προς αγορά γη είναι ακαλλιέργητη, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί 10% ως γενικό όριο. «Το πρόγραμμα δεν θα γίνει real estate», τόνισε χαρακτηριστικά στην ημερίδα ο κ. Δ. Παπαγιαννίδης επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέπεται η μεταβίβαση μεταξύ συγγενών α’ βαθμού.
Έως 100.000 ο μέγιστος προϋπολογισμός στη φυτική

Ακριβώς επειδή ο προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης είναι μειωμένος, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το ενδεχόμενο μείωσης του μέγιστου προϋπολογισμού στη φυτική παραγωγή στις 100.000 ευρώ, ενώ για τη ζωϊκή οι περισσότερες πιθανότητες είναι στο να διατηρηθεί το όριο των 200.000 ευρώ. Άλλωστε, στην τελευταία πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης ο μέσος όρος του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης που υποβλήθηκαν διαμορφώθηκε στις 97.000 ευρώ.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για ένταξη

Προτεραιότητα για ένταξη στη νέα πρόσκληση έχουν, όπως είναι γνωστό, οι νέοι αγρότες που εντάσσονται στο ομώνυμο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν ήδη ενταχθεί 10.500, επίκειται η ένταξη άλλων 3.400, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν εντάξεις και από τους επιλαχόντες. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από 14.000 νέοι αγρότες έχουν προτεραιότητα ένταξης, αν και με βάση την πορεία των ανάλογων προσκλήσεων στο παρελθόν εκτιμάται ότι μόνο ένας αριθμός τους θα υποβάλλει αίτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Πέραν των νέων αγροτών, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο κ. Θύμιος Τσιατούρας στην ημερίδα, αυξάνονται οι πιθανότητες ένταξης για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που

  •     Ασχολούνται με συγκεκριμένους κλάδους οι οποίοι έχουν αναδειχθεί από ανάλυση-μελέτη και (επιγραμματικά αλλά όχι αποκλειστικά) είναι:αιγοπροβατοτροφία, καλλιέργειες για την επισιτιστική ασφάλεια, καλλιέργειες  ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, παραγωγή ζωοτροφών και καλλιέργειες που προτείνονται από τις Περιφέρειες ότι αποτελούν περιφερειακές προτεραιότητες.
  •     Έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση μεταξύ ορίων που θα καθοριστούν–γενικότερα, όσο μεγαλύτερη η εκμετάλλευση, τόσο υψηλότερη η βαθμολογία.
  •     Καταθέτουν ρεαλιστικό επενδυτικό σχέδιο (οι αιτούμενες επενδύσεις δεν υπερβαίνουν το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης της γεωργικής εκμετάλλευσης).
  •     Έχουν την δυνατότητα κάλυψης του 20% του αιτούμενου  προϋπολογισμού με ίδια κεφάλαια(οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στην τρέχουσα πρόσκληση έχουν λάβει ήδη το 70% του πριμ πρώτης εγκατάστασης, από 24.500-28.000 ευρώ).
  •     Έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, κερδοφόρες εκμεταλλεύσεις και δεν υπάρχουν βάρη στα ακίνητα της εκμετάλλευσης.
  •     Είναι κάτω των 45 ετών με πιστοποιημένες γνώσεις στον τομέα.
  •     Προωθούν επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και καινοτόμες επενδύσεις.

Ποιες επενδύσεις είναι επιλέξιμες

Η δεύτερη καινοτομία της επικείμενης πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης είναι η επιδότηση της εγκατάστασης οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης. Επιλέξιμες δαπάνες είναι επίσης:

  •     Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.
  •     Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
  •     Αγορά γης.
  •     Εγκατάσταση πολυετών φυτειών.
  •     Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
  •     Περίφραξη εγκαταστάσεων.
  •     Γενικές Δαπάνες (αμοιβές μελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ.)
     

Πηγή: Powergame