«Η θερμοκοιτίδα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο SmartAgroHub για τη δημιουργία και την επώαση νέων επιχειρήσεων σε κλάδους προτεραιότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας, οι υδατοκαλλιέργειες, και οι τομείς του πολιτισμού-τουρισμού που συνδέονται με την αγροδιατροφή».
Η εισαγωγή ενός νέου εργαλείου, του SmartAgroHubLCA (LifeCycleAssessment),εστιασμένου στη βελτίωση της αγροδιατροφής, όπως επίσης και η δημιουργία θερμοκοιτίδας από το SmartAgroHub, για την επώαση και ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών με έμφαση στην αγροτεχνολογία, ανακοινώθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης «Βιωσιμότητα και Καινοτομία στη σύγχρονη αγροδιατροφική αλυσίδα – Δράσεις για το Μέλλον.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 29ηςAgrotica και συνδιοργανώθηκε από το Smart AgroHub, το EIT Food, τους IndustryDisruptorGameChangers (ID-GC) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Προέδρος ΔΣ SmartAgroHub, οποίος κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι «Το SmartAgroHubξεκίνησε από την πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων στην Ελλάδα και έτσι, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ένα Πανεπιστήμιο με 6 Σχολές που καλύπτει οριζόντια όλη την αξία της αγροδιατροφής, πιστεύοντας στο όραμα της ψηφιακής τεχνολογίας, την υλοποιήσαμε».
Ο συνιδρυτής των IndustryDisruptorGameChangers, αντιπρόεδρος του SmartAgroHub (SAH) και εκπρόσωπος του EITFoodHubGreece, Μιχάλης Στάγκος, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία για νεοφυείς επιχειρήσεις, τόνισε: «Η θερμοκοιτίδα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο SmartAgroHub για τη δημιουργία και την επώαση νέων επιχειρήσεων σε κλάδους προτεραιότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας, οι υδατοκαλλιέργειες, και οι τομείς του πολιτισμού-τουρισμού που συνδέονται με την αγροδιατροφή». Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσει τους εν δυνάμει επιχειρηματίες να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες. Η υποστήριξη θα γίνει σε τρεις άξονες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση (κεφάλαιο κίνησης, υλικοτεχνική υποδομή, συμβουλευτικές υπηρεσίες νομικής φύσεως), την εκπαίδευση και καθοδήγηση από έμπειρους επαγγελματίες και τη δικτύωση με εμπειρογνώμονες, τεχνικούς επενδυτές και παγκόσμιους φορείς ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, μέσω εκδηλώσεων και ανοικτών εργαστηρίων. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα εξεταστούν και με βάση προκαθορισμένα κριτήρια θα γίνει προεπιλογή 50 υποψηφίων που θα προκριθούν στην επόμενη φάση.
Στην ημερίδα, η οποία ήταν αφιερωμένη στη βιωσιμότητα στον αγροδιατροφικό τομέα και την καινοτομία , έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα αναλυτικό εργαλείο, το SmartAgroHubLCA, (LifeCycleAssessment), το οποίο όπως τόνισε η κυρία Έλενα Κούκουνα, Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιωσιμότητας στο SmartAgroHub, «φέρνει την επανάσταση στην εταιρική στρατηγική για βιωσιμότητα, με εξαιρετική εφαρμογή στον τομέα της αγροδιατροφής. Χρησιμοποιείται για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος».
Η κυρία Κούκουνα σημείωσε ότι το LCA έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα: την αύξηση αποτελεσματικότητας εισροών και αυτόματη μείωση κόστους, τον ακριβή εντοπισμό ρυπογόνων σταδίων, καθώς και των σημείων βελτίωσής τους και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής μέσα από τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Ο κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής του SmartAgroHub, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο βάρος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος βρίσκεται στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή μέσα στο ίδιο το χωράφι. «Η γεωργία είναι και θύτης και θύμα της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το 80% των υδάτινων πόρων του γλυκού νερού κατευθύνεται στη γεωργία, το 15% στην οικιακή χρήση και το 5% στη βιομηχανία. «Η αειφορική διαχείριση έχει ένα μεσοπρόθεσμο κόστος και ένα μακροπρόθεσμο κέρδος. Ο δρόμος της αειφορικής αγροδιατροφικής αλυσίδας είναι όντως ψηφιακός και εμείς στο SAH θέλουμε να αφήσουμε ένα λιθαράκι σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Κετικίδης, ProfessorofTechnology&Innovation&BusinessAngel, σημείωσε ότι η καινοτομία απαιτεί συνέργειες για να είναι διαφανής και αποτελεσματική: «Χρειάζονται οι συνέργειες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για να είμαστε ανθεκτικοί και βιώσιμοι» είπε. Ο κ. Κετικίδης σημείωσε ότι ένας «επιχειρηματικός άγγελος» πρέπει να μπορεί να παρέχει τρία πράγματα: την τεχνογνωσία, τη δυνατότητα δικτύωσης και τρίτον τη χρηματοδότηση.
Στην εκδήλωση αναλύθηκαν ακόμα οι πρακτικές βιωσιμότητας σε διαφορετικούς τομείς – μόδα, θαλάσσια παραγωγή, ζωική παραγωγή, οινοποίηση- σε όλα τα στάδια παραγωγής, την καλλιέργεια ή την μεταποίηση, τις συσκευασίες και τις μεταφορές.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν επίσης οι Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπυρίδων Παλαιοχωρινός, ICL Group, Δημήτριος Λίτινας, Χημικός-Οινολόγος, Χριστόφορος Γεωργιάδης, Οινολόγος-Οινοποιός, Οινοποιείο Αργατία, Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αντώνης Σιάρκος, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, Ευθύμης Φωτεινός, Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Κωνσταντίνος Τσιγαρός, FashionDesigner,Κωνσταντίνα Πανούτσου, SustainabilityConsultant, R3 Knowledge, Ηλίας Γιάννενας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ, Αθανάσιος Γκαρσέν, Προϊστάμενος Κέντρου Ζωικών Γενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Καϊμακάμης, Εμπορικός Διευθυντής ΕΛΒΙΖ, Νικόλαος Κολτσίδας, CEO Proudfarm, Σωτήρης Μπαντάς, CentaurAnalytics, Γιάγκος Μιχαηλίδης, BusinessDevelopmentManagerAgroApps, Ιωάννα Τζίκα, CEO KONBA και Δημήτρης Αργυριάδης, Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδώ