Οι οποίοι σήμερα βγαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους και διαμαρτύρονται για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους μηλοπαραγωγούς, που σήμερα πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εξέδωσε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΚ κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ο Γραμματέας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και οι 4 αντιπρόεδροι των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Αρχοντής, Γιάννης Σδράλης και Δημήτρης Μπανταβάνος αντίστοιχα, όπου επισημαίνεται ότι το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να πράξει η κυβέρνηση είναι να παρασχεθεί, άμεσα, γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των καλλιεργητών.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, έχει ως εξής:
«Η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, στέκεται αλληλέγγυα και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι μηλοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι σήμερα βγαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους και διαμαρτύρονται για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Δυστυχώς οι μηλοπαραγωγοί, ειδικά εφέτος, βίωσαν μια τεχνητή κρίση τιμών, όπου με πρόφαση τις δυσλειτουργίες των εξαγωγών στην Αίγυπτο, αφέθηκαν έρμαια του παρασιτικού συστήματος της αγοράς, με το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμένει αμέτοχο και απαθέστατο απέναντι σ’ αυτή την πρακτική και τους παραγωγούς να αναγκάζονται να πωλούν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές και φυσικά με τη μέθοδο των ανοιχτών τιμών, τη στιγμή που οι εξαγωγές πραγματοποιούνταν κανονικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα οι μηλοπαραγωγοί εξαπατήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ και στο θέμα της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, αφού προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, τους είχε υποσχεθεί πλειστάκις, ότι τα μήλα θα ενταχθούν στις Συνδεμένες Ενισχύσεις στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις τύπου ΠΟΠ.
Πέραν των παραπάνω, οι μηλοπαραγωγοί, όπως και όλοι οι παραγωγοί και καλλιεργητές, όλων των αγροτικών προϊόντων βιώνουν, κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια, την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η βιωσιμότητα των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.
Συνεπώς, το ελάχιστο που πρέπει να πράξουν τόσο το ΥΠΑΑΤ, τόσο και το υπουργείο Οικονομικών, πέραν των άλλων δίκαιων αιτημάτων που θέτουν οι παραγωγοί, είναι να παράσχουν-άμεσα- μια γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μηλοκαλλιεργητές, διότι η οικονομική ανέχεια στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί είναι στην κυριολεξία αποτέλεσμα της ανυπαρξίας και της απάθειας της σημερινής κυβέρνησης, στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων».