Βιομηχανία αιθανόλης: Στροφή και στην παραγωγή τροφίμων - Η αντίσταση της ΕΕ

«Τα βιοδιυλιστήρια παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως βιοαιθανόλη, ισογλυκόζη, ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αραβοσιτέλαιο, άμυλα, φυτικές ίνες».

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Dunaföldvár, ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας István Nagy υποστήριξε τον ρόλο των βιοδιυλιστηρίων στην παραγωγή βιοκαυσίμων, ζωοτροφών και ανθρώπινης τροφής ταυτόχρονα και με βιώσιμο τρόπο.

«Για κάθε κιλό βιοκαυσίμου που παράγεται, παράγεται επίσης άλλο ένα κιλό ανθρώπινης τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες ή ζωοτροφών», είπε ο Nagy.

«Αντί να πωλούν μόνο σιτηρά, τα βιοδιυλιστήρια παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως βιοαιθανόλη, ισογλυκόζη, ζωοτροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αραβοσιτέλαιο, άμυλα, φυτικές ίνες», πρόσθεσε.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι η εξάρτηση από βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν τις δεξαμενές των αυτοκινήτων αντί για τη διατροφή των ανθρώπων.

Η βιομηχανία, από την πλευρά της, λέει ότι τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες -όπως η αιθανόλη- είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα διαρκέσει πολλά χρόνια λόγω του υψηλού κόστους και της σχετικά κακής υποδομής.

Επιπλέον, η βιομηχανία αιθανόλης λέει ότι τα παραπροϊόντα της αιθανόλης, όπως οι ζωοτροφές και τώρα, οι επενδύσεις σε τρόφιμα για τον άνθρωπο, φέρνουν πρόσθετη αξία στην αγορά.

Η βιομηχανία αιθανόλης εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάγκη παραγωγής ζωοτροφών για τη μείωση των συνεχιζόμενων εισαγωγών γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών σόγιας από τη Λατινική Αμερική.

Μια τέτοια άποψη συμμερίστηκε ο υπουργός Nagy, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας αιθανόλης ακυρώνει το επιχείρημα «τροφή εναντίον καυσίμου» και βοηθά την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας αυτές τις πλούσιες σε πρωτεΐνες ζωοτροφές.

«Αυτή η ιστορία απαντά σε όσους αμφισβητούν σε ιδεολογική βάση εάν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιηθούν δημητριακά, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι ή το κριθάρι στη βιομηχανία», εξήγησε ο Ούγγρος υπουργός.

Το Dunaföldvár βρίσκεται στην ύπαιθρο της Ουγγαρίας και φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα βιοδιυλιστήρια αιθανόλης στην Ευρώπη, το Pannonia Bio, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.

Ο ιδρυτής του Mark Turley είπε στην EURACTIV ότι η βιομηχανία μεταμορφώνεται, προσβλέποντας σε έναν πολυδιάστατο ρόλο εκτός από την παραγωγή βιοκαυσίμων.

«Σε δύο έως τρία χρόνια θα είμαστε γνωστό ότι είμαστε εταιρεία τροφίμων και συστατικών και η βιοαιθανόλη θα είναι δευτερεύον προϊόν», είπε.

Η Επιτροπή επιμένει

Το νομικό πλαίσιο της ΕΕ που ρυθμίζει τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες είναι η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED).

Η τρίτη αναθεώρηση της οδηγίας βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από τους συννομοθέτες, καθώς η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει προτείνει την αύξηση του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 στο 45%.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στην EURACTIV ότι γενικά, η Επιτροπή θεωρεί ότι η συμβολή των βιοκαυσίμων που παράγονται από καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι περιορισμένη και η χρήση τους θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

«Η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο για τα βιοκαύσιμα με βάση τα τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η πίεση στη χρήση γης είναι περιορισμένη. Η οδηγία περιλαμβάνει όρια για την καταμέτρηση τέτοιων καυσίμων έναντι των στόχων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα, για τα συμβατικά βιοκαύσιμα που προσδιορίζεται ότι έχουν υψηλές έμμεσες επιπτώσεις στη χρήση γης (high-ILUC), υπάρχει υποχρέωση σταδιακής κατάργησης έως το 2030», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Η έμμεση αλλαγή χρήσης γης (ILUC) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κινδύνου συμβολής στην αποψίλωση των δασών στο εξωτερικό και αναφέρεται κυρίως στο φοινικέλαιο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει 45% κίνδυνο υψηλής ILUC.

Κληθείς να σχολιάσει τον μετασχηματισμό του κλάδου, ο αξιωματούχος της ΕΕ σχολίασε: «Ο στόχος της οδηγίας δεν είναι να υπαγορεύσει τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, αλλά να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που να είναι σύμφωνο με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας μας και να παρέχει βεβαιότητα στον κλάδο. ”

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι - συμπεριλαμβανομένων των αγροτών - επικρίνουν συχνά τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα βιοκαύσιμα, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στους επενδυτές και έχει υπονομεύσει την αγορά στο σύνολό της.

Η βιομηχανία επισημαίνει επίσης μια δήλωση που έκανε το 2016 η τότε αξιωματούχος της ΕΕ Marie Donnelly, η οποία παραδέχτηκε ότι η απόφαση της Επιτροπής να καταργήσει σταδιακά τα συμβατικά βιοκαύσιμα βασίστηκε στην κοινή γνώμη και όχι μόνο στην επιστήμη.

Πηγή: EURACTIV